AMERIKA NA RASKRIŽJU

Dramatično Bidenovo obraćanje iz Ovalnog ureda: ‘Na kocki je duša nacije. Povijest je u vašim rukama. Odaberite!‘

Javljanje američkog predsjednika iz Bijele kuće pratili smo iz minute u minutu

Joe Biden, obraćanje iz Ovalnog ureda u Bijeloj kući

 Evan Vucci/afp/profimedia/Evan Vucci/afp/profimedia

Američki predsjednik Joe Biden obratio se iz Ovalnog ureda tamošnjoj javnosti kako bi objasnio razloge koji su ga naveli da odustane od utrke za novi mandat svega tri mjeseca prije predsjedničkih izbora koji će se održati u studenom.

Podsjećamo, nakon pisma kojeg je objavio na društvenoj mreži X, gdje je konstatirao kako izlazi iz utrke, ali ujedno i podržava kandidaturu Kamale Harris, ovo je, od tada, prvo Bidenovo obraćanje američkoj javnosti uživo i četvrto obraćanje uživo iz Ovalnog ureda otkad je stupio na dužnost predsjednika SAD-a.

"Poštujem ovu dužnost, ali više volim svoju zemlju. Bila mi je čast služiti joj kao predsjednik", započeo je Biden svoj govor.

"Amerika je na prekretnici", kaže Biden, dodajući da će "odluka koju sada donesemo odrediti sudbinu nacije".

"Moramo birati između kretanja naprijed ili nazad, između nade i mržnje, jedinstva i podjela."

Nastavio je: "Vjerujem da su moji rezultati kao predsjednika, moje vodstvo u svijetu, moja vizija budućnosti Amerike zaslužili drugi mandat. Ali ništa ne smije stati na put spašavanju naše demokracije", rekao je. "To uključuje i moju osobnu ambiciju."

Ustvrdio je da je najbolji put naprijed prenijeti baklju novoj generaciji.

"Postoji vrijeme i mjesto za nove glasove, za svježe glasove i da - za mlađe glasove", istaknuo je Biden, "a to vrijeme i mjesto je sada."

Obećao je i da će u sljedećih šest mjeseci biti maksimalno usredotočen na obavljanje svojih predsjedničkih dužnosti.

"Nastavit ću prozivati mržnju i ekstremizam, pritom jasno dajući do znanja da u Americi nema mjesta političkoj ili bilo kojoj drugoj vrsti nasilja. Točka", rezolutan je Biden.

Obećava i da će nastaviti raditi na okončanju rata u Gazi i povratku američkih građana iz zatvora diljem svijeta.

Osvrćući se na svoj predsjednički mandat, Biden tvrdi da je Amerika, od trenutka kada je postao predsjednik, prešla dalek put.

"Bili smo u rukama najgore pandemije stoljeća, najgore ekonomske krize od Velike depresije i najgoreg napada na našu demokraciju od građanskog rata. Ali smo se okupili, kao Amerikanci. Prebrodili smo sve", poručuje Biden.

Kaže da je Amerika sada jača i naprednija.

"Obnavljamo našu naciju", poručuje američki predsjednik.

"Kandidirao sam se za predsjednika prije 4 godine jer sam vjerovao, i još uvijek vjerujem, da je na kocki duša Amerike", nastavlja. "Tome je još uvijek tako."

"Amerika je ideja, ideja jača od bilo koje vojske, veća od bilo kojeg oceana, moćnija od bilo kojeg diktatora ili tiranina. Najmoćnija ideja u povijesti svijeta", poručuje.

Dalje citira Deklaraciju o neovisnosti.

"Obnašanje dužnosti predsjednika bila je moja životna privilegija", tvrdi Biden. "Nigdje drugdje na svijetu dijete koje muca (misleći na sebe) ne bi moglo jednog dana sjediti za ovim stolom. A evo me."

Biden ide prema kraju govora zaključivši da je SAD nacija obećanja i mogućnosti, sanjara i izvršitelja, običnih Amerikanaca koji čine izvanredne stvari.

"Svoje srce i dušu dao sam svojoj naciji. Nadam se da shvaćate koliko sam vam svima zahvalan. Povijest je u vašim rukama. Moć Amerike leži u vašim rukama."

Kraj njegova govora rezerviran je za Kamalu Harris.

"Želim zahvaliti našoj sjajnoj potpredsjednici Kamali Harris. Ona je iskusna. Čvrsta. Sposobna. Služila je kao nevjerojatan partner mojoj administraciji i kao vođa naše zemlje."

Joe Biden završio je obraćanje iz Ovalnog ureda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 23:57