RAT U UKRAJINI

Eksplozija kod najveće europske nuklearke: ‘Opet vidimo eskalaciju, izuzetno sam zabrinut‘

Ratna zbivanja u Ukrajini i Rusiji pratimo iz minute u minutu

Volodimir Zelenski, požar u nuklearnoj elektrani Zaporižje, arhivska fotografija

 /Profimedia/ Screenshot X

Ključni događaji:

- Ukrajinci su srušili ključan most u Kursku

- Novinari AP-a: ‘Vidjeli smo trag ukrajinskog razaranja‘

- Ukrajinski munjeviti napad osmišljen da Rusija prihvati pošten pregovarački proces

- Poljska: ‘Nismo umiješani u incident s plinovodom‘


Eksplozije pokraj najveće europske nuklearke

Pogoršava se sigurnost u nuklearnoj elektrani Zaporižja nakon napada dronom na prilaznu cestu u subotu, rekao je glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi.

Ruski tim koji upravlja nuklearnom elektranom kazao je da je ukrajinski dron ispustio eksploziv na prilaznu cestu koju koristi osoblje, izvijestila je ranije novinska agencija TASS.

Rusija kontrolira najveću nuklearnu elektranu u Europi, gotovo od početka svoje invazije na Ukrajinu koja je krenula u veljači 2022. godine.

Elektrana je u hladnom pogonu dok se Moskva i Kijev opetovano međusobno optužuju za sabotažu njezina rada i ugrožavanje sigurnosti u krugu elektrane.

"Opet vidimo eskalaciju nuklearne sigurnosti i opasnosti po sigurnost nuklearne elektrane", kazao je Grossi.

"I dalje sam izuzetno zabrinut i ponavljam svoj poziv na maksimalno suzdržavanje s obje strane i za strogo poštivanje pet konkretnih načela uspostavljenih kako bi se zaštitila elektrana", dodao je.

Tim IAEA-e u subotu je posjetio područje i izvijestio da se doima da je šteta uzrokovana dronom opremljenim eksplozivnim teretom.

U izvješću se navodi da nije bilo žrtava niti oštećenja opreme nuklearne elektrane. No zabilježena je šteta na cesti između dva glavna ulaza u elektranu.

Moskva želi raspraviti o napadu na Zaporižju s IAEA-om, izvijestila je ruska novinska agencija RIA, pozivajući se na Romana Ustinova koji obnaša dužnost ruskog izaslanika u Beču.


Zelenski: Ukrajina jača pozicije u Kursku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u subotu da su njegove trupe ojačale pozicije i proširile teritorij pod svojom kontrolom u ruskoj regiji Kursk, skoro dva tjedna nakon početka napada u ruskoj Kurskoj regiji.

Ukrajina tvrdi da je zauzela više od 80 naselja na preko 1.150 kvadratnih kilometara u regiji Kursk od 6. kolovoza kada su pokrenuli ofenzivu.

Zelenski je rekao da je glavni zapovjednik vojske Oleksander Sirskij izvijestio da ukrajinske trupe nastavljaju napredovanje i da su pritom zarobile još ruskih vojnika.

"General Sirskij također je izvijestio o jačanju pozicija naših snaga u regiji Kursk i širenju stabiliziranog teritorija", dodao je.

Ukrajinska vojska je u svom dnevnom izvještaju navela da trupe uspješno napreduju u Kursku, bez davanja dodatnih detalja.

Prethodno je ukrajinska vojska objavila da je napredovala 35 kilometara.

Reuters nije mogao neovisno verificirati razvoj događaja na bojnom polju.

Rusija je napredovanje u Kursku nazvala velikom provokacijom i obećala je "dostojan odgovor".

Moskva tvrdi da Ukrajina koristi zapadno oružje, uključujući američki topnički sustav HIMARS korišten za uništenje mosta i kojim su ubijeni volonteri koji si pokušavali evakuirati civile.

Zelenski je također rekao da su ukrajinske trupe odbile desetine ruskih napada u blizini Pokrovska i Torecka u ukrajinskoj regiji Doneck.


Moskva: Žele osvojiti nuklearnu elektranu i izraditi prljavu bombu!

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da Ukrajina priprema napad na nuklearnu elektranu Kursk i napasti Rusiju ‘prljavom bombom‘. Naravno, Rusi za takve tvrdnje nemaju baš nikakvog dokaza, ali u priopćenju se spominje da Ukrajina za napad misli okriviti Rusiju. Također, dodaje se da će Moskva oštro odgovoriti u slučaju takvog napada.

Ukrajinci kažu da su se navikli na ‘ludu rusku propagandu‘, ali da je sada ipak napravljen korak dalje.

