PAKLENI TANDEM

Eksplozivno izvješće: ‘Kimovi vojnici stigli su u Ukrajinu, pomažu Rusima s raketama, neki su već i ubijeni!‘

Guardian: Ako je je izvješće točno, to je prvi put da je strana vlada poslala vojne trupe da podrže Moskvu.

Vježbe sjevernokorejske vojske, ilustracija

 Str/Afp

Sjevernokorejski vojni inženjeri sudjeluju u ratu u Ukrajini i pomažu Rusiji s korištenjem balističkih projektila, a neki od njih djelovali su u okupiranim područjima i poginuli, navode visoki dužnosnici u Kijevu i Seulu za The Guardian.

Ukrajinski izvor je britanskim dnevnim novinama rekao da su “iza ruskih linija, u timovima koji podržavaju sustave za lansiranje raketa KN-23”. Bili su među mrtvima nakon ukrajinskog napada na područje pod ruskom okupacijom u blizini Donjecka prošlog tjedna, dodaju dužnosnici.

Guardian piše da, iako je Rusija “već imala plaćenike na svojoj strani”, ako su vojni inženjeri iz Sjeverne Koreje na terenu, to bi označilo prvi put da je strana vlada poslala vojne trupe da podrže Moskvu.

Južnokorejski ministar obrane, Kim Yong-hyun, rekao je zastupnicima u Seulu da je “vrlo vjerojatno” da su snage iz Sjeverne Koreje bile raspoređene kako bi se borile na ruskoj strani i kasnije poginuli u napadu.

Sjevernokorejski vođa, Kim Jong-un prošle je godine otputovao u Rusiju na summit s Vladimirom Putinom, gdje su učvrstili svoje veze tajnim ugovorom o naoružanju. Pošiljke streljiva Pjongjanga bile su od vitalnog značaja za rusko napredovanje u istočnoj Ukrajini ovog ljeta.

Andriy Kovalenko, voditelj ukrajinskog Centra za suzbijanje dezinformacija, naveo je u objavi na Telegramu da su pripadnici iz Sjeverne Koreje ubijeni u Rusiji. Njegova je organizacija dio Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu.

U srijedu je ukrajinska vojska priopćila da je uništila sjevernokorejsko streljivo u napadu na skladište u regiji Bryansk. Stručnjaci smatraju da uključivanje u rat daje Sjevernoj Koreji priliku da testira oružje, stekne borbeno iskustvo za svoje trupe i ojača položaj s Putinom.

image

Vladimir Putin i Kim Jong Un

Vladimir Smirnov/Afp

- Za Sjevernu Koreju, koja je Rusiju opskrbila mnogim granatama i projektilima, ključno je naučiti rukovati različitim oružjem i steći stvarno borbeno iskustvo. To bi čak mogao biti pokretački čimbenik slanja njihovih vojnika, kako bi im se pružila ratna obuka - rekao je Lim Eul-chul, profesor na Institutu za dalekoistočne studije u Seulu za Guardian.

Procjenjuje se da je Pjongjang ove godine Moskvi osigurao otprilike polovicu streljiva većeg kalibra korištenog na bojnom polju i projektile KN-23. Kremlj je u četvrtak odbacio navode o sjevernokorejskim trupama u Ukrajini kao "još jednu lažnu vijest".

Pjongjang, nakon desetljeća UN-ovih sankcija usmjerenih na programe balističkih raketa i nuklearnog oružja, pokušava ojačati svoje veze s Rusijom i Kinom kao dio saveza protiv "zapadne hegemonije i imperijalizma".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. listopad 2024 17:21