PUCA SAVEZNIŠTVO

Cure detalji drame u Washingtonu, sabotiran ključni sastanak, Biden van sebe: ‘Taj ku*vin sin je poremećen!‘

Neki američki analitičari smatraju da bi Izrael ovog puta mogao pokrenuti nešto veće od travanjskog napada na Iran

Joe Biden

 Samuel Corum/zuma Press/profimedia/Samuel Corum/zuma Press/profimedia

Vodstvo Sjedinjenih Država posljednjih je mjeseci više puta ostalo zatečeno izraelskim vojnim akcijama u Gazi i Libanonu, ali u Washingtonu i dalje nastoje spriječiti još goru eskalaciju, a to je napad Izraela na Iran. Neki su se nadali da će SAD više o tome što Izrael planira doznati u srijedu tijekom planiranog sastanka izraelskog ministra obrane Yoava Gallanta i američkog ministra obrane Lloyda Austina u Pentagonu, ali Gallant je odgodio dolazak jer mu je to zabranio Benjamin Netanyahu, otkrili su novinari Wall Street Journala (WSJ) od sugovornika u Ministarstvu obrane SAD-a.

Da je premijer Benjamin Netanyahu spriječio Gallanta da ode u SAD u utorak navečer, dok Izrael nastavlja s planiranjem svoje operacije u Iranu, potvrdio je izraelski dužnosnik, dok su Amerikanci u medije plasirali informaciju prema kojoj oni ne znaju ni vrijeme udara ni što bi Izrael mogao naciljati. Slično se dogodilo i kada je Izrael nedavno ubio vođu Hezbolaha Hasana Nasralaha a da nije obavijestio SAD. Bombaški napad se dogodio dok se Washington nadao finalizirati plan o prekidu vatre između Izraela i Libanona, a onda je stigla iznenadna vijest.

"Oprostite, što ste rekli?" začudio se Lloyd Austin kada mu je Gallant kazao za napad na Nasralaha, ispričali su anonimni američki dužnosnici za WSJ. Austin je bio frustriran jer SAD nije imao dovoljno vremena razmjestiti svoje snage da bi potencijalno stale u obranu Izraela ili zaštitile obližnje američke trupe, i zato se Amerikanci nadaju da će ovaj put imati više uvida u izraelski napad jer bi mogao dovesti do većeg američkog vojnog angažmana. O tome bi tijekom dana trebali razgovarati Joe Biden i Netanyahu. To će biti njihov prvi razgovor nakon 50 dana, a do ovolike pauze je došlo jer je ljutiti Biden zaključio da, narodskim jezikom, Netanyahuu puca prsluk za Ameriku i njezine geostrateške interese, koji uključuju smirivanje sukoba u Gazi i Libanonu, zbog kojih SAD gubi podršku u državama s muslimanskim stanovništvom.

No iako se Izrael suočava s pozivima Sjedinjenih Američkih Država i drugih saveznika na postizanje sporazuma o prekidu vatre u Gazi i Libanonu, tamošnja vlast je odlučila nastaviti vojne operacije dok Izraelci ne budu sigurni.

image

Netanyahu i Biden

Abaca Press/alamy/alamy/profimedia/Abaca Press/alamy/alamy/profimedia

Izrael je povremeno bio poslušao savjet SAD-a tijekom prošle godine, ali nitko ne zna hoće li pristati ne napasti Iran. Zbog toga je u nedjelju u Izrael stigao general Erik Kurilla, koji je na čelu Središnjeg zapovjedništva SAD-a, koje je odgovorno za američke vojne operacije na Bliskom istoku. Kurilla se sastao s Gallantom i najvišim izraelskim vojnim zapovjednicima da bi, prema svemu sudeći, upozorio protiv napada na iranske nuklearne lokacije ili naftna postrojenja.

Gallanta se smatra izraelskim čelnikom koji se, za razliku od Netanyahua i ostalih desničara u vladi Izraela, uglavnom slaže s SAD-om oko načina ratovanja u Gazi, posebno u vezi s povećanjem humanitarne pomoći u enklavu i stvaranjem plana za poslijeratno upravljanje pojasom.

Ali američki dužnosnici ipak nisu željeli otkriti jesu li od Izraela dobili jamstva da će Washington biti obaviješten prije očekivanog izraelskog napada na Iran. To se trebalo dogoditi na otkazanom susretu Austin-Gallant, gdje se očekivalo da će izraelski ministar obrane iznijeti neke detalje plana napada, uključujući potencijalne iranske mete. Gallant i Austin također su planirali razgovarati o izraelskim ciljevima u ratu u Libanonu, i to licem u lice. "Postoje određene stvari o kojima se ne može razgovarati telefonom", objasnio je jedan izraelski dužnosnik.

image

Lloyd Austin

Henry Nicholls/Afp

Neki američki analitičari smatraju da bi Izrael ovog puta mogao pokrenuti nešto veće od travanjskog napada na Iran, kada su u ograničenoj demonstraciji sile gađali radar za proturaketni sustav u Iranu, ali nisu napadali tamošnja nuklearna i naftna postrojenja. Izrael bi mogao napasti iransku vojnu i obavještajnu infrastrukturu, a to je problem za Bidenovu administraciju. Naime, izraelski udari na naftna postrojenja u Iranu mogu imati reperkusije u Washingtonu, gdje se približavaju predsjednički izbori, a ekonomija je glavno pitanje kampanje. Cijene nafte već su skočile prošli tjedan, nakon što je Biden sugerirao da američki dužnosnici razmatraju hoće li podržati izraelski napad na iranska naftna postrojenja, a dođe li zaista do toga, cijene bi mogle doslovno eksplodirati. Ne čudi da se američki predsjednik pojavio na brifingu za novinare u Bijeloj kući i rekao da bi se Izrael trebao suzdržati od napada na iranska naftna postrojenja.

Inače, poznati novinar Bob Woodward, koji je s Carlom Bernsteinom otkrio aferu Watergate, u svojoj novoj knjizi "Rat" (War), koja će biti objavljena sljedeći utorak, otkrio je što Biden doista mili o Netanyahuu:

"Onaj kurvin sin Bibi Netanyahu loš je tip. On je stvarno jebeno loš tip!" navodno je Biden o izraelskom lideru rekao u privatnom razgovoru ove godine, u jeku napada Izraelaca na pojas Gaze, objavio je CNN nakon uvida u Woodwardovu knjigu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. listopad 2024 16:21