RASTU NAPETOSTI

Dramatičan prekid programa na sjevernokorejskoj televiziji: ‘Nađemo li još jedan, objavit ćemo rat!‘

Tenzije rastu na Dalekom istoku, a situaciji svakako nije pomoglo ni uključivanje sjevernokorejskih vojnika u rat u Ukrajini

Kim Jong-un na televiziji KCNA u Pjongjangu

 Sopa Images/ddp Usa/profimedia/Sopa Images/ddp Usa/profimedia

Sjeverna Koreja tvrdi da je pronašla ostatke južnokorejske vojne bespilotne letjelice, javlja Newsweeek.

Pri dramatičnom televizijskom obraćanju u Pjongjangu tvrde da će sljedeće kršenje njezinog teritorijalnog suvereniteta rezultirati objavom rata. Podsjećamo, napetosti su posljednjih dana doživjele vrhunac na Dalekom istoku, a progresivno se situacija komplicira od svibnja kada je Sjeverna Koreja počela s lansiranjem balona punih smeća na južnokorejske gradove što je navelo Seul da odgovori ponovnim pokretanjem propagandnog emitiranja preko zvučnika u demilitariziranoj zoni.

Ovog je tjedna Sjeverna Koreja optužila Južnu Koreju za lansiranje dronova iznad Pjongjanga u tri navrata ovog mjeseca i zaprijetila da će odgovoriti silom ako se to ponovi.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA objavila je prekidom emitiranja redovnog programa u subotu da je srušena južnokorejska vojna bespilotna letjelica sletjela na teritorij Sjeverne Koreje, izvijestio je Reuters.

Južnokorejski zakonodavac Yu Yong-weon rekao je Reutersu da dronovi na fotografijama Pjongjanga izgledaju kao dronovi za nadzor koje je napravio Sungwoo Engineering i isporučio južnokorejskoj vojsci 2023. godine.

KCNA je rekla u svom programu da ako se otkrije i ponovno potvrdi bilo kakva "povreda kopna, zraka i voda DNRK-a (Sjeverne Koreje) vojnim sredstvima Južne Koreje, to će se smatrati ozbiljnom vojnom provokacijom protiv suvereniteta DNRK-a."

"To znači objava rata i trenutni napad", emitirano je na televiziji Sjeverne Koreje.

U Newsweeku su kontaktirali za komentar južnokorejsko ministarstvo obrane koje je reklo da "jednostrane tvrdnje Pjongjanga niti su vrijedne provjere, niti zaslužuju odgovor", prenosi i Reuters.

Seul tvrdi da bi svaki komentar na tvrdnje Pjongjanga značilo upuštanje u političku smicalicu.

Podsjećamo, ranije ovog mjeseca sjevernokorejski vođa Kim Jong Un ponovno je upozorio da bi mogao upotrijebiti nuklearno oružje u potencijalnim sukobima s Južnom Korejom i SAD-om koje je optužio za jačanje vojne suradnje. Kako su izvijestili i brojni svjetski mediji, sjevernokorejska vojska se ovog tjedna i fizički uključila u rat u Ukrajini šaljući svoje vojnike na frontu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. listopad 2024 05:21