STRAŠAN PRIZOR

Eksplicitan video s bojišta: Snimljen trenutak predaje ruskih vojnika, ubrzo ih je sustigao vlastiti dron...

Takvo postupanje smatra se ratnim zločinom jer su vojnici predajom obuhvaćeni Ženevskim konvencijama

Ilustracija

 Russian Defense Ministry/handout/Anadolu Via Afp

Rusija je dronom pogodila vlastite vojnike koji su se pokušali predati ukrajinskim snagama. Snimka pokazuje sedmero muškaraca, koji jasno drže ruke uvis prije nego što legnu licem prema zemlji, prenosi Daily Mail.

Ušli su u teritorij koji je držala ukrajinska vojska na Donjeckoj bojišnici, ali su odlučili odustati jer su bili stjerani u kut. Na videu koji su objavile ukrajinske oružane snage, vidi se kako ih dron napada, ubijajući sve osim jednog muškarca koji je uspio pobjeći.

Nije potvrđeno je li to bilo namjerno, ali britanski tabloid navodi da to nije isključeno, naročito nakon izvješća da su ruski snajperisti pucali na vojnike koji su dezertirali, a koja inače kruže već od prvih mjeseci invazije.

Ukrajinski zapovjednik na snimci daje upute svom "pilotu" drona da ne baca eksplozivna sredstva na ruske vojnike, a ubrzo nakon toga vidi se udar ruskog drona. Takvo postupanje smatra se ratnim zločinom jer su vojnici predajom obuhvaćeni Ženevskim konvencijama.

Objašnjavajući snimku, ukrajinske oružane snage rekle su da su ruski vojnici donijeli ispravnu odluku, ali čim se ukrajinski dron počeo povlačiti, ruska vojska izvršila je likvidaciju svojih snaga.

Devet mjeseci nakon početka sukoba, britansko ministarstvo obrane izvijestilo je da će Rusija rasporediti specijalne jedinice koje bi trebale pucati na vlastitu vojsku, ako se povuku iz rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 11:10