EPIDEMIJA U SUSJEDSTVU

Dva mladića u BiH preminula, opasna zaraza stigla i u Hrvatsku. Epidemiolozi smiruju: ‘Širenje je zaustavljeno‘

Među oboljelima najviše je necijepljene djece. Roditelji su zbog straha počeli cijepiti svoju djecu i zbog toga raste procijepljenost

Ilustrativna fotografija

 Dale family/SWNS/SWNS/Profimedia

Ospice haraju Bosnom i Hercegovinom, piše Dnevnik.hr. Tom se bolešću u Zeničko-dobojskom kantonu od siječnja 2024. do danas zarazilo više od 1200 osoba. "Situacija se pogoršava, čemu je pridonijelo je nedostatak imunizacije. Obuhvat cijepljenja u zeničkom kantonu je 37 posto, a treba biti 95 posto da bismo imali kolektivni imunitet", rekla je ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Aida Salčinović za Dnevnik.hr.

U Sarajevskom je kantonu najgore bilo u svibnju. Situacija je sada mirnija. "Mi smo imali 10 do 12 posto djece koja su morala u bolnice otići zbog komplikacije morbila. U te statistike upadaju smrtni slučajevi i mi smo, na sreću, imali samo jedan", rekao je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Enis Hasanović za Dnevnik.hr.

U BiH su do sada od posljedica zaraze ospicama preminuli dječaci stari 17 i 18 godina.

Među oboljelima najviše je necijepljene djece. Dnevnik.hr piše da su roditelji zbog straha počeli cijepiti svoju djecu te da zbog toga raste procijepljenost.

Navodi se da pojedini roditelji radije plaćali novčane kazne nego cijepili djecu. "Ovdje je, ne znam je li u Hrvatskoj tako, moguće da se kazna smanji za 50 posto ako se plati unutar sedam dana, što znači da plati samo 50 maraka ili 25 eura. Vjerujte da smo imali stotinjak roditelja koji su platili samo da ne cijepe dijete. I to je stvarno nejasno", rekao je ministar Enis Hasanović.

U Hrvatskoj je u 2024. zabilježeno 25 slučajeva zaraze ospicama. "Najveći broj oboljelih je u Slavoniji, Osječko-baranjskoj županiji, a onda vrlo sličan broj, radi se tu o pet-šest slučajeva, u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji", rekla je epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Iva Pem Novosel za Dnevnik.hr.

Prosječna procijepljenost Hrvatske u primo i revakcinaciji je 90 posto. Najnižu procijepljenost imaju dvije južne županije, ali i Osječko-baranjska. S druge strane, Koprivničko-križevačka i Virovitička imaju 97 posto. Epidemiolozi su na pojavu slučajeva reagirali brzo pa je širenje zaustavljeno. "Došlo je do prijenosa samo među bliskim kontaktima. Zaustavljeno je neko jače širenje u područjima gdje su zabilježeni ti slučajevi", dodala je epidemiologinja Iva Pem Novosel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2024 10:33