VELIKA VIJEST

Čudesni lijek za jednu od najgorih bolesti dobio zeleno svjetlo u Britaniji: ‘Prvi pomak u liječenju nakon 30 godina!‘

Lekanemab ne samo da prikriva simptome Alzheimera nego i usporava napredovanje bolesti

Ilustracija

 Mimmo Lobefaro/alamy/alamy/profimedia/Mimmo Lobefaro/alamy/alamy/profimedia

Prvi lijek u povijesti za koji je utvrđeno da usporava Alzheimerovu bolest dobit će zeleno svjetlo za upotrebu u Britaniji. Velika je to vijest, a s obzirom da je utvrđeno da tzv. lekanemab usporava kognitivni pad za čak 27 posto kod oboljelih. U četvrtak se očekuje će Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) dati odobrenje za liječenje rane Alzheimerove bolesti, piše britanski Telegraph.

Tako će se ovaj lijek prvi put moći na Otoku prepisati i privatno. Lijek, koji se daje svaka dva tjedna kroz intravenozni drip prvi je tretman koji bolest modificira na način da se uspori kognitivno opadanje i smanje plakovi povezani s bolešću.

Klinička ispitivanja pokazala su da značajno usporava gubitak pamćenja i funkcionalnog razmišljanja oboljelih.

No, valja reći da je i Europska agencija za lijekove prema lekanemabu bila daleko skeptičnija. Naime, oni su prošlog mjeseca odbili dati licencu za lijek, ustvrdivši da potencijalne nuspojave, uključujući potencijalno krvarenje u mozgu, nadmašuju učinak koji lijek ima na usporavanje napredovanja Alzheimerove bolesti.

Očekuje se da će britanska regulatorna agencija u svakom slučaju etablirati stanovita pravila kako bi se smanjio rizik od štetnih nuspojava.

Velika ispitivanja otkrila su da lekanemab, koji proizvodi japanska farmaceutska tvrtka Eisai, usporava rane faze Alzheimerove bolesti. Prvi su to pomaci u liječenju u gotovo tri desetljeća, a sugeriraju, piše britanski The Telegraph, da lekanemab ne samo da prikriva simptome Alzheimera nego i usporava napredovanje bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 20:15