NAJVEĆI NEPRIJATELJ

Čovjek kojeg Izrael najviše želi ubiti i dalje je neuhvatljiv: ‘Smislio je način da spriječi smrt, pogledajte tko hoda uz njega!‘

‘On se nikad neće predati, mašta o novom pokolju, njega se mora ubiti...‘

Yahya Sinwar

 Emmanuel Dunand/afp/profimedia/

U posljednjih godinu dana Izraelci su likvidirali velik broj visokih dužnosnika Hamasa. Još učinkovitiji pokazali su se u borbi protiv čelnika Hezbolaha. No, usprkos tim uspjesima, glavna meta u borbi protiv Hamasa, mozak operacije u kojoj su prije točno 365 dana brojni Izraelci izgubili živote, Yahya Sinwar, još uvijek nije skinuta s izraelskog popisa, piše Daily Mail.

Tijekom cijelog trajanja rata, vođa Hamasa nedostupan je Izraelcima, ali i javnosti, a jedini trag na kojem se navodno može vidjeti snimljen je u tunelu u kojem su uz njega, čini se, bili njegova supruga i troje djece, a u ruci je nosio veliku torbu.

- U toj je torbi oko 25 kilograma dinamita, a ako njega je najmanje 20 talaca. Tako želi spriječiti svoju smrt, rekao je Kobi Michael, djelatnik Shin Beta. ‘Par smo ga puta mogli ubiti, ali ako to učinimo, ubit ćemo i taoce oko njega‘.

Sinwar se, očekivano, ne kaje zbog napada od 7. listopada prošle godine koji je posredno izazvao smrt više od 40.000 njegovih sunarodnjaka, rekli su ljudi koji su sa Sinwarom bili u kontaktu. Među najistaknutijim dužnosnicima Hamasa koji su poginuli su Mohammed Deif, čelnik al-Qassam brigade, Hamasovog vojnog krila koji je ubijen u zračnom napadu na Gazu, ali i Saleh al-Arouri, osnivač spomenute brigade, no on je stradao u Libanonu u sukobu Izraela i Hezbolaha.

Također u drugoj državi, ovaj put u Iranu, prilikom posjeta Teheranu zbog inauguracije novog predsjednika ubijen je Ismail Haniyeh, čelnik političkog krila Hamasa. Sinwar je čelnikom Hamasa postao upravo nakon pogibije Haniyeha.

- On se nikad neće predati. On sanja da ostane čelnik Hamasa u Gazi. I mašta o novom pokolju, njega se mora ubiti, rekao je Michael.

Informacije kojima raspolažu mediji govore da su Sinwar i njegov brat još uvijek među živima i da su uspješno izbjegli sve zračne napade Izraela. Sinwar konstantno mijenja mjesto na kojem boravi, iz razloga da mu se što teže uđe u trag. Prošlog su se mjeseca pojavile informacije da je i on ubijen, no tu vijest na kraju nitko nije potvrdio.

Izraelski novinar Ben Caspit prokomentirao je cijelu situaciju oko Sinwara: - I prije je bilo slučajeva kada smo mislili da je mrtav, pa bi se odnekud pojavio...

Sinwar je ođen u izbjegličkom kampu 1962. godine. Od djetinjstva se zalagao za borbu za slobodnu Palestinu, a njegov način obraćanja i obračuna s, kako ih on naziva, izdajicama, dodatno ga je obilježila u tom svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2024 23:04