KONTROVERZNI VIDEO

Dok svijet pleše po rubu velikog globalnog sukoba, ovo kineska TV pušta svojim građanima: ‘Pokazat ćemo sve u 20 minuta...‘

Iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova nisu komentirali ovaj kontroverzni TV uradak

Pripadnici kineske vojske

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Kako bi mogla izgledati invazija Kine na Tajvan? Upravo su se tom temom bavili kineski državni mediji u novoj dokumentarnoj seriji. Riječ je o 20-minutnih šest epizoda ‘Quenchinga‘, dokumentarca koji emitira Središnja kineska televizija, a koji prikazuje nacionalistički prikaz vojne moći, uključujući i operacije potpomognute bespilotnim letjelicama, raketne vježbe i vježbe elektroničkog ratovanja kao dio većeg simuliranog napada na obranu Tajvana, prenosi Newsweek.

Može se vidjeti i kineskog vojnika koji izražava žaljenje zbog razdvajanja Kine i Tajvana, te on žudi za nacionalnim ujedinjenjem. Tema je to koja se stalno ponavlja u kineskim državnim medijima.

Dokumentarac također istražuje kako bi kineska Narodna oslobodilačka vojska koristila dronove i helikoptere za premještanje trupa na otok. Snimke prikazuju žestok otpor tajvanskih snaga, opremljenih prijenosnim protuzračnim projektilima, sličnim onima koje isporučuju Sjedinjene Države.

"Kako se prijenosno protuzračno obrambeno oružje naširoko koristi na ratištima, helikopteri se suočavaju sa značajnim prijetnjama od nadolazeće vatre", rekao je jedan kineski časnik u emisiji, prenosi Newsweek.

Iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova nisu komentirali ovaj kontroverzni TV uradak.

Podsjetimo, Kina je značajno pojačala vojne aktivnosti u blizini Tajvana posljednjih godina, s ciljem pritiska na vodstvo otoka, a tu su i kineski zrakoplovi koji prelaze polovište i de facto granicu između susjeda u Tajvanskom tjesnacu.

Kineske ratne igre porasle su i opsegom i intenzitetom, a tu je i niz vježbi koje su uslijedile nakon inauguracije tajvanskog predsjednika Lai Chingt-tea u svibnju, kojeg Peking pak smatra "separatistom".

Bonnie Glaser, direktorica Indo-pacifičkog programa pri German Marshall Fundu iz Sjedinjenih Država, izjavila je za Newsweek da kroz ‘Quenching‘ Peking želi projicirati tvrdi stav o Tajvanu.

"Kineska komunistička partija želi pokazati da je odlučna braniti suverenitet nacije, posebno u trenutku kada je vlast u Tajvanu preuzeo novi vođa, koji naglašava da je Tajvan neovisna suverena država koja nije podređena Kini", rekla je.

image

Vojni helikopteri iznad Tajvana, ilustrativna fotografija

Ceng Shou Yi/Nurphoto Via Afp

"Moja je pretpostavka da su stanje gospodarstva, nezaposlenost mladih i druga pitanja koja izravno utječu na živote ljudi zapravo ono o čemu razmišljaju prosječni građani Narodne Republike Kine, a ne Tajvana", rekla je Glaser i napomenula da je nemoguće predvidjeti kako će domaća publika reagirati na dokumentarac.

U međuvremenu, tajvanska televizija u 2025. planira objaviti TV dramu pod nazivom "Nulti dan", koja će prikazati hipotetski sukob iz njihove perspektive. Trailer za seriju, koji je izašao u srpnju, nagovještava dramatične događaje poput kineske pomorske blokade, kaosa i pljačke banaka u Tajvanu, kao i povlačenje tajvanske vojske s otoka Kinmena na prvoj liniji.

Neki američki dužnosnici, uključujući direktora CIA-e Billa Burnsa i bivšeg načelnika Indo-pacifičkog zapovjedništva admirala Johna Aquilina, rekli su kako vjeruju da kineski predsjednik Xi Jinping priprema svoju vojsku da bude sposobna za invaziju na Tajvan do 2027.

Kao odgovor na ove rastuće prijetnje, Tajvan je ojačao svoju obranu vojnom trgovinom sa SAD-om, a također je prošle godine i porinuo svoju prvu podmornicu.

Tajvan je također od ove godine produljio obavezni vojni rok s četiri mjeseca na godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 06:40