POVIJESNA BAŠTINA

Dva pištolja kojima se Napoleon pokušao ubiti prodana na dražbi za vrtoglav iznos

U pokušaju samoubojstva spriječio ga je njegov štitonoša Caulaincourt koji je iz pištolja uklonio barut
 Geoffroy Van Der Hasselt/Afp

Dva bogato ukrašena pištolja koja su pripadala Napoleonu I. do njegove prve abdikacije 1814., klasificirana kao francusko "nacionalno blago" prodana su na dražbi za 1,69 milijuna eura, zajedno sa svim dodatnim troškovima, objavila je u nedjelju aukcijska kuća Osenat.

image
Geoffroy Van Der Hasselt/Afp

Pištolji su prodani u drvenoj kutiji s intarzijom od orahovine, ebanovine i zelenog baršuna izvezenog zlatnim nitima i ostalim ornamentima. Oružje je izrađeno u inkrustaciji od zlata i srebra te se na njemu nalazi carev profil. Prije dražbe je stručnjak Jean-Pierre Osenat procijenio da bi se vrijedno oružje moglo prodati za između 1,2 i 1,5 milijuna eura.

image
Geoffroy Van Der Hasselt/Afp

Aukcijske kuće Osenat i Rossini, organizatori dražbe u Fontainebleauu nisu objavile podatke o kupcu, no prodaju smatraju vrlo uspješnom.

"Ova kulturna dobra iznimno su važna za nacionalnu baštinu kao povijesni artefakti i moraju se kategorizirati kao nacionalno blago", prije dražbe je ocijenilo savjetodavno Povjerenstvo za nacionalno blago te se založilo za zabranu izdavanja certifikata o izvozu vrijednih predmeta.

image
Geoffroy Van Der Hasselt/Afp

Povjerenstvo je objavilo da pištolje "smatra nacionalnim blagom" o čemu je i službeno izvijestilo u priloženom nalogu kojim se odbija njihova izvozna potvrda. Odluka je u subotu objavljena u Službenom listu.

"Bez obzira na vrijednost i starost, kulturno dobro ocijenjeno kao nacionalno blago može napustiti Francusku samo privremeno uz obvezan povrat" u zemlju, stoji na internetskoj stranici ministarstva kulture.

image
Geoffroy Van Der Hasselt/Afp

Pravo prvokupa ima francuska država, no odrekne li se ona prava na stjecanje predmeta ocijenjenog kao nacionalno blago, predmet u tom slučaju može napustiti nacionalni teritorij.

image
Geoffroy Van Der Hasselt/Afp

Napoleon I. "posebno je naručio pištolje od oružara Louisa Marina Gosseta koji je tada radio u tvornici u Versaillesu." Povjesničari ih povezuju s Napoleonovim pokušajem samoubojstva u Fontainebleauu u noći na 13. travnja 1814., u vrijeme njegove prve abdikacije.

image
Geoffroy Van Der Hasselt/Afp

"U pokušaju samoubojstva spriječio ga je njegov štitonoša Caulaincourt (Armand Augustin Louis, markiz od Caulaincourta i vojvoda od Vicenze) koji je uklonio barut. No Napoleon je potom uzeo otrov, ali ga je povratio, što mu je spasilo život", ispripovijedao je Osenat.

image
Geoffroy Van Der Hasselt/Afp

"Car je tada Caulaincourtu poklonio dva pištolja u znak zahvale i sjećanja na njegovu odanost u tim mračnim danima. Od tada su u vlasništvu njegovih nasljednika koji su ih sada odlučili prodati", rekao je stručnjak.

image
Geoffroy Van Der Hasselt/Afp

(Marijana Hajdić Gospočić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 23:46