TOTALNI RAT

Dvoje poginulih u raketiranju trgovačkog centra u Donecku. Savjetnik Zelenskog otkrio glavni cilj upada u Rusiju

Ratna zbivanja u Ukrajini i Rusiji pratimo iz minute u minutu

Bijeg iz Pokrovska

 Roman Pilipey/Afp

Ključni događaji:

- Ukrajinski potez mogao bi izazvati Treći svjetski rat

- Ukrajina naredila evakuaciju grada Pokrovska

- Rusija premiješta svoje vojnike

- Ukrajinci zauzeli grad Sudžu, skinuli rusku zastavu s upravne zgrade

- Kim Jong Un potvrdio produbljivanje suradnje s Moskvom


Ukrajinci granatirali grad u Donjecku, poginulo dvoje ljudi

Najmanje dvije osobe su poginule, a nekoliko ih je ozlijeđeno nakon granatiranja trgovačkog centra u dijelu Donecka koji je pod kontrolom Rusije, izvijestile su ruske državne novinske agencije.

"Preliminarno postoje informacije o najmanje dvoje mrtvih", izvijestila je novinska agencija TASS pozivajući se na lokalne operativne službe, dodajući da bi broj mrtvih mogao rasti.

Guverner grada Denis Pušilin, postavljen od strane Kremlja, rekao da su udari izazvali požar na više od 10.000 četvornih metara u trgovačkom centru "Galaktika".

Također je rekao da je sedam osoba ozlijeđeno.


‘Želimo ih prisiliti na poštene pregovore‘

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je u petak da je prekogranični upad Kijeva u rusku regiju Kursk bio potreban kako bi se se Moskvu uvjerilo da počne "poštene" mirovne pregovore.

Podoljak je rekao da Ukrajina nema interesa okupirati Kursk i da je morala prisiliti Rusiju da počne mirovne pregovore pod uvjetima Kijeva.

"Moramo nanijeti značajne taktičke poraze Rusiji", napisao je Podoljak na Telegramu. "U regiji Kursku jasno vidimo kako se vojna sredstva objektivno koriste kako bi se Ruska Federacija uvjerila da uđe u pošten pregovarački proces", dodao je.

Ukrajina je prošli tjedan pokrenula prekogranični napad na Rusiju i okupirala dio regije Kurska.

Visoki ukrajinski dužnosnici opetovano su govorili da se suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine trebaju u potpunosti poštivati ​​u svakom mirovnom sporazumu.

Rusija je napala Ukrajinu u veljači 2022. i kontrolira oko 18 posto njezina teritorija.


Domaći vojni analitičar o sljedećim potezima Rusije

Vojni analitičar Robert Barić komentirao je sljedeće poteze Rusije i rekao: "Primarne su 3 osi napada. Putin je računao na Trumpa, a to se polako raspada." Više pročitajte OVDJE.


Ukrajina naredila evakuaciju grada Pokrovska

Ukrajina je naredila evakuaciju Pokrovska, grada u Donjeckoj oblasti koji se nalazi 56 kilometara sjeverozapadno od Donjecka, dok se ruske snage približavaju toj regiji.

U objavi na Telegramu, šef gradske vojne uprave kaže da je važno da stanovnici "ne odgađaju" svoju evakuaciju, jer se ruske trupe "brzo približavaju periferiji Pokrovska".

Grad je jučer bio žarište najžešćih borbi između ukrajinskih i ruskih snaga, navodi Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine.

U objavi na X-u, predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je grad ključno središte vanjskih obrambenih snaga i da je jedno od brojnih područja "gdje se odvijaju najintenzivniji ruski napadi."


Uzbune za zračni napad završile u Ukrajini

Uzbune za zračni napad završile su u devet ukrajinskih regija. Kako piše Telegraph, sirene za zračnu uzbunu oglasile su se u više od pola Ukrajine, uključujući i glavni grad Kijev, no većina upozorenja je završila.

Više nisu na snazi u Kijevu, Hersonu i Černigovu, međutim upozorenja su ostala u Sumiju, Harkivu i Donjecku.


‘Amerikanci su odobrili napad na Sjeverni tok!‘

Ruski veleposlanik u Washingtonu rekao je u petak kako ne vjeruje da bi Ukrajina napala plinovode Sjeverni tok bez odobrenja Sjedinjenih Država te da će Rusija identificirati i kazniti one koji stoje iza napada.

Nagli pad tlaka u plinovodima u Baltičkom moru zabilježen je 26. rujna 2022. i seizmolozi su detektirali eksplozije, što je pokrenulo val nagađanja o tome tko je sabotirao projekt vrijedan više milijardi dolara koji je ruski plin prenosio u Njemačku.

Nitko nije preuzeo odgovornost za eksplozije u kojima su pukla tri od četiri toka kod danskog otoka Bornholma.

Wall Street Journal izvijestio je u četvrtak da je vrhovni ukrajinski vojni zapovjednik odobrio napad na plinovode 2022. unatoč upozorenju američke Središnje obavještajne agencije ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da ne izvodi napad.

"Oni nastoje svu odgovornost prebaciti na svoje ukrajinske marionete. Nastojat ćemo identificirati prave počinitelje napada i kazniti ih", rekao je ruski veleposlanik Anatolij Antonov u izjavi o Sjevernom toku.

Rusija je više puta rekla da su napad na Sjeverni tok izvele Sjedinjene Države i Velika Britanija, a Washington i London odbacili su te optužbe.

