SAMO ZA ODGOVORNE

Dok na Mediteranu bijesno tjeraju turiste, na sjeveru Europe im nude razne nagrade, ali ima caka...

Riječ je o pilot-projektu kojem je glavni zadatak dokazati da turizam i klimatska održivost mogu ići "ruku pod ruku"

Živopisna četvrt Nyhavn, Kopenhagen

 /Bildagentur-online/mcphoto/alamy/alamy/profimedia

I dok bijesni Katalonci turiste u Barceloni špricaju vodenim pištoljima i „časte” transparentima na kojima piše „Vratite se kući! Ovaj grad nije na prodaju!”, Danci svojim turistima nude financijske poticaje da posjete Kopenhagen; pod uvjetom da se ponašaju odgovorno.

Naime, Danska je prijestolnica ovoga ponedjeljka i formalno pokrenula pilot projekt imena CopenPay kojim planira privući ekološki osviještene turiste. U sklopu inicijative, tako, turisti koji u kafić uđu s višekratnim šalicama za kavu na nekim lokalitetima mogu očekivati besplatno piće, a oni koji grad odluče razgledavati biciklom ili javnim prijevozom, imaju pravo na besplatan koktel na krovnom baru ili dodatno vrijeme na umjetnom skijaškom kompleksu u gradu. Iste povlastice očekuju i oni turisti koji se tijekom boravka pridruže projektima vrtlarenja ili sakupljanja smeća po javnim površinama.

- Sve naše odluke imaju utjecaja na okoliš. Zašto, onda, ne bismo svjesno donosili odluke od kojih svi u konačnici imamo koristi? – zapitali su se organizatori inicijative za britanski The Guardian.

Mikkel Aarø-Hansen iz udruge Wonderful Copenhagen, nada se da će ideja Danaca poslužiti kao moguće rješenje i drugim turističkim mekama u Europi koje posljednjih mjeseci očajnički pokušavaju pronaći ravnotežu između masovnog turizma i kvalitete životnih uvjeta ogorčenog lokalnog stanovništva.

- Umjesto da turizam smatramo teretom za okoliš, mogli bismo ga interpretirati i kao motor pozitivnih promjena – tvrdi, dodavši kako će program prihvaćanjem elemenata tzv ekonomije iskustva, također potaknuti pozitivnije susrete između turista i lokalnog stanovništva.

CopenPay će prvotno trajati do 11. kolovoza, a kada se saberu inicijalni dojmovi, postoji velika šansa da će se nastaviti produljivati u višemjesečnim ciklusima. Također, u drugoj se fazi projekta planira nagrađivati one turiste koji u Kopenhagen dođu vlakom umjesto avionom.

- Naš osnovni cilj je putovanja, kao takva, učiniti klimatski održivima, a to ćemo uspjeti u onome trenutku kada prevladamo jaz između želje posjetitelja da se ponašaju odgovorno, i njihovog stvarnog ponašanja – tvrdi Aarø-Hansen. Priznavši pritom kako je izazov „bitno složeniji nego što se čini na prvu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 16:24