NENADMAŠIVO

Diljem svijeta ulažu se milijarde, brojke su enormne, ali u usporedbi s ovim vojnim programom - to su mrvice sa stola!

Tri glavna programa razvoja dovesti će do potrošnje 70 milijardi dolara između 2024. i 2030.

Ilustrativna fotografija, američki borbeni zrakoplov na nosaču aviona Gerald Ford, negdje na Mediteranu

 Mc2 Jackson Adkins/u.s. Navy/zuma Press/profimedia/Mc2 Jackson Adkins/u.s. Navy/zuma Press/profimedia

Najnoviji američki obrambeni program za buduće godine (Future Years Defense Program - FYDP) za fiskalnu 2025. godinu, pokazuje konstantnu potporu Pentagona dramatičnom rastu potrošnje na tzv. zrakoplove šeste generacije, posebno program Zračne prevlasti iduće generacije i mornaričke programe F/A-XX (programi razvoja i nabavke budućeg lovca šeste generacije za zračnu prevlast koji će zamijeniti F/A-18E/F Super Hornet američke mornarice i nadopuniti F-35C, op.a.).

Istovremeno, nastavlja se entuzijazam u Europi i Aziji po pitanju dva programa razvoja borbenog zrakoplova šeste generacije, posebno francusko-njemačko-španjolski program Future Combat Air System (FCAS) i britansko-japansko-talijanski Global Combat Air Programme (GCAP), kako prenosi Defence News.

image

Projekt FCAS

Arthur Nicholas Orchard/afp/profimedia/Arthur Nicholas Orchard/afp/profimedia

Promatrani zajedno, očekuje se da će ova tri glavna programa razvoja - zajedno s Collaborative combat aircraft (CCA - američki program za razvoj bespilotnih borbenih zrakoplova (UCAV), koji ih trebaju pratiti) - dovesti do izdvajanja 70 milijardi dolara između 2024. i 2030. godine, prema prognozi platforme procjene tržišta vojnih zrakoplova Tamarack Defense.

Istraživanje i razvoj

Iako se očekuje da će isporuke do 2030. za svaku od glavnih platformi biti male, mogu se uočiti značajna povećanja potrošnje na istraživanje i razvoj u cijelom tom razdoblju. U SAD-u, proračuni za razvoj šeste generacije rastu sa četiri milijarde dolara u fiskalnoj godini 2024. na 12,6 milijardi dolara u fiskalnoj godini 2029., posljednjoj godini FYDP-a - ukupno 40,7 milijardi dolara.

Od tog iznosa, otprilike 91 posto ide na istraživanje, razvoj, testiranje i evaluaciju, a kako dizajneri i proizvođači napreduju, očekuje se proporcionalno povećanje potrošnje.

Tamarack Defense predviđa da će do isporuka CCA doći ranije i u većim količinama od većih platformi na koje je taj program vezan. Ukupno gledajući, trenutačna prognoza proizvodnje Tamarack Defense u CCA programima Zračnih snaga SAD-a i američke mornarice predviđa 255 isporuka do 2030. i 950 do 2033. godine.

Izvan SAD-a, Tamarack Defense predviđa minimalne isporuke, ali stabilan rast razvojnih aktivnosti, s ukupnim dostupnim financiranjem izvođača radova od dvije do tri milijarde dolara godišnje za programe šeste generacije. Isporuke vezane uz ove programe predviđaju se nakon 2030. godine, ali se rani prototipovi očekuju unutar srednjoročnog plana istraživanja i razvoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 04:24