POSADA EVAKUIRANA

Eksplozije i požari na tankeru punom nafte u Crvenom moru!

Tanker Sounion, koji plovi pod grčkom zastavom, napadnut je u srijedu s nekoliko projektila na pučini kod jemenske luke Hodeidah

Eksplozija na tankeru Sounion

 Screenshot X/

Na društvenoj mreži X je objavljena snimka koja navodno prikazuje eksploziju tankera MT Sounion. Na snimci se vidi kako tanker koji nosi 150.000 tona sirove nafte gori u Crvenom moru. Ako bi nafta završila u moru, to bi moglo biti jedno od najgorih izlijevanja nafte s tankera u povijesti i velika ekološka katastrofa.

Reuters javlja da su na naftnom tankeru koji plovi pod grčkom zastavom u Crvenom moru planula tri požara dan nakon što su spasioci evakuirali njegovu posadu.

Hutisti sklonjeni Iranu, koji kontroliraju najmnogoljudnije regije Jemena, rekli su u četvrtak da su napali naftni tanker Sounion kao dio njihove 10-mjesečne kampanje protiv komercijalnog brodarstva kako bi podržali Palestince u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi.

Prvi su put oštetili tanker u srijedu ponovljenim napadima koji su uzrokovali požar i gubitak snage motora. Europski ratni brod kasnije je spasio svoju posadu od 25 članova. Brod bez posade bio je usidren između Jemena i Eritreje, rekao je Reutersu u četvrtak pomorski sigurnosni izvor.

U petak su zaprimljena izvješća o tri požara na brodu, koji se činio kao da pluta. Kasnije tijekom dana, hutisti su objavili video na društvenim mrežama na kojem se navodno vidi kako pale tanker.

Podsjetimo, tanker Sounion, koji plovi pod grčkom zastavom, napadnut je u srijedu s nekoliko projektila na pučini kod jemenske luke Hodeidah, području gdje hutisti povezani s Iranom napadaju brodove u znak solidarnosti s Palestincima u ratu između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Sounion je treći brod atenske tvrtke Delta Tankers koji je ovaj mjesec napadnut na Crvenom moru. Napad je izazvao požar na brodu, koji je posada ugasila, objavio je Delta Tankers.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:16