procurile fotografije

Dva njemačka borbena aviona snimljena kako nose nuklearne bombe

Nuklearna bomba B61-12 najnovija je varijanta u obitelji B61

Ilustracija

 Alireza Boeini/alamy/alamy/profimedia/Alireza Boeini/alamy/alamy/profimedia

Dva njemačka borbena zrakoplova Tornado nedavno su primijećena u zračnoj bazi Edwards u Kaliforniji kako nose nuklearnu bombu ispod trupa, prenosi Defence Blog.

Fotografija koju je na društvenim mrežama objavio korisnik TaskForce23, prikazuje mlažnjak opremljen trenažerom za nuklearnu bombu B61-12, neeksplozivnom verzijom oružja koje se koristi za obuku.

Nuklearna bomba B61-12 najnovija je varijanta u obitelji B61, s mogućnošću eksplozivne snage do 50 kilotona TNT-a. Za usporedbu, atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki 1945. imale su snagu od 15 odnosno 25 kilotona.

Sören Schmelz, glasnogovornik Ureda za nabavu njemačkog Bundeswehra, potvrdio je da su avioni bili u Sjedinjenim Državama u sklopu kampanje "Silent Companion 24".

- Obje letjelice trenutno su u SAD-u na testiranju, koje je održano u zračnoj bazi Edwards u Kaliforniji, dok je instrumentacija obavljena na poligonu Tonopah Test Range u Nevadi - rekao je Schmelz za Newsweek.

Dodao je da će se oba zrakoplova vratiti u Njemačku između 11. i 13. rujna te da ovo testiranje naglašava ulogu Njemačke u NATO-ovoj strategiji nuklearnog odvraćanja, usred rastućih globalnih napetosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 14:06