FORMULA ZA MIR

Curi sve više detalja ‘Trump-Orbánova plana‘, u Bruxellesu i Washingtonu nisu sretni, proruski mediji: ‘I Putin se boji‘

Orbán je rekao da je njegov "plan dobro utemeljen" te da EU u prvom redu treba otvoriti izravnu diplomatsku komunikaciju s Rusijom

Orban i Trump

 Zoltan Fischer/Afp

Nakon opsežne tzv. mirovne turneje u sklopu koje se susreo s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, ruskim čelnikom Vladimirom Putinom, kineskim liderom Xi Jinpingom, u SAD-u bio na summitu NATO-a te se na Floridi sastao s pretendentom na predsjedničku poziciju Donaldom Trumpom, mađarski premijer Viktor Orbán poslao je svim čelnicima Europske unije svoj "mirovni prijedlog" za zaustavljanje rata u Ukrajini.

Premda njegovo "mirovno posredništvo" nije naišlo na odobrenje Bruxellesa, nego, štoviše, na otvoreno negodovanje, Orbán ne samo da se nije povukao, nego nastavlja sa svojom "misijom". Iako je razgovarao s petoricom šefova država, čini se da je sve rađeno u dogovoru s jednim koji tek najavljuje da će to (opet) biti - Donaldom Trumpom.

Viktor Orbán je, naime, piše Financial Timas (FT), izjavio da je "Donald Trump predan rusko-ukrajinskim mirovnim pregovorima" i da će se tome potpuno posvetiti "bude li ponovno izabran". Republikanski kandidat za predsjednika SAD-a to je, očito, i rekao Orbánu prilikom njihova sastanka, a podsjetimo da je Trump još prije govorio da će on "okončati rat u roku od 24 sata", s time da je mađarski premijer naglasio kako bi "Trump bio voljan biti posrednik".

No, čini se da je Orbán, zapravo o svemu prvo izvijestio Donalda Trumpa, čiji povratak u Bijelu kuću otvoreno zaziva, te iako se ne znaju detalji "Orbánova plana" (kako ga ruski mediji već imenuju), njegov savjetnik Balázs Orbán u budimpeštanskom Magyar Nemzetu kaže da je rađen na osnovu trenutne i realne situacije na terenu. "Posredništvo je nužno" jer nas u protivnom, kaže Balázs Orbán, "u bliskoj budućnosti čekaju još veća razaranja".

"Trump-Orbánov plan"

Kako prenosi Financial Times, Orbán je rekao da je njegov "plan dobro utemeljen" te da EU u prvom redu treba otvoriti izravnu diplomatsku komunikaciju s Rusijom, a u cijeli taj proces treba jače uključiti i Kinu jer se Moskva oslanja na Peking, ali da u svemu mora sudjelovati i Turska. Prema nekim izvorima, Orbán, zapravo, predlaže da se prvo "sukob zamrzne" i osigura "prekid vatre" na trenutnoj liniji sukoba (ali ni u Moskvi ni u Kijevu nisu zadovoljni tom idejom, smatrajući da ide naruku suparniku) kao preduvjet za početak "mirovnog procesa".

Taj, uvjetno rečeno, "Trump-Orbánov plan", zapravo bi tražio veliki kompromis, ali i žrtvu - onako površinski, najkraće - Ukrajina bi se odrekla dijelova svojeg teritorija koje Rusi sada drže pod kontrolom (a možda još i više njih), ali bi Moskva pristala na to da "ostatak" Ukrajine bude suveren i samostalan. Čitajući reakcije ruskih i ukrajinskih medija bliskih vladajućim strukturama, zaključuje se kako smatraju da to nije rješenje koje će biti zadovoljavajuće jer Kijev i dalje inzistira da se Rusi povuku sa svih okupiranih područja dok u Kremlju ne odustaju od toga da u Kijevu instaliraju svoju kolaboracionističku vladu jer ih jedino to zadovoljava.

U Bruxellesu i Washingtonu smatraju da Orbánova misija ipak ide više naruku Putinu i da "potkopava podršku Zapada teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine" te njihovu pravu na odabir vlastitih geostrateških prioriteta, poput članstva u Europskoj uniji i NATO-u, pogotovo zato što se Orbána ionako smatra jedinim Putinovim "saveznikom" u EU. Doduše, FT citira Orbána koji kaže da će se "omjer financijskog tereta između SAD-a i EU", ako se Trump vrati u Ovalni ured, "značajno promijeniti na štetu Bruxellesa", ali i to da se već sada u krugu Trumpovih suradnika i savjetnika navodi da će se Kijevu uvjetovati da "sudjeluje u mirovnim razgovorima s Moskvom" bude li htio daljnju financijsku i drugu pomoć od SAD-a.

Čeka se Londonski summit

Neki ruski prorežimski mediji, ali i prokremaljski vojni blogeri, između redaka navode da se i Putin pribojava Trumpova povratka jer je nepredvidiv, ali se nadaju da bi SAD mogao drastično smanjiti vojnu pomoć Kijevu, uvjereni da Europa to neće moći nadoknaditi. U svojem razgovoru za Magyar Nemzet, Balázs Orbán optužuje sadašnju američku administraciju i EU da su za nastavak sukoba. Ruski mediji, kao što su Ria novosti ili Sputnjik, plan već nazivaju Orbánovim, ali "službenih" stajališta iz Rusije nema, osim "tradicionalnih" izjava da je Rusija uvijek spremna na pregovore, ali uz dodatak "po našim uvjetima". Naime, i na nedavnom sastanku s Orbánom, koji je trajao tri sata, ruski je čelnik rekao da se "Moskva zalaže za potpuni prekid sukoba, ali po njezinim uvjetima".

Podsjetimo da je Mađarska na nedavnom summitu NATO-a u Washingtonu, kao jedina članica, otvoreno bila protiv ukrajinskog uključenja u Savez. Viktor Orbán taj svoj plan namjerava, kako pišu ruski mediji, predstaviti na Londonskom summitu (17. i 18. srpnja) na kojem će se, osim predstavnika 27 zemalja EU, naći Velika Britanija i ostale europske zemlje izvan Unije, poput Norveške, Švicarske, Island i Liechtensteina, zatim zemlje zapadnog Balkana, potom Turska, Ukrajina, Armenija, Azerbajdžan, Gruzija i Moldova. Nedavno je bio mirovni summit u Švicarskoj, a njegov bi nastavak uskoro mogao biti u Saudijskoj Arabiji. Na njemu bi se, nagađaju neki izvori, mogla pojaviti i ruska delegacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 02:13