IZNENADNI PRODOR

Donedavno nezamislive scene stižu iz Rusije, trga se zastava, tisuće vojnika u akciji, zapadni eksperti opovrgnuli Putina!

Ukrajina je u utorak pokrenula upad u Kursku oblast, koji graniči s njezinom sjeveroistočnom regijom Sumi

Prizori iz regije Kursk

 /Screenhsot X

Snimljen je trenutak u kojem ukrajinski vojnici skidaju ruske zastave u pograničnoj regiji Kursk, u upadu snaga Kijeva koji traje već šesti dan.

Najmanje dva videa pokazuju kako skupine ukrajinskih boraca trgaju ruske zastave sa zgrada u Kursku.

Ukrajina je u utorak pokrenula upad u Kursku oblast, koji graniči s njezinom sjeveroistočnom regijom Sumi.

Jedan video navodno prikazuje ukrajinske borce kako gaze rusku zastavu skinutu sa zgrade u Guevu, selu južno od grada Sudža u kojem su se vodile teške borbe. Vojnik zatim zamjenjuje zastavu ukrajinskom plavo-žutom.

Na drugoj snimci ukrajinski vojnik stoji na ramenima suborca ​​i skida rusku zastavu sa zgrade gradskog vijeća u Sverdlikovu, selu sjeverozapadno od Sudže.

Još uvijek nije do kraja jasno koji su ciljevi Kijeva u ovim napadima, ali neki smatraju kako je cilj ojačavanje pregovaračke pozicije Ukrajine te prisiljavanje Moskve da razvuče svoje snage.

Ukrajinski dužnosnik koji je želio ostati anoniman rekao je da su u akciji sudjelovale tisuće boraca.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova rekla je da je jedini cilj upada bilo ‘zastrašivanje civilnog stanovništva Rusije", te da nema ‘smisla s vojnog gledišta‘.

Dodala je da se odgovor ruskih oružanih snaga neće dugo čekati.

Izgleda da je Rusija uhvaćena nespremna i brzo je poslala pojačanje na granicu. Ruski dužnosnici tvrde da su zaustavili napredovanje Ukrajine u Kursku, iako zapadni stručnjaci sugeriraju da su ukrajinske snage napredovale tijekom vikenda.

Izvješća ruskog ministarstva obrane od nedjelje govore da je spriječen proboj ukrajinskih oklopnih vozila u selu Tolpino sjeverno od Koreneva, gdje se vode borbe 32 km od ukrajinske granice.

Dodaju i da je zaustavljen pokušaj Ukrajine da se ‘probije‘ u okrug Belovski, jugoistočno od Sudže.

Dužnosnici u Kijevu uglavnom nisu komentirali napad, koji je najznačajniji proboj na ruski teritorij od početka rata.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prvi je put priznao upad kasno u subotu, rekavši da je čuo od načelnika kijevske vojske, general-pukovnika Oleksandra Sirskog, o ‘akcijama za ubacivanje rata na teritorij agresora‘.

Rusko ministarstvo za izvanredne situacije priopćilo je u subotu da je iz Kurska dosad evakuirano više od 76.000 ljudi.

Snimka koji je navodno snimila ukrajinske 61. brigade, navodno prikazuje ukrajinske vojnike sa žuto-plavom zastavom ispred Gazpromovog pogona u Sudži. Newsweek nije mogao neovisno provjeriti snimku.

Istaknuti ruski vojni bloger rekao je u nedjelju da je Ukrajina ‘prouzročila najveće razaranje u selima Gončarovka i Zaolešenka‘, u predgrađu Sudže.

‘Situacija je i dalje napeta zbog velikog broja ukrajinskih vojnika koji su uključeni u akciju‘, rekao je bloger.

Ruske vlasti izvijestile su o noćnim napadima dronovima i projektilima na nekoliko pograničnih regija u nedjelju. Ministarstvo obrane priopćilo je da je protuzračna obrana uništila 14 dronova i četiri taktičke rakete Tochka-U iznad granične regije Kursk.

Oboreni ukrajinski projektil pao je preko noći na višekatnicu u gradu Kursku, ranivši 13 ljudi, rekao je vršitelj dužnosti regionalnog guvernera Kurska Aleksej Smirov u objavi na Telegramu.

U nedjelju su ukrajinske vlasti rekle da je Rusija tijekom noći lansirala nekoliko desetaka eksplozivnih bespilotnih letjelica i projektila na glavni grad Kijev. Ubijeni su otac i njegov četverogodišnji sin, objavile su ukrajinske vlasti.

Projektili su pali u predgrađe Kijeva, ali su sve bespilotne letjelice oborene, rekao je čelnik gradske vojne uprave Serhij Popko.

Ukrajinske zračne snage priopćile su da je Rusija napala njihov teritorij s četiri sjevernokorejske balističke rakete KN-23, lansirane iz granične regije Voronjež, i 57 dronova. Sve osim četiri bespilotne letjelice su presretnute, priopćile su zračne snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 18:57