- Ovo su opasne laži, svjedoci smo još jednog naleta sulude ruske propagande. Ukrajina nema ni namjeru ni sposobnost izvesti takve akcije. Rusija mora prestati širiti opasne laži - rekao je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Georgii Tikhij.

- Kakve prljave bombe. Niti ih imamo niti ih planiramo nabaviti.

Ovo nije prvi put da se priča o ukrajinskoj ‘prljavoj bombi‘. Vladimir Putin iznio je slične tvrdnje nedugo prije pokretanja invazije na Ukrajinu u veljači 2022., a slično je ponovio i u ožujku iste godine.

image
Yan Dobronosov/Afp

‘Vidjeli smo trag razaranja u Kursku‘

Novinari Associated Pressa kažu da su na putovanju kroz regiju Kursk u organizaciji ukrajinske vlade svjedočili “tragu razaranja”.

"Trag razaranja nalazi se na putu koji su ukrajinske snage urezale u svom munjevitom upadu na ruski teritorij, kada su prošli granicu i ušli u grad Sudžu. Paljbom je raznesen i kip sovjetskog utemeljitelja Vladimira Lenjina koji stoji na središnjem trgu ruskoga grada, za koji je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak rekao da je u potpunosti pod kontrolom njegovih snaga. Prozori na jednoj upravnoj zgradi razbijeni su, a njezino jarko žuto pročelje je prepuno rupa od metaka.

Ukrajinske snage su sravnile jedno rusko naselje za drugim u sklopu svoje iznenadne operacije, za koju se Kijev nada da će promijeniti dinamiku sukoba koji traje već dvije i pol godine.

Ukrajinski napad na regiju Kursk najveći je napad na tu zemlju još od Drugog svjetskog rata, a Sudža, koji se nalazi 10 kilometara od granice, najveći je grad koji je pao u ruke Ukrajinaca još od početka njihova upada na ukrajinski teritorij 6. kolovoza", pišu novinari AP-a.


Ukrajina povezuje upad u Kursk s ‘poštenim pregovorima‘ s Rusima dok se Rusija približava ključnom gradu

Ukrajinski munjeviti upad u nekoliko ruskih pograničnih regija osmišljen je kako bi uvjerio Moskvu da se uključi u "poštene" razgovore o ratu u Ukrajini, izjavio je pomoćnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, dok se ruske snage približavaju strateškom gradu Pokrovsku u Donjeckoj oblasti.

"Moramo zadati značajne taktičke poraze Rusiji. U regiji Kursk jasno vidimo kako se vojni alat objektivno koristi kako bi se uvjerilo Rusku Federaciju da uđe u pošten pregovarački proces. Imamo provjerena, učinkovita sredstva prisile. Osim ekonomskih i diplomatskih, moramo Rusiji nanijeti i značajne taktičke poraze", napisao je na Telegramu savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak, prenosi The Guardian.

Ukrajinci su digli u zrak dva važna mosta na rijeci Seim, a moskovske snage u međuvremenu su brzo napredovale prema Pokrovsku, koji je mjesecima bio jedna od njihovih ključnih meta. Ukrajinske vlasti pozvale su tamošnje stanovništvo da ubrza svoju evakuaciju iz grada.

"Ruske trupe napreduju velikom brzinom prema Pokrovskom. Svakim danom sve je manje vremena za prikupljanje osobnih stvari i odlazak u sigurnije krajeve", poručili su dužnosnici Pokrovskog putem Telegrama.

Riječ je o jednom od glavnih obrambenih uporišta Ukrajine te ključnom logističkom središtu istočne regije Donjecka. Zauzimanje Pokrovskog kompromitiralo bi ukrajinsku obranu i rute njihove opskrbe te bi to dovelo Rusiju bliže nego ikad njenom cilju zauzimanja cijele regije.


Poljska: ‘Nismo umiješani u incident s plinovodom‘

Zamjenik poljskog premijera, Krzysztof Gawkowski, zanijekao je da je njegova zemlja umiješana u sabotažu plinovoda Sjeverni tok iz rujna 2022. godine.

“Poljska nije sudjelovala ni u čemu. Mora se jasno reći da je to laž", rekao je za TV kanal Polsat News, prenosi AFP.


Ukrajinci su srušili ključan most u Kursku

Na društvenim se mrežama pojavila snimka trenutka rušenja iznimno važnog mosta u Kursku.

Zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga Mikola Oleščuk podijelio je snimku na Telegramu, rekavši da su snage sudjelovale u ‘borbenim operacijama‘ u ruskoj regiji.

Rekao je da su ukrajinski piloti pogodili ‘neprijateljska uporišta‘, opremu, logističke centre i opskrbne rute ‘visoko preciznim udarima‘.

‘Hvala pilotima i svima koji osiguravaju borbeno djelovanje zrakoplovstva‘, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. kolovoz 2024 21:15