DATUM NIJE DEFINIRAN

Europska unija spremna u svakom trenutku otvoriti pregovore s BiH, očekuje se da zemlja ispuni uvjete

Borjana Krišto kaže kako je pred BiH povijesna prilika koja se ne smije propustiti. Uvjerena je da se postojeće blokade mogu otkloniti

Borjana Krišto

 Samir Jordamovic/Anadolu Via AFP

EU je pripravna u svakom trenutku otvoriti pristupne pregovore s BiH, no kad će to točno biti ovisi isključivo o bosanskohercegovačkoj strani koja mora provesti dodatne reforme i ispuniti uvjete, poručila je u utorak Valentina Superti koja će biti glavni pregovarač EU.

BiH je odlukom Europskog vijeća iz ožujka ove godine dobila suglasnost za otvaranje pristupnih pregovora, no nakon toga je u zemlji došlo do nove političke krize i blokada pa još nije formiran pregovarački tim niti usvojen pregovarački okvir.

Na čekanju je i niz zakona čije je usvajanje Vijeće ultimativno zatražilo, uz odluku da formalno odobri početak pregovora, no bez definiranog datuma.

Ured predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto u utorak je u Sarajevu organizirao konferenciju kako bi se potvrdile obveze koje treba ispuniti.

Superti, koja obnaša dužnost ravnateljice za zapadni Balkan pri Općoj upravi Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju i koja će voditi pregovore s BiH, rekla je kako je jasno da su vrata EU za BiH u cijelosti otvorena, ali je istaknula kako će se proširenje odvijati na temelju zasluga i brzine provedbe reforme kao i usvajanja pravne stečevine Unije.

"Unija je za to spremna u svakom trenutku", izjavila je Superti.

Pozvala je vlasti u BiH da što prije pokažu odgovarajući napredak što će Europskom vijeću omogućiti da utvrdi pregovarački okvir i sazove međuvladinu konferenciju.

Podsjetila je kako su konkretne obveze usvajanje zakona o sudovima, o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, o zaštiti osobnih podataka kao i o kontroli granica, a uz to se mora usvojiti i državni proračun za 2024. što zbog političkih nesporazuma u zemlji još nije učinjeno.

Istaknula je i potrebu za reformama koje bi omogućile BiH uključivanje u Plan rasta za zapadni Balkan.

Borjana Krišto je rekla kako je pred njezinom zemljom povijesna prilika koja se ne smije propustiti, a uvjerena je da se postojeće blokade mogu otkloniti. Pojasnila je kako je u tijeku uspostava pregovaračkog tima kao i izbor glavnog pregovarača u ime BiH priznajući kako "široko decentralizirani" ustroj države usporava sve procese u zemlji pa tako i približavanje članstvu u Uniji.

No ona kaže kako vjeruje da se problemi i na tom planu mogu riješiti uz poštivanje mehanizma koordinacije pri donošenju odluka i ustavne strukture. Istaknula je kako tijekom pregovora očekuje posebnu potporu Hrvatske, ali i drugih zemalja regije koje su ranije otvorile pregovarački proces.

"Svjesna sam da nema prečica niti brzih putova, no uz zajednički rad i jačanje međusobnog povjerenja, uvjerena sam da možemo ostvariti zajedničke ciljeve", rekla je Krišto.

Vladimir Drobnjak, koji je bio glavni pregovarač Hrvatske tijekom pristupnih pregovora, na sarajevskom skupu upozorio je kako u EU znaju baš sve o zemlji s kojom pregovaraju, no pritom je baš Europska komisija, kako je rekao, najbolji prijatelj zemlji s kojom se pregovara.

"To je i politika i diplomacija i pravo i logistika", izjavio je Drobnjak.

Pregovore s EU opisao je kao najsloženiji proces s kojim se jedna država može suočiti, a pritom pregovara cijela zemlja, a ne samo njezini stručni timovi.

Uz sve to, kako je istaknuo, uspješnih pregovora nema bez nacionalnog političkog konsenzusa, a to je bio i ključ uspjeha pregovora koje je vodila Hrvatska.

"U Hrvatskoj uvijek imate prijatelja, a ako treba i savjetnika i mentora", poručio je Drobnjak političarima u BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 16:41