‘NEĆU ŠUTJETI‘

Cure detalji razgovara Kamale Harris i Netanyahua, bilo je vatreno, stižu reakcije: ‘Dolazi nam promjena!‘

S velikom se pozornošću pratilo što će Harris, najizglednija predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke, reći o Gazi

Kamala Harris i Benjamin Netanyahu

 Roberto Schmidt/Afp

Ne možemo okrenuti glavu od tragičnih događaja u Gazi. Ne smijemo otupjeti na patnju. Neću šutjeti - poručila je Kamala Harris nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Netanyahu je posjetio Washington i održao govor pred američkim Kongresom, a onda se sastao s aktualnim predsjednikom Joeom Bidenom i potpredsjednicom Harris. S velikom se pozornošću pratilo što će Harris, najizglednija predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke, reći o Gazi, odnosno koliko će se njezin politički stav razlikovati od pozicije demokratskog predsjednika Bidena.

Harris je razgovor s Netanyahuom opisala kao iskren i otvoren. Ponovila je da Izrael ima svako pravo na samoobranu te je osudila Hamas kao "brutalnu terorističku organizaciju koja je započela rat". Međutim, Harris je naglasila da nije svejedno na koji se način Izrael brani te da je, s obzirom na golem broj civilnih žrtava i devetomjesečni sukob, "došlo vrijeme za dogovor" o primirju između zaraćenih strana. Ocjena komentatora je da je Harris pokazala da bi kao predsjednica mogla zauzeti oštriji stav prema konzervativnom izraelskom premijeru, koji vlada u koaliciji s ekstremno desnim izraelskim strankama.

Razgovor s Netanyahuom, kao i stav o jednom od najdelikatnijih trenutačnih vanjskopolitičkih pitanja za Sjedinjene Države, bio je važan test za Harris koja se nenadano nalazi na putu prema Bijeloj kući. Harris je naglasila da želi da njezina pozicija bude što jasnija. Sve uključene u pregovore pozvala je da rade na puštanju talaca i primirju te, "s vremenom", i na rješenju s dvije države.

"Dolazi nam promjena", komentirao je njezine izjave senator iz Connecticuta Chris Murphy, član Odbora za vanjsku politiku koji je vrlo kritički nastrojen prema Izraelu od početka posljednjeg sukoba. "Predsjednik Biden u Bijelu je kuću ušao kao osoba koja dugo privatno poznaje Bibija Netanyahua i s tradicionalno oblikovanim stavom o američko-izraelskim odnosima. Međutim, ovo je zasigurno trenutak za refleksiju o tim odnosima i trenutak za novo promišljanje o pristupu izraelskom političkom krajobrazu koji se naginje više udesno nego što smo ikada mogli zamisliti", za CNN je rekao Murphy, koji smatra da bi SAD mogao imati koristi od novog pogleda na sukob i novog pristupa kreaciji održive palestinske države.

Neki promatrači odgovor traže u Harrisinoj odluci da uzme Phila Gordona za savjetnika za nacionalnu sigurnost. Bivši dužnosnik Obamine administracije, Gordon je 2016. u izvješću o američko-izraelskim odnosima ocijenio da "postoji problem u odnosima SAD-a i Izraela". "Korijen je problema u tome što su se Amerika i Izrael prije slagali oko prijetnji izraelskoj sigurnosti i što s njima učiniti. Međutim, te su prijetnje u međuvremenu postale šire i kompliciranije, a mišljenja o tome kako se s njima uhvatiti u koštac se razlikuju", naveli su Gordon i supotpisani autori sedam godina prije izbijanja aktualnog sukoba u Gazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 21:06