ČUDAN SLUČAJ

Dok ruski fanatici čupaju kose, u Kremlju sliježu ramenima: ‘To se prije ili kasnije moralo dogoditi‘

Ruski dužnosnici kažu da je u trenutačnoj geopolitičkoj stvarnosti nemoguće da netko poput Durova ostane potpuno neutralan

Pavel Durov i Vladimir Putin

 Profimedia/

Ako se uzmu u obzir prilično nervozne reakcije nekih ruskih političkih krugova nakon uhićenja šefa Telegrama Pavela Durova u Francuskoj, upozorenja Kremlja da će ozbiljne optužbe protiv njega smatrati pokušajem ograničavanja slobode komunikacije, ako nisu potkrijepljene ozbiljnim dokazima te posebno panične reakcije proratnih vojnih blogera koji tvrde da se ruska vojska u golemom dijelu oslanja na komunikaciju i planiranje ratnih operacija preko Telegrama - pa strahuju od Durovljeve suradnje s francuskim organima - ono što su kremaljski insajderi izjavili za neovisni medij Verstka moglo bi se činiti kao taktika umanjivanja značenja i potencijalne štete ove situacije za Moskvu. Ili ih doista jednostavno nije briga.

Naime, iz tih se izjava, kako prenosi ruski neovisni medij Meduza, čini da ruske vlasti nisu previše uzbuđene zbog subotnjeg uhićenja osnivača i direktora aplikacije za razmjenu poruka Telegram, za kojeg francuski istražitelji kažu da ga ispituju u vezi s raznim optužbama, uključujući suučesništvo u pranju novca, trgovini drogom, distribuciji dječje pornografije i drugim kaznenim djelima. Prema izvorima koji su razgovarali s istraživačkim medijem Verstka, dužnosnici u Moskvi Durovljevo uhićenje smatrali su neizbježnim jer bi, kako je rečeno, u trenutačnoj geopolitičkoj stvarnosti bilo nemoguće da netko poput njega ostane potpuno neutralan.

Ruski dužnosnici koji su razgovarali s Verstkom o uhićenju Pavela Durova pozivali su se opetovano na Telegram objavu bivšeg ruskog predsjednika i sadašnjeg zamjenika predsjednika Ruskog vijeća sigurnosti Dmitrija Medvedeva u kojem je komentirao slučaj. Rekavši da osnivač Telegrama i Kremlj sada imaju "zajedničke neprijatelje", Medvedev je prepričao razgovor koji je navodno vodio s Durovom u kojem je upozorio tehnološkog mogula da će se suočiti s problemima izvan Rusije zbog odbijanja suradnje s ruskim službama. "On je Rus - što znači da ga (strane vlade smatraju) nepredvidivim i opasnim”, napisao je Medvev.

‘Tko odbije suradnju s FSB-om, nije heroj‘

"Bivši predsjednik vam je sve objasnio jednostavnim jezikom. Osoba koja odbija suradnju s FSB-om nije domoljub i ne može biti heroj. Zato ne činimo ništa da stvorimo pozitivnu sliku o njemu", rekao je izvor iz vodstva organizacije koja radi za politički tim Putinove administracije.

Sigurnosni dužnosnik koji je razgovarao s Verstkom bio je još otvoreniji. "Kad ga mi nismo uspjeli primiriti, netko drugi će to na kraju učiniti. Držati takav resurs i biti potpuno neutralan tijekom geopolitičkog sukoba je nemoguć zadatak", rekao je on.

Član ruske Federalne skupštine je u međuvremenu rekao da uhićenje Durova potvrđuje da ruski biznismeni "nisu sigurni izvan zemlje". Kao daljnji dokaz ove tvrdnje, poslao je popis od šest drugih primjera "uništavanja kripto poslovnih timova" u kojima su, kako se navodi, svi izvan Rusije uhićeni. To je ovog zastupnika navelo na zaključak da je "prekasno za pomoć Durovu" i da članovi "Telegram tima" moraju shvatiti da je rad izvan Rusije "najgora moguća odluka".

Među ruskim regionalnim dužnosnicima nije bilo opće jedinstvene reakcije na Durovljevo uhićenje. Unatoč medijskim izvješćima da su brojne vladine agencije naredile svojim zaposlenicima da izbrišu svoju povijest Telegram poruka, ova direktiva očito nije stigla dalje od federalne razine. "Vikend je. Samo sjedimo i raspravljamo o Durovu u Telegram chatovima. Mi zapravo gledamo sa strane", rekao je jedan regionalni dužnosnik za Verstku.

