TRIJUMFIRAO

Europa u nevjerici: Belgija bi se mogla raspasti zbog ovog čovjeka...

Najveća prepreka za De Wevera jest hoće li moći uvjeriti frankofone Valonce da začepe nos i postave ga za premijera

Bart De Wever

 Nicolas Maeterlinck/afp/profimedia/Nicolas Maeterlinck/afp/profimedia

Bart De Wever želi rasturiti Belgiju, ali prije toga želi njome vladati, počinje POLITICO tekst o novom europskom agentu kaosa.

Kao flamanski nacionalist, Bart De Wever je došao na vlast obećavajući da će otrgnuti svoju regiju od ostatka Belgije. Sada, nakon što je osvojio prvo mjesto na nedjeljnim nacionalnim i regionalnim izborima, u najboljoj je poziciji da postane sljedeći premijer Belgije.

Ovo je prvi put da član Novog flamanskog saveza ima tako jasne premijerske šanse. De Weverova stranka želi "neovisnu republiku Flandriju" i to je prvi članak stranačkog statuta. Također želi ukinuti monarhiju.

De Wever je nedjeljni rezultat proglasio glasovanjem o povjerenju.

"Flandrija je izabrala autonomiju", poručio je tijekom svojeg pobjedičkog govora.

Najveća prepreka za De Wevera jest hoće li moći uvjeriti frankofone Valonce da začepe nos i postave ga za premijera, navodi POLITICO.

Nacionalistički vođa i njegova stranka N-VA imaju povijest demoniziranja Valonije - njezinih političara, visokih deficita i jadne ekonomske produktivnosti.

Jedna od De Weverovih prvih kampanja grafički je sadržavala leptir mašnu unutar trokuta upozorenja, referencu na valonskog socijalističkog političara Elia Di Rupe. U Valoniju se De Wever, između ostalog, vozio i s kombijima punim lažnog novca, vodeći kampanju protiv financijskih transfera iz Flandrije.

Ono što je najvažnije, krajnji cilj NV-A ostaje kraj Belgije. Stranka je proizašla iz šireg pokreta koji je od 1950-ih tražio flamansku autonomiju.

Kako navodi POLITICO, sada treba pažljivo promatrati dva datuma. Prvi je

prvi je 11. srpnja, kada flamanski nacionalistički pokret slavi svoj godišnji flaamanski praznik. A deset dana kasnije, 21. srpnja, je nacionalni dan Belgije.

Tijekom ovih proslava sve će oči biti uprte u De Wevera, hoće li zadržati hladnokrvnost, pita se POLITICO, ili eruptirati nacionalističkim ispadom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 08:10