MEGAPROJEKT U SJEVERNOJ KOREJI

Elitno skijalište ili vojno postrojenje?

Osobno nadzire radove na brežuljku Masik

To će zasigurno biti jedna od najopasnijih skijaških staza na svijetu, komentirao je CNN najavu sjevernokorejskog režima da će graditi elitno skijalište na padinama brežuljka Masik u provinciji Kangwon, i to “svjetske klase”, koje će posjećivati i strani turisti.

Sjevernokorejske agencije objavile su ovaj tjedan fotografije na kojima se vidi kako vođa Kim Jong-un stoji ispod brežuljka gdje će biti sagrađeno skijalište i uzbuđeno opisuje nešto časnicima oko sebe, a oni sve to zapisuju u bilježnice.

Uz te je fotografije objavljena vijest da je počela gradnja elitnog skijaškog centra s većim brojem skijališta i hotela na brežuljku visokom oko 770 metara. Mladi je vođa došao na lice mjesta da bi se uvjerio kako napreduju radovi, a prema agenciji, bio je jako zadovoljan i graditeljima je dao savjete kako nastaviti.

“Rekao je da treba sagraditi ne samo odmorišta, nego i postaje prve pomoći na početku, sredini i kraju svake staze te stvoriti sustav žičare kojim će se nadzirati situacija i sprečavati nesreće”, navedeno je u izvješću, a CNN je komentirao kako je mladi vođa očito dobro proučavao skijališta tijekom boravka u Švicarskoj, gdje se školovao.

Kim je časnicima svratio pažnju na zaštitu okoliša i upozorio ih da izbjegnu svako onečišćenje tijekom gradnje. Sjevernokorejski dužnosnici najavili su da će skijalište, koje će imati i helidrom, biti otvoreno za turiste, pa i one sa Zapada kojih godišnje dođe od tri do četiri tisuće.

Vijest o gradnji komentirali su i mediji u Južnoj Koreji te citirali bivšeg dužnosnika komunističkog režima koji je rekao da će “elitno skijalište” biti korišteno u vojne svrhe. Takvih skijališta, kaže, već ima nekoliko u Sjevernoj Koreji i ne koriste se za turizam, nego kao vojna postrojenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:53