GNJEV U NJEMAČKOJ

Dramatično poskupljenje omiljene fast food hrane izazvalo bijes mladih, stručnjak: ‘Povećanje cijene bit će trajno!‘

Porast cijena omiljenog fast fooda posebno je pogodio mlađu populaciju koja često poziva političke vođe da nešto učine

Kebab; ilustracija

 Sergio Azenha/alamy/alamy/profimedia/Sergio Azenha/alamy/alamy/profimedia

Doner kebab rođen je u Berlinu i taj se popularni fast food ondje može kupiti doslovno na svakom uglu.

Svaki dan se u Njemačkoj pojede oko dva milijuna kebaba - komadića mesa u pecivu, u kojem se još nalazi raznovrsno povrće i umaci - što je prilično velika brojka za zemlju od oko 83 milijuna ljudi. Kebab je toliko popularan da je istisnuo neke tradicionalne ulične zalogaje poput kobasica.

Kebab, koji je u Zapadni Berlin stigao u 70-ima, dugo je bio simbol kulturnog utjecaja imigranata iz Turske. No danas, kad mu je cijena značajno narasla, simbol je nečeg drugog - tjeskobe zbog sve tanjih novčanika, piše Politico.

‘Prije sam jeo doner kebab dvaput tjedno tijekom pauze za ručak, ali to više nije slučaj‘, kaže 16-godišnji učenik čekajući u berlinskoj četvrti Kreuzberg u redu za kebab kojeg će platiti čak 7,50 eura. ‘Sada po užinu idem u supermarket jer je jeftinije.‘

‘Još uvijek se sjećam kad je kebab koštao 3,5 eura‘, kaže 15-godišnja učenica, koja je također čekala u redu.

Od 2016. su se cijene doner kebaba u Njemačkoj povećale za 75 posto, dok je inflacija u tom razdoblju bila 24 posto. Povećanje cijene kebaba je naročito izraženo u posljednje dvije godine, kad je cijena s pet eura 2022. skočila na sedam eura u 2024. godini.

Porast cijena omiljenog fast fooda posebno je pogodio mlađu populaciju koja često poziva političke vođe da nešto učine. ‘Osam eura za kebab!‘, vikao je jedan muškarac njemačkom kancelaru Olafu Scholzu u Münchenu u videu objavljenom na TikToku. ‘Razgovarajte s Putinom! Želim platiti četiri eura za doner. Molim vas!‘

Neki političari s ljevice pozvali su na ograničavanje cijene kebaba: ‘Kada mladi traže: ‘Olafe, pojeftini kebab‘, to nije internetska šala, već ozbiljan poziv u pomoć!‘, napisala je Kathi Gebel, članica izvršnog odbora stranke Ljevica.

Ako bi država željela odrediti maksimalnu cijenu od 4,90 eura po doner kebabu, navodi se u tekstu, to bi značilo subvencioniranje svakog kebaba u iznosu od 3 €, što bi rezultiralo godišnjim troškom za državu od 4 milijarde €, ako uzmemo da se u Njemačkoj svake godine pojede 1,3 milijarde doner kebaba. Cijena kebaba je toliko velik problem da se njemački kancelar Olaf Scholz osjećao dužnim obratiti na TikTok-u.

‘Prilično je nevjerojatno da me posvuda pitaju, uglavnom mladi ljudi, mogu li se ograničiti cijene kebaba‘, rekao je Scholz, misleći na već postojeće ograničenje cijena najamnina u nekim zemljama. ‘Neće biti ograničavanja cijena. Živimo u tržišnoj ekonomiji. Ali, inflacija u Njemačkoj pada i nastavit će padati.‘

Cijene doner kebaba su porasle iz istog razloga iz kojeg su porasle cijene drugih dobara: porast cijena energije i roba, posebno nakon ruske invazije Ukrajine.

‘Porasle su cijene roba, žitarica, ali i mesa. Isto vrijedi i za energiju. I kao rezultat toga, troškovi rada. To utječe i na cijenu kebaba‘, rekao je Timo Wollmershäuser, stručnjak za makroekonomiju na njemačkom institutu ifo.

Inflacija je dodatno smanjena na 2,2 posto u lipnju, prema prvim procjenama saveznog ureda za statistiku zemlje, što je pad sa 6,2 posto prije godinu dana. Ali to ne znači trenutno olakšanje kada su u pitanju troškovi doner kebaba. Ne očekuje se pad cijena, već samo njihov sporiji rast.

‘Povećanja cijena koja smo vidjeli posljednjih godina bit će trajna‘, rekao je Wollmershäuser i dodao da je to posljedica značajnog povećanja plaća posljednjih godina.

Ekonomisti također upozoravaju da bi ograničavanje cijena kebaba moglo dovesti i do nestašice kebaba, a što, pak, bi moglo izazvati još više nemira s obzirom na važnost ulične hrane u njemačkom društvu, a to, kaže Wollmershäuser, ‘nema nikakvog smisla‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 13:10