PUCNJAVA NA GRANICI

Došlo do razmjene vatre između izraelske i egipatske vojske: Ubijen jedan vojnik, oglasile se obje države

Prije nekoliko sati došlo je do pucnjave na granici s Egiptom, a incident se istražuje, poručio je IDF

Palestinska strana graničnog prijelaza Rafah

 Fayez Nureldine/Israeli Army/AFP

Pripadnik egipatskih sigurnosnih snaga ubijen je danas u pucnjavi blizu graničnog prijelaza Rafah između Egipta i Pojasa Gaze i istraga je u tijeku, rekao je glasnogovornik izraelske vojske u priopćenju.

Izraelska vojska ranije je rekla da istražuje izvješća o razmjeni vatre između izraelskih i egipatskih vojnika.

"Prije nekoliko sati (ponedjeljak) dogodio se incident s pucnjavom na egipatskoj granici. Incident se istražuje i razgovara se s Egipćanima", rekla je izraelska vojska u priopćenju.

Izraelski dužnosnici potvrdili su da je došlo do spomenutog incidenta koji su okarakterizirali kao "neobičan".

Izrael je preuzeo kontrolu nad graničnim prijelazom Rafah ranije ovog mjeseca dok je pojačao svoju vojnu ofenzivu u tom području, što je izazvalo kritike Egipta.

Egipat je zabrinut da bi ofenziva mogla izazvati izbjeglički val iz juga Gaze prema njegovu teritoriju i uporno optužuje Izrael da blokira dopremu humanitarne pomoći enklavi, što Izrael odbacuje.

Egipatski izvori katarskom mediju Al Jadeedu rekli su da je IDF zapucao prvi, a Izraelci tvrde da su reagirali na hice koje su egipatski vojnici ispalili na njih.

Drugi arapski mediji, među njima i TV postaja Al Arabiya, izvijestili su da su čuvari graničnog prijelaza otvorili vatru na izraelske vojnike u Rafi.

Jedan novinar izraelskog medija KAN News na društvenoj mreži X napisao je da je egipatski vojnik jedina žrtva.

Novinska agencija Anadolu piše da Egipat istražuje pucnjavu.

A kasnije tijekom ponedjeljka oglasio se i Egipat te potvrdio da je u pucnjavi na granici s Gazom ubijen jedan njihov vojnik.

- Egipatske oružane snage provode istragu putem nadležnih tijela u vezi s incidentom pucnjave u pograničnom području u Rafahu, koji je doveo do mučeničke smrti jednog našeg vojnika - objavile su egipatske vojne službe na X-u pritom ne spominjući Izrael.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 08:56