‘KRAJNJE JE VRIJEME‘

Dodik pored Srebrenice gradi memorijalni centar ubijenim Srbima: Sve je dio velikog Vučićevog plana, evo što sprema u blizini Jasenovca

Dodikova ideja o gradnji spomen-kompleksa u Bratuncu tek je jedna od takvih u nizu, a na tragu je planova koje su razvili on i srbijanski predsjednik

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

 Oliver Bunic/Afp

U okolici Srebrenice u istočnoj Bosni naredne tri godine niknut će još jedan memorijalni kompleks posvećen žrtvama rata od 1992. do 1995., a bit će posvećen Srbima koji su ubijeni ili poginuli u tom dijelu BiH, najavio je predsjednik vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Novi spomenički kompleks gradio bi se u Bratuncu, koji je udaljen samo pet kilometara od Potočara u pravcu Srebrenice gdje je 2003. otvoren Memorijalni centar posvećen žrtvama genocida što su ga nad Bošnjacima 1995. počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

"Krajnje je vrijeme da se sagradi takav memorijalni centar gdje bismo se okupljali, polagali vijence i odali počast našim žrtvama", kazao je Višković kako ga u petak citiraju lokalni mediji.

Vlada RS već je planirala novac za taj projekt, a plan im je izgraditi spomenički kompleks koji bi se prostirao na 40 hektara.

Projekt je zapravo ideja čelnika RS Milorada Dodika, a Višković kaže kako na taj način planiraju osigurati trajno sjećanje na 3.267 Srba koliko vlasti u tom entitetu tvrde da ih je stradalo tijekom rata na području istočne Bosne odnosno Podrinja.

Političari iz RS-a se već godinama žale kako na obilježavanje obljetnice stradanja Srba u istočnoj Bosni ne dolazi nitko od predstavnika međunarodne zajednice, osim ruskog veleposlanika, dok svi sudjeluju u obilježavanju 11. srpnja kao dana sjećanja na žrtve srebreničkog genocida.

Nitko od predstavnika vlasti RS nije sudjelovao u obilježavanju 29. obljetnice srebreničkog genocida, a Dodik i njegovi suradnici uporno niječu kako je genocid uopće počinjen.

Dodikova ideja o gradnji spomen-kompleksa u Bratuncu tek je jedna od takvih u nizu, a na tragu je planova koje su razvili on i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić da na području Donje Gradine u BiH, točno preko Save kod Jasenovca, izgrade novi spomenik žrtvama ustaškog koncentracijskog logora iz Drugog svjetskog rata.

Za tu ideju iz proračuna Srbije i RS, kako je u svibnju potvrdio sam Dodik, planiraju izdvojiti čak 100 milijuna eura.

"To će koštati više od 100 milijuna eura i to će biti monument koji će imati važno mjesto", kazao je tijekom govora kojega je 11. svibnja održao pri polaganju kamena-temeljca za spomenik pripadnicima vojske bosanskih Srba koji se gradi u Banjoj Luci.

Tada je Srebrenicu nazvao "podvalom koja je trebala SAD-u da bi bombardirali Srbe".

Vučić je pak tijekom komemoracije u Donjoj Gradini 2023. objašnjavao kako su on i Dodik odlučili tamo graditi svoje spomen-obilježje jer njemu jednom nije bio dopušten nenajavljeni odlazak u Jasenovac.

"Morate biti na strani ubojica da biste ušli na to svetište (Jasenovac)", kazao je Vučić u travnju 2023.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 20:16