GADHEIM

FOTO: POGLEDAJTE KOJA ZABIT POSTAJE NOVO GEOGRAFSKO SREDIŠTE EU 'Jedva čekamo da Britanci izađu iz Unije, konačno ćemo postati poduzetnički inkubator'

Gadheim
 Daniel Roland / AFP

Nekih 80 stanovnika Gadheima, seoceta u Bavarskoj, ne može od uzbuđenja dočekati 