New York Times, The Washington Post i Wall Street Journal izvijestili su da iza napada stoji Ukrajina, koja je više puta zanijekala svoju umiješanost.

Antonov je rekao da je nevjerojatno da bi Ukrajina napala Sjeverni tok bez odobrenja Washingtona.

Eksplozije su se dogodile u ekonomskim zonama Švedske i Danske.

Obje zemlje su izjavile da su eksplozije bile namjerne, ali još nisu javno rekle tko je odgovoran. Te zemlje i Njemačka provode istragu.


Ukrajina pod uzbunom zbog mogućih zračnih napada

Veći dio Ukrajine jutros je pod uzbunom za zračni napad.

Upozorenja o mogućim napadima pokrivaju nekoliko regija i glavni grad Kijev.


Dužnosnik Kremlja: NATO i Zapad pomogli Ukrajini da napadne Rusiju

Dužnosnik Kremlja Nikolaj Patrušev rekao je u petak da su vojni savez predvođen SAD-om i Zapad izravno uključeni u planiranje ukrajinskog napada na rusku regiju Kursk.

Patrušev je u intervjuu za list Izvestija rekao da je operacija u regiji Kursk planirana uz sudjelovanje NATO-a i zapadnih specijalnih službi.

"Izjave vodstva SAD-a da nisu umiješani u zločine Kijeva u regiji Kursk nisu istinite... Bez njihovog sudjelovanja i izravne potpore Kijev ne bi ušao na ruski teritorij."

Bijela kuća je rekla da Ukrajina nije unaprijed obavijestila o svom upadu i da Washington nije bio uključen u operaciju.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je snimke na kojima se vidi američko oružje na ruskom teritoriju u Kursku.


Ukrajinski potez mogao bi izazvati Treći svjetski rat

Ukrajinski zauzimanje grada u Kurskoj oblasti moglo bi izazvati Treći svjetski rat, rekao je u petak zastupnik u ruskom parlamentu, piše The Telegraph.

“S obzirom na prisutnost zapadne vojne opreme, korištenje zapadnog streljiva i projektila u napadima na civilnu infrastrukturu te nepobitne dokaze o sudjelovanju stranaca u napadu na ruski teritorij, moglo bi se zaključiti da je svijet na rubu Trećeg svjetskog rata", rekao je Mikail Šeremet, prenosi RIA.

Putinov pomoćnik, Nikolaj Patrušev, također je optužio Zapad da stoji iza ovoga. Patrušev je rekao da su NATO i zapadne obavještajne agencije bile uključene u planiranje operacije Kursk, iako nije pružio nikakve dokaze za te tvrdnje.


Rusija premiješta svoje vojnike

Rusija je premjestila "nekoliko tisuća" vojnika iz okupirane Ukrajine kako bi branili vlastiti teritorij u Kursku, tvrde američki dužnosnici, a prenosi Telegraph.

Još se uvijek pokušava utvrditi koliko je točno ruskih vojnika premješteno, ali izvori su za CNN izjavili da je najmanje njih 1000 preusmjereno u pogranično područje, gdje su Ukrajinci prošlog tjedna pokrenuli svoj prekogranični napad.

"Očito je da Putin i ruska vojska preusmjeravaju neke resurse, neke jedinice, prema Kurskoj oblasti kako bi se navodno suprotstavili Ukrajincima", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby, prenosi Telegraph.

Taj potez ne znači da je Rusija odustala od aktivnih vojnih operacija na sjeveroistoku Ukrajine, rekao je Kirby. "Još uvijek se vode aktivne borbe duž te fronte", dodaje.


Ukrajinci zauzeli ključni ruski grad

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je jučer da su ukrajinske snage zauzele grad Sudžu u Kurskoj oblasti, najveći ruski grad koji su dosada osvojili. Tamo je prije rata bilo oko 5000 stanovnika. Sudža je smještena uz ruski plinski terminal, što je ključna točka za europsku opskrbu ruskim plinom preko Ukrajine.

Ukrajinski informativni kanal objavio je i snimku na kojoj vojnici skidaju ruske zastave s upravne zgrade u gradu uz uzvike "slava Ukrajini, slava herojima."


Korejski predsjednik Kim potvrdio produbljivanje suradnje s Moskvom

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un još jednom je potvrdio produbljivanje suradnje s Moskvom u poruci predsjedniku Vladimiru Putinu.

Kim Jong Un je povodom obilježavanja godišnjice neovisnosti od japanske kolonijalne vladavine, uputio poruku Putinu potvrdivši produbljivanje suradnje s Rusijom, objavila je državna novinska aganecija KCNA.

Korejski čelnik je poručio kako će Rusija pobijediti u "svetom ratu za mir i pravdu", prenosi KCNA.

Bio je to odgovor na Putinovu čestitku povodom godišnjice Dana oslobođenja 15. kolovoza u kojoj je ruski čelnik rekao da veza stvorena dok su se sovjetski vojnici borili protiv Japana i dalje služi kao temelj njihovih odnosa.

"Prijateljski osjećaji vojski i naroda dviju zemalja iskovani i produbljeni u krvavoj borbi protiv zajedničkog neprijatelja služe kao snažna pokretačka snaga za razvoj... odnosa prijateljstva i suradnje u sveobuhvatno strateško partnerstvo i nepobjedivo prijateljstvo", rekao je Kim.

Kim i Putin održali su drugi sastanak na vrhu u manje od godinu dana u lipnju u Pyongyangu potpisavši pakt o "sveobuhvatnom strateškom partnerstvu" koji uključuje sporazum o međusobnoj obrani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. kolovoz 2024 06:33