STRAVIČNE ISPOVIJESTI

FOTO 'Natjerali su me da se skinem, a onda su mi počeli stiskati prste kliještima. Zabili su mi klamerice u prste...'

Natjerali su me da se skinem, a onda su mi počeli stiskati prste kliještima. Zabili su mi klamerice u prste, grudi i uši. S dvije žice spojene na aukumulator davali su mi elektrošokove, a dva puta su koristili elektronski pištolj za omamljivanje na mojim genitalijama. Mučili su me tako tri dana, mislio sam da nikada više neću vidjeti svoju obitelj.”

To je svjedočanstvo 31-godišnjeg Sirijca koji je bio zatočenik u zatvorima režima Bašara al-Asada i bio mučen. Riječ je o jednom od ukupno 200 svjedočanstava koje su prikupili aktivisti udruge Human Rights Watch u iscrpnom izvješću koje dokazuje da sirijske sigurnosne i obavještajne službe sustavno muče i zlostavljaju zatočenike u više zatvora diljem zemlje i koje bi moglo biti temeljem za podizanje optužnica protiv dužnosnika sirijskog režima pred Međunarodnim kaznenim sudom.

Imena mučitelja

Odmah nakon početka nemira u Siriji u ožujku 2011. aktivisti HRW-a počeli su niz razgovora s bivšim zatočenicima, kao i bivšim dužnosnicima režima tijekom kojih su dobili informacije o lokacijama 27 zatvoreničkih centara, metodama mučenja, imena službi koje su ih provodile, a u nekim slučajevima i identitete zapovjednika koji su upravljali zatvorima.

Svim centrima upravljaju dužnosnici četiri glavne obavještajne ili sigurnosne službe Asadova režima. Izvješće, objavljeno i na stranici HRW-a, uključuje kartu s lokacijama zatvora, videozapise razgovora s osobama koje su ili bile mučene ili su mučenjima svjedočile, te crteže koji prikazuju metode mučenja.

Arhipelag mučenja

Među žrtvama je bilo djece, žena i staraca.

“Obavještajne agencije upravljaju arhipelagom centara za mučenje koji su raspršeni po cijeloj Siriji. Objavljivanjem njihovih lokacija, opisom mučenja i identificiranjem odgovornih poručujemo krivcima da će morati odgovarati za stravične zločine”, rekao je Ole Solvang iz HRW-a.

“Čuvari, ispitivači i časnici koristili su cijeli niz metoda mučenja - neprestano batinanje palicama i kablovima, držanje zatočenika u neugodnim pozicijama, elektrošokove, spaljivanje kiselinom, seksualno zlostavljanje i ponižavanje, čupanje noktiju i imitiranje pogubljenja”, piše u izvješću HRW-a.

Crteži priloženi uz izvješće prikazuju neke od spomenutih metoda. Tako se na jednom od njih može vidjeti kako su čuvari i agenti vezali zatvorenicima ruke iza leđa, a potom im preko glave i nogu prebacivali automobilske gume tako da su bili nesposobni braniti se od udaraca po leđima ili glavi. Drugi crtež prikazuje kako su zatočenicima vezali ruke, a potom ih stavljali da vise sa stropa. Dok su bili u takvom položaju, čuvari su ih tukli po cijelom tijelu.

Gadafijev put

Za razliku Moamara Gadafija i njegovih suradnika protiv kojih je podignuta optužnica pred ICC-om vrlo brzo nakon početka sukoba u Libiji, protiv Asada još nije podignuta jer njegovi glavni saveznici Rusija i Kina blokiraju takve pokušaje. Ovo bi izvješće moglo promijeniti situaciju, a zapovjedna linija odgovornosti može se popeti do sirijskog predsjednika.

“Oni koji su odogvorni neka se ne zavaravaju - učinit ćemo sve što je u našoj moći da ih izvedemo pred lice pravde”, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:40