Izvor blizak vodstvu ruske vladajuće stranke, Putinove Ujedinjene Rusije, rekao je da oni čak vide i pozitivnu stranu ove situacije. "Sada je jasno da nismo jedini - totalitarne tendencije su globalni trend. Ako to mogu učiniti čak i u Francuskoj, to znači da vlasti i drugdje sigurno mogu pojačati pritisak", rekao je izvor iz vodstva organizacije povezane s Kremljem.

image

Aplikacija Telegram

Denis Charlet/Afp

Istovremeno, kako je rekao, vlasti ne očekuju značajniju reakciju ruskog društva na uhićenje Durova. "Telegram i dalje funkcionira, nema blokada. A što se samog Durova tiče, on nije nacionalni heroj - on je više figura sa žutih stranica. Općenito, nitko neće previše mariti za njegove osobne probleme".

Ipak, situacija bi mogla poprimiti alarmantan zaokret za Kremlj ako Durov ili neki drugi visokorangirani direktor Telegrama odluči surađivati ​​s francuskim policijom. Ruslan Levijev, osnivač Conflict Intelligence Teama (CIT), neovisne ruske istraživačke organizacija koja se specijalizirala za obavještajne podatke iz otvorenog izvora, istaknuo je, kao i brojni vojni blogeri i analitičari, da ruska vojska koristi ovu aplikaciju ne samo za širenje propagande, već i za komunikaciju na bojištu.

Kada bi zapadna obavještajna agencija dobila pristup podacima korisnika, to bi moglo narušiti povjerenje u aplikaciju među ruskim sigurnosnim snagama i natjerati Moskvu da pojača napore da je blokira.

No, ruski vojni dužnosnici tvrde da je vojska spremna na moguću blokadu Telegrama. Aleksej Žuravljev, prvi zamjenik predsjednika Odbora za obranu Državne dume, rekao je kako vojska ima "dovoljno komunikacijskih resursa" pa da ne mora biti previše zabrinuta oko Telegrama. "Uvjeren sam da će se brzo pronaći zamjena ako postane nemoguće koristiti aplikaciju za razmjenu poruka. Ruski vojnici su snalažljivi i inventivni, što su dokazali na bojnom polju. To neće utjecati na vojne operacije i siguran sam da će se koordinacija ruskih snaga nastaviti kao i obično", zaključio je on.

Neki ruski političari reagirali su puno nervoznije odmah nakon uhićenja. Zamjenik predsjednika Državne dume Vladislav Davankov rekao je kako je pozvao ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da osigura Durovljevo oslobađanje. "Uhićenje bi moglo imati političke motive i biti način pribavljanja osobnih podataka korisnika Telegrama. To ne smijemo dopustiti", poručio je on. Rusko veleposlanstvo u Francuskoj, pak, priopćilo je da je zatražilo konzularni pristup Durovu.

Panika među blogerima

Sam Telegram, pokrenut 2013. godine, izdao je priopćenje kasno u nedjelju u kojem se navodi da Durov "nema što skrivati" i da se pridržava svih zakona Europske unije.

Ruski političari, analitičari i vojni blogeri izrazili su ubrzo nakon vijesti o uhićenju zabrinutost da bi Durov mogao predati ključ za šifriranje francuskim vlastima, omogućavajući tako pristup platformi i bilo kojoj komunikaciji za koju su korisnici ranije računali da je šifrirana. Reagirajući na vijest, ruski novinar Aleksander Sladkov rekao je da ruska vojska za polovicu svojih komunikacija koristi aplikaciju Telegram i da se alternativa mora stvoriti "hitno".

Telegram je, također, glavno sredstvo komunikacije za proratne vojne blogere i medije, kao i milijune običnih Rusa. Radi se o šifriranoj aplikaciji koja ima blizu milijardu korisnika i osobito je utjecajna u Rusiji, Ukrajini i republikama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Durov, koji ima dvojno državljanstvo Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, rođen je u Rusiji, a Telegram je osnovao s bratom 2013. Napustio je Rusiju 2014. godine, nakon što je odbio udovoljiti zahtjevima vlasti da ugasi oporbene skupine na svojoj platformi VKontakte, koju je prodao. Durov je u travnju rekao da su neke vlade pokušale izvršiti pritisak na njega, no smatra da bi aplikacija trebala ostati neutralna platforma, a ne ‘igrač u geopolitici‘.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da nema političkog motiva u uhićenju. "Uhićenje predsjednika Telegrama na tlu Francuske dogodilo se u sklopu sudske istrage koja je u tijeku", naveo je Macron na X-u, rekavši da je pročitao "lažne informacije" o ulozi Francuske u slučaju. "To ni na koji način nije politička odluka. Na sucima je da odluče o tome".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 08:18