RAT U SIRIJI

Džihadisti ušli u grad, stanovnici bježe: 'Na nas šalju bombaše samoubojice'

Ako džihadisti osvoje Kobane, osigurat će kontrolu dugog pojasa teritorija na sirijsko-turskoj granici

SURUC - Džihadisti terorističke skupine Islamska država u utorak ujutro ušli su u tri četvrti kurdskog grada Kobane, iz kojeg su pobjegli stanovnici.

Kurdske snage obrane trećeg kurdskog grada u Siriji u noći na ponedjeljak odbili su napad džihadista koji su u ponedjeljak krajem dana uspjeli ući u taj grad.

Ako osvoje Kobane, osigurat će kontrolu dugog pojasa teritorija na sirijsko-turskoj granici.

OVA LJEPOTICA JE SIMBOL OTPORA 'Radije ćemo se ubiti nego dati džihadistima da nas zarobe'

Vrlo brzo su osvojili tri četvrti grada, rekao je voditelj Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) Rami Abdel Rahmane.

On je precizirao da su u strahu od napredovanja džihadista stotine civila pobjegle u susjednu Tursku.

Na društvenoj mreži Twitter sve su brojnije poruke s ključnom riječi SOSKOBANE (SOS Kobane). Na Facebooku, kurdski aktivist iz tog garda Mustafa Ebdi je precizirao da IS napreduje uz pomoć bombaša-samoubojica. Nekoliko sati ranije džihadisti su podigli crne zastave IS-a stotinjak metara istočno i jugoistočno o d grada.

Tijekom noći su kurdske snage sigurnosti postavile zasjedu i uhile 20 džihadista.

Kurdi su mobilizirali borce YPG (Postrojbi zaštite kurdskog naroda) koji su manje brojni i slabije naoružani od džihadista.

Najmanje 30 kurdskih boraca i policajaca poginulo je u ponedjeljak u dvostrukom atentatu kamionetom-bombom koje su izveli bombaši-samoubojice IS-a na sjeveroistoku Sirije, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Američka vojska je po prvi puta upotrijebila helikoptere u borbi protiv IS-a u Iraku, rekli su dužnosnici u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:22