‘DEMONI BIJELE KUĆE‘

Eksplozivni detalji na suđenju za 11. rujna, pojavio se novi video: ‘Pogledajte tko obilazi mjesto napada, znate li čiji je to čovjek?‘

‘Snimka omogućuje javnosti i obiteljima poginulih 11. rujna da uvide mehanizam kojim je Saudijska Arabija pomagala teroristima‘

Napad 11. rujna 2001.

 Beth Dixson/Alamy/profimedia/Beth Dixson/alamy/alamy/profimedia

Britanski istražitelji su od čovjeka koji je bio među prvim osumnjičenima za napad na Svjetski trgovinski centar u New Yorku prije 23 godine, zaplijenili snimku koja otvara mnoga nova pitanja o napadu 11. rujna, piše Sky News.

U videu snimljenom dvije godine prije napada na tornjeve blizance, muškarac koji je u početku bio osumnjičen, ali je kasnije pušten, luta oko zgrada američke vlade u Washingtonu te na arapskom kaže: ‘Kažu da su naša djeca demoni. Međutim, ovo su demoni Bijele kuće.‘

Potom snima avione u niskom letu i kaže: ‘Aerodrom nije daleko odavde. Avion polijeće.‘

Snimka koja traje sat vremena završava na zgradi Kapitola, gdje se kamera zadržava na dvije limuzine. Glas u videu kaže: ‘Njihovi automobili. To ste rekli u planu.‘

Službenici Scotland Yarda otkrili su snimku kada su uhitili tada postarijeg saudijskog studenta, Omara al-Bayoumija, u njegovom domu u Birminghamu deset dana nakon 11. rujna. Ispitivali su ga sedam dana, a zatim ga pustili bez optužnice.

FBI ga je poslije identificirao kao agenta saudijske obavještajne službe - što je on porekao, kao i bilo kakvu ulogu u napadima 11. rujnu. Američkim je istražiteljima rekao da je njegov film običan turistički video. Godinu dana kasnije priznao je da se nevino sprijateljio s dvojicom budućih terorista koji su se otetim zrakoplovom obrušili na Pentagon, pri čemu je poginulo 189 ljudi.

Zasad se ne zna jesu li te 2001. godine njegova snimka ili neki drugi predmeti zaplijenjeni tijekom racije, proslijeđeni američkim vlastima. Video je nedavno prikazan tijekom građanskog suđenja u New Yorku u kojem žrtve 11. rujna i njihove obitelji tuže saudijsku vladu za sudioništvo u napadima.

Odvjetnici tužitelja su prije tri godine zatražili od britanske policije da pretraži svoju arhivu i pošalje sve što se tiče istrage o Omaru al-Bayoumiju, nakon čega su im dostavljene 104 kutije arhiviranih dosjea. Odvjetnik tužitelja Gavin Simpson na suđenju je rekao: ‘Snimka omogućuje javnosti i obiteljima poginulih 11. rujna da uvide mehanizam kojim je Saudijska Arabija pomagala teroristima. Al-Bayoumijeva snimka ima sva obilježja Al Qaedinog istraživanja mete.‘

Sharon Premoli, jedna od preživjelih 11. rujna, rekla je kako je Al-Bayoumijev jezik vrlo inkriminirajući.

‘Posebno je znakovito što je upotrijebio dvije riječi: jedna je ‘demoni‘ unutar Kapitola, a druga ‘plan‘ koji se spomenuo. To nije turistički video, on je istražio sve te zgrade i područje. Sjajno je što je policija uspjela doći do ovih snimaka, ali je šteta što smo morali toliko dugo čekati na to‘, kazala je.

‘Ne znamo je li itko - i koliko dugo - netko u američkoj vladi imao taj materijal. Znamo da FBI i CIA nisu pomagali jedni drugima i da je zbog toga došlo do brojnih propusta. Također je moguće da je Busheva administracija imala video i odlučila ga sakriti da zaštiti Saudijce‘, rekla je Premoli.

Na sudu je prvi put pokazan i list iz bilježnice s izračunima o udaljenosti zrakoplova od tla i horizonta, no al-Bayoumijev odvjetnik sugerirao je da je to dio domaće zadaće njegova sina.

Zanimljivo je da članovima Povjerenstva za 11. rujna koje je izradilo izvještaj o napadima i onome što je do njih dovelo, nisu dostavljeni ni bilježnica ni snimka. FBI-u i CIA-u su uputili kritike zbog loše obavljenog posla, ali su i sami nakon razgovora s al-Bayoumijem u Saudijskoj Arabiji zaključili da on nije bio dio zavjere.

Robbyn Swan, koautor knjige ‘The Eleventh Day, the Full Story of 9/11‘, rekao je: ‘Predmeti koje je dostavila britanska policija ključni su novi dio slagalice koji doista podržavaju ideju da je zaposlenik saudijskog režima pomagao otmičarima 11. rujna.‘

‘Neki od mojih izvora sugerirali su da je FBI od samog početka oklijevao uopće sagledati mogućnost da je u sve umiješan vrh Saudijske Arabije i da je to sastavni dio opstrukcije tog dijela istrage‘, dodao je.

Saudijska vlada je nakon napada zanijekala da je ona ili bilo koji njezin dužnosnik pomagao teroristima koji su izveli napad 11. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 21:17