IMA DEBELI DOSJE

Cure novi detalji o Ryanu Routhu, teoretičari zavjere u euforiji: Kompleks na Havajima, arsenal oružja, posjeti Kijevu...

Navodno je prethodno uhićen čak osam puta, uglavnom zbog manjih prekršaja

Ryan Wesley Routh

 Afp/

Muškarac osumnjičen za drugi atentat na republikanskog predsjedničkog kandidata gorljivi je podržavatelj Ukrajine i bivši Trumpov glasač. Američki mediji pišu, pozivajući se na izvore iz FBI-ja, da je 58-godišnji Ryan Wesley Routh uhićen pod sumnjom da je uperio automatsku pušku AK-47 prema bivšem američkom predsjedniku. Agenti Tajne službe uočili su Routha u blizini Trumpovog golf terena u West Palm Beachu na Floridi i promptno reagirali otvorivši vatru.

No, napadač je uspio pobjeći s mjesta događaja te ga je kasnije na autocesti uhitila lokalna policija. Na konferenciji za novinare agenti Tajne službe rekli su da su u grmlju blizu golf terena pronašli pušku „u stilu AK-47”, nišan i GoPro kameru, no da još uvijek nisu sigurni je li osumnjičeni doista ispalio ijedan metak prema Trumpu prije nego što je pobjegao. Osumnjičenik je bio oko 270 do 450 metara udaljen od Trumpa, koji je u to vrijeme igrao golf.

Ryan Routh većinu svog života živio je u Sjevernoj Karolini prije nego što se 2018. preselio na Havaje, gdje je sa sinom vodio tvrtku koja je specijalizirane za izgradnju samostojećih šupa. Često je objavljivao na društvenim mrežama o ratu u Ukrajini i imao je web stranicu na kojoj je pokušavao prikupiti novac i regrutirati dobrovoljce da odu u Kijev i pridruže se borbi protiv Rusije.

NBC otkriva da Routh iza sebe ima debeli dosje i da je protiv njega u Sjevernoj Karolini podignuto više od 100 optužbi. Godine 2002., prema sudskim zapisima, osuđen je za posjedovanje oružja za masovno uništenje, strojnice, a zapisi također otkrivaju kaznena djela poput nošenja skrivenog oružja, opiranja uhićenju, vožnju s oduzetom vozačkom dozvolom i bijeg s mjesta nesreće. Za ova kaznena djela izrečena mu je uvjetna kazna i uvjetni otpust.

Otkako je počela sveobuhvatna invazija na Ukrajina, Routh je dao nekoliko intervjua za američke novine u kojima je govorio o frustraciji zbog načina na koji se vlada SAD odnosi prema tom sukobu i pozivao je na veću podršku Kijevu. "Ovaj sukob je definitivno crno-bijeli. Ovdje se radi o borbi dobra protiv zla", rekao je 2022. za Newsweek.

The New York Times ga je u članku, objavljenom godinu dana kasnije opisao kao čovjeka koji pokušava regrutirati Afganistance koji su pobjegli od talibana u Pakistan i Iran, da se dođu boriti u Ukrajinu protiv Rusije. U telefonskom intervjuu za NYT, Routh je rekao da je bio u Washingtonu kako bi se sastao s Američkom komisijom za sigurnost i suradnju u Europi, poznatom kao Helsinška komisija, kako bi pomogao u traženju veće podrške za Ukrajinu. Iako nema vojnog ili diplomatskog iskustva, Routh je bio prilično siguran u vlastite ideje.

Lani je također u intervjuu za Semafor izrazio i nezadovoljstvo jer je Ukrajina bila „previše rigidna” kada je riječ o primanju stranih vojnika s upitnim kvalifikacijama u svoje redove."Ukrajina je često teška za suradnju. Mnogi strani vojnici odlaze nakon tjedan dana provedenih u Ukrajini ili moraju promijeniti jedinicu kako bi pronašli mjesto gdje su poštovani i cijenjeni. Svaki put kad bih predložio da regrutiraju afganistanske komandose bih vikali na mene. Boje da je svatko ruski špijun", kazao je tada za Semafor.

U prošlogodišnjem intervjuu za Financial Times je također priznao da su ga Ukrajinci odbili kad im se pokušao pridružiti. Routh je, naime, bio jedan od tisuća stranih dobrovoljaca koji su krenuli u Ukrajinu nakon ruske invazije u veljači 2022. Stigao je do poljskog grada Medika, koji graniči s Ukrajinom, kako bi se u uredu ukrajinske Legije stranca prijavio za sudjelovanje u ratu. "Odbili su me, rekavši da imam 56 godina, da sam star i nemam iskustva", priznao je tada Routh.

Nakon toga je nastavio koristio društvene mreže kako bi pozivao strane vojnike da se bore protiv Rusije, ali i kako bi širio propalestinske, protajvanske i antikineske poruke. Neke od njegovih posebno bizarnih objava uključuju onu upućenu Elonu Musku, u kojem je zatražio cijenu za kupnju rakete kako bi je "napunio bojevom glavom za Putinov crnomorski bunker" i objave u kojoj je optužio Peking da je koristio koronavirus za „biološko ratovanje”.

Routh je priznao da je na izborima 2016. glasovao za Trumpa, ali da ga je razočarao dok je bio u Bijeloj kući. Registriran je kao neopredijeljeni glasač i podupirao je, bilo svojim glasom na izborima ili donacijama, razne političare, od republikanskih političara Viveka Ramaswamyja i Nikki Haley, do bivših demokrata Tulsi Gabbard i Andrewa Yanga. Također je uplatio nekoliko manjih iznosa od jedan do 25 dolara za donatorsku platformu Demokratske stranke ActBlue.

Oran Routh, sin Ryana Routha, u intervjuu za CNN i Guardian opisao je svog oca kao „punog ljubavi" i "poštenog i marljivog čovjeka” koji je strastven podržavatelj Ukrajina i posjetio je tu zemlju kako bi svojim očima vidio što se tamo zbiva. "Ne znam što se dogodilo na Floridi i nadam se da je sve samo prenapuhano jer iz onoga što sam čuo to ne zvuči kao nešto što bi učinila osoba koju ja poznajem, a kamoli da bi učinio nešto nasilno", rekao je Oran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 22:22