BEZ POTPISA

FOTO: PLAKATI S OPTUŽBAMA PROTIV PAPE OSVANULI PO CIJELOM RIMU 'Ej, Njofra, a gdje ti je tvoje milosrđe?'

Iako bez potpisa, plakat nosi jasan potpis konzervativnih snaga u Crkvi, uzrujanih pošto je propao pokušaj kardinala Burkea, kao pokrovitelja Malteškog Reda, da tu suverenu ustanovu ali podvrgnutu Katoličkoj crkvi, podbode protiv Pape.
 REUTERS

Plakati s optužbama protiv pape Frane osvanuli su u subotu ujutro na općinskim oglasnim pločama po Rimu u blizini Vatikana. Kao i obično kada na svojim pločama nađu plakate za koje nije plaćena taksa, općinski redari su ih prelijepili listom na kojemu piše “nezakonito lijepljenje” - ali pazeći da ne pokriju ni Papinu fotografiju sa srditim izrazom lica, ni retoričko pitanje na rimskom dijalektu: “a gdje ti je tvoje milosrđe?”.

Pokriven je, zapravo, također dijalektalan zaziv gdje je Franino ime iskrivljeno – kako kad bi mu u nas viknuli: “Ej, Njofra!” Ne bi se baš reklo da je posrijedi “sinovsko poštovanje”…

A poster depicting Pope Francis and accusing him of attacking conservative Catholics is seen in Rome, Italy, February 5, 2017. REUTERS/Max Rossi
REUTERS

Zamjerke

Nepotpisani plakatopisci zamjeraju Papi što je “uveo prisilnu upravu u Kongregacije, uklonio svećenike, obezglavio Malteški Red i Franjevce od Bezgrešne, ignorirao kardinale”. O sukobu Engleza i Nijemaca u Malteškom Redu smo pisali; Franjevci od Bezgrešne su ustanova koja se izdvojila od franjevaca konventualaca optirajući za obred i ponašanje iz srednjeg vijeka, npr. žestoke mjere trapljenja, poput hodanja u golim sandalama “i po kiši i po snijegu”, oskudne prehrane itd., i kojoj je papa Frane uputio povjerenika poslije teških optužaba iz samog reda o spolnim i imovinskim prijestupima; ignoriranje kardinala se jamačno odnosi na kardinala Raymonda Lea Burkea i još trojicu koji insinuiraju da je Papa postkoncilskim nagovorom Amoris Laetitia, gdje prepušta biskupima da procijene da li i kada pričešćivati preoženjene, zapao u krivovjerje, što bi bio razlog za smjenjivanje Pape.

A worker covers with a banner reading
REUTERS

Iako bez potpisa, plakat nosi jasan potpis konzervativnih snaga u Crkvi, uzrujanih pošto je propao pokušaj kardinala Burkea, kao pokrovitelja Malteškog Reda, da tu suverenu ustanovu ali podvrgnutu Katoličkoj crkvi, podbode protiv Pape. Papa je faktički smijenio velikog meštra, a Burkea je izolirao imenovavši zamjenika državnog tajnika nadbiskupa Angela Becciua svojim izaslanikom zaduženim za duhovnu obnovu Malteškog Reda.

Ulični juriš

Znajući da nemaju većinu čak ni u ne baš otvorenoj Sinodi, da se ne mogu nadati koncilu koji bi Papu svrgnuo, poučeni uspjesima jurišnog populizma, koji je iznjedrio i Donalda Trumpa, nezadovoljni nedovoljnim odjekom u društvenim mrežama i po novinama, gdje protiv Frane gunđaju manje nego u Kuriji, njegovi mrzitelji su se latili metode za koju su znali da će izazvati odjek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 05:48