IZ 12. STOLJEĆA

Dok cijeli svijet ide u modernizaciju, pogledajte što radi jedna od najjačih vojnih sila na svijetu: ‘Snimka je autentična!‘

"Ovo je lokalna inicijativa, a ne alat koji je ušao u široku upotrebu", poručuju iz IDF-a

Izraelski vojnici

 Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia

Većina vojnih analitičara će vam reći kako je se današnje ratovanje ne može usporediti s onim iz prošlih vremena, no čini se kako izraelska vojska ne razmišlja na taj način.

Naime, Izraelske obrambene snage (IDF) okrenule su se srednjovjekovnom opsadnom oružju, trebušetu, za borbu protiv boraca Hezbollaha duž svoje sjeverne granice s Libanonom.

Njigov nekonvencionalni pristup postao je viralan nakon što se u četvrtak na društvenim mrežama pojavio video snimak vojnika IDF-a koji koriste drevni katapult kako bi bacali plamene projektile preko libanonske granice.

IDF je potvrdio autentičnost snimke, pojasnivši da se ne radi o široko rasprostranjenoj vojnoj taktici, već o lokalnoj inicijativi vojnika stacioniranih blizu libanonske granice. Tvrde da je uporaba ovog oružja jedinstven odgovor na izazove terena u tom području.

image

IDF u akciji

Screenshot X/

"Ovo je lokalna inicijativa, a ne alat koji je ušao u široku upotrebu", poručuju iz IDF-a u izjavi za izraelsku državnu radioteleviziju KAN News.

Podsjetimo, trebušet, katapult dizajniran za bacanje teških projektila na velike udaljenosti, bio je glavni oslonac opsadnog ratovanja kroz srednji vijek.

Porijeklom iz Kine u 4. stoljeću prije Krista, trebušet je došao do Europe do 12. stoljeća nove ere i igrao je ključnu ulogu u brojnim povijesnim opsadama, uključujući opsadu Acre tijekom Trećeg križarskog rata i Stogodišnji rat između Engleske i Francuske .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. rujan 2024 21:45