POLJSKA POD OPSADOM

Drmali su cijelom zemljom, u šaci držali i vojsku i suce i medije. Odmazda je krenula: ‘Lopovi, nitkovi, varalice!‘

Lov na vještice ili procesuiranje zločina i korupcije?

Donald Tusk

 Aleksander Majdanski/zuma Press/profimedia/Aleksander Majdanski/zuma Press/profimedia

Nekad moćna poljska stranka Pravo i pravda (PiS) je pod opsadom. Premijer Donald Tusk i njegovi ministri intenziviraju svoju kampanju u kojoj PiS žele prozvati za koruptivne prakse tijekom osam godina na vlasti.

Nekoliko zastupnika PiS-a i članovi Suverene Poljske, njihovog mlađeg koalicijskog partnera, suočavaju se s mogućim suđenjima i zatvorskim kaznama, a to će ih potencijalno oslabjeti uoči predsjedničkih izbora 2025., piše Politico.

Predsjednička je utrka najbolja nada za PiS da spriječe Tuska u konsolidaciji vlasti. Predsjednik stranke mogao bi zakomplicirati Tuskov plan, s obzirom na to da premijeru nedostaje dovoljno velika parlamentarna većina da nadjača veta.

Tusk je kritiziran zbog svoje usredotočenosti na PiS, a oni tvrde da se sve događa nauštrb ambicioznih državnih projekata i drugih pitanja poput udvostručenja neoporezivog dohotka. No on ne odustaje od obećanja koja je dao u predizbornoj kampanji: da će procesuirati sve zločine prethodne administracije.

Prošlog je mjeseca Tusk svoje prethodnike nazvao ‘lopovima, nitkovima, ljudima bez savjesti koji su godinama pljačkali Poljsku‘.

- Ovo je jedna od četiri obaveze koje sam preuzeo. Želite li brže? Bit će brže, rekao je.

Upiranje prstom

Popis onoga za što Tusk optužuje svoje prethodnike je dug.

Nova vlada optužuje staru za rasipanje golemih količina novca na greenfield projekt izgradnje ogromne nove zračne luke u središnjoj Poljskoj, loše upravljanje u državnoj rafineriji i drugim tvrtkama pod državnom kontrolom, zlouporabu javnih medija koje su pretvorili u propagandna mjesta za PiS, kupovinu špijunskog softvera za praćenje političkih protivnika, davanje viših činova administraciji i lojalistima državnih tvrtki te korištenje vladinog novca.

- Uračunavanje zlouporaba prethodne vlade ne može biti propagandni mehanizam, to mora biti pravilan pravni rad, rekao je ministar pravosuđa Adam Bodnar.

image

Donald Tusk

Sergei Gapon/Afp

Oporba pak kaže da je Tusk pokrenuo lov na vještice protiv njih.

- Apeliramo na sve ljude dobre volje da se uključe u obranu ovih progonjenih ljudi koje brutaliziraju po nalogu Donalda Tuska i Bodnara, rekao je zastupnik Suverene Poljske Michal Wos.

Njemu je prošlog mjeseca oduzet parlamentarni imunitet zbog optužbi za umiješanost u kupovinu špijunskog softvera Pegasus za koji vlada tvrdi da je nepropisno kupljen i potom korišten u špijuniranju oporbenih političara.

Očekuje se da će ovoga tjedna imunitet biti ukinut i Marcinu Romanowskom, još jednom zastupniku Suverene Poljske i bivšem zamjeniku ministra pravosuđa. Njega se optužuje da je bio umiješan u navodno zloupotrebu Fonda za pravosuđe, posebnog fonda novca pod kontrolom ministra pravosuđa koji je trebao pomoći žrtvama zločina, ali za koji tužitelji kažu da je korišten u političke svrhe. Tusk tvrdi da je iz Fonda ukradeno više od 112 milijuna zlota, što je oko 26 milijuna eura, no tužiteljstvo ističe da bi to moglo biti i mnogo više, do 400 milijuna zlota.

Politički udarci

Taj bi skandal mogao pokazati da su u sve umiješani i vodeći iz PiS-ove vlade: bivši ministar pravosuđa Zbigniew Ziobor, čelnik Suverene Poljske, i predsjednik PiS-a Jaroslaw Kaczynski.

Prošlog je tjedna list Gazeta Wyborcza izvijestio da je Kaczyński poslao pismo Ziobru nedugo prije parlamentarnih izbora 2019. upozoravajući ga da se suzdrži od korištenja fonda u političke svrhe jer bi se to moglo odraziti na obje stranke.

Ziobro, koji se iz javnosti povukao radi liječenja raka, rekao je da se ne sjeća da je primio to pismo.

Da ga se ne sjeća, rekao je i Kaczynski, no ipak kaže da je moguće da je to pismo bilo poslano.

- Nismo prekršili nikakav zakon, to nije bilo naše grupiranje, i slučaj je... presuđen, rekao je Kaczynski.

S obzirom na to da su PiS i suverena Poljska dijelili financiranje kampanje 2019. i 2023., nezakonito financiranje moglo bi dovesti do toga da im izborna tijela ukinu državnu subvenciju od više od 25 milijuna zlota godišnje. Objema bi se stranama moglo naložiti i da vrate sva sredstva primljena tijekom razdoblja 2019.-2023., piše Politico.

To bi znatno oštetilo njihovu sposobnost vođenja učinkovite kampanje na nadolazećim izborima.

PiS i saveznici zbijaju redove zbog optužbi i iskoristili su privremeno uhićenje Michała Olszewskog, rimokatoličkog svećenika, kako bi vladu prikazali kao fanatike koji žele osvetu.

Olszewski je uhićen pod optužbom da je zaklada koju je vodio dobila subvenciju od 100 milijuna zlota od Fonda za pravosuđe, a zatim je dio tog novca kasnije nestao.

Njegovi pristaše tvrde da je bio maltretiran i mučen u zatvoru, što Ministarstvo pravosuđa poriče.

Reforme pravosuđa

Još jedan veliki napor Tuskove vlade je poništavanje reformi pravosuđa PiS-a. To je Varšavu dovelo u sukob s Europskom komisijom, koja je rekla da Poljska odstupa od demokratskih načela bloka potkopavajući neovisnost pravosuđa.

Prošlog su tjedna tužitelji, agenti i policija pretresli ured Nacionalnog pravosudnog vijeća, tijela za imenovanje sudaca, kako bi zaplijenili dokumente povezane s disciplinskim postupcima pokrenutima protiv sudaca koji su se protivili PiS-ovim reformama pravosuđa. Mediji koji podržavaju PiS osudili su taj upad i nazvali ga ‘napadom osvetničke koalicije‘ s ciljem da povrijede svoje političke suparnike‘.

PiS je svoje pristaše pozvao na prosvjed ispred parlamenta.

- Kršenje vladavine prava danas je nažalost svakodnevica, poručuju iz te stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. srpanj 2024 18:38