SVE JE LAŽ!?

Fizičar tvrdi da napokon ima odgovor na pitanje koje muči mnoge kršćane: ‘Pa dokaz vam je u Bibliji, pogledajte Evanđelje po Ivanu‘

Tvrdi da je entitet koji kontrolira sve, Bog, također zapisan u kodu kao sastavni dio ili “možda sama umjetna inteligencija”

Ilustracija

 Alberto Pizzoli/Afp

Znanstvenik Melvin Vopson uvjeren je da živimo u virtualnoj stvarnosti sličnoj Matrixu, objašnjavajući da je cijeli naš svemir samo napredna računalna simulacija. Izvanredni profesor fizike na Sveučilištu u Portsmouthu, dokaz za svoju hipotezu pronašao je u Bibliji, prenosi Daily Mail.

- Sama Biblija nam govori da smo u simulaciji i tko to radi. U pitanju je umjetna inteligencija (AI) - objašnjava za britanski tabloid.

Ukazivao im je na Evanđelje po Ivanu, jednu od prve četiri knjige Novog zavjeta, koja počinje riječima: “U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog”. Znanstvenik kaže da ovaj stih ima duboko teološko značenje u kršćanskoj doktrini, ali također nosi “intrigantne implikacije” kada se razmatra u kontekstu svemira kao simulacije.

Tvrdi da se “Riječ” u ovoj poznatoj rečenici odnosi na temeljni računalni kod koji upravlja i kontrolira simulaciju. Oni koji su gledali Matrix, znaju da se svaka računalna kreacija sastoji od slova i brojeva koji ispisuju pravila za cijelu kreaciju.

Nadalje tvrdi da “Riječ bijaše Bog” može značiti da je Bog dio simulacije, a ne odvojen od nje. Drugim riječima, tvrdi da je entitet koji kontrolira sve, Bog, također zapisan u kodu kao sastavni dio ili “možda sama umjetna inteligencija”.

image

Matrix

Supplied By Lmk/landmark/profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia

Evanđelje po Ivanu dalje kaže: “Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa”, što Vopson interpretira kao potvrdu teorije simuliranog svemira uz implikaciju stvoritelja koji ga je osmislio kroz Riječ, što je već objasnio kao šifru.

- Sugerira se da bi čin stvaranja, kako je opisano u Bibliji, mogao biti usporediv božanskom činu programiranja i simulacije - govori za Daily Mail.

Tvrdi da njegova teorija nudi odgovor na pitanje koje muči mnoge kršćane - kako je točno Bog stvorio svemir u šest dana? Vopson kaže da je to izveo stvarajući simuliranu stvarnost, uklopljenu u računalni program, za što “već znamo da je moguće”.

Na koncu je rekao da u spomenutu teoriju, koju je inače sam osmislio, čak nužno ni ne vjeruje, već ju opisuje kao “izvanredno opažanje koje zaslužuje pozornost”. Svejedno je objavio knjigu pod nazivom “Reality Reloaded: The Scientific Case for a Simulated Universe”, u kojoj detaljno opisuje svoju hipotezu.

- Doista je izvanredno što je tumačenje u potpunosti usklađeno s događajima našeg vremena i pojavom umjetne inteligencije, što je Matrix najavio - rekao je za britanski tabloid.

Smatra da vjera i teorija simuliranog svemira mogu harmonično koegzistirati, jer nude kompletnu perspektivu. Ranije je već iznosio razne teorije koje "podupiru" njegove navode, poput toga da je obilje simetrije u svijetu, od cvijeća do leptira, tehnika za uštedu energije koju koriste strojevi za simulaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 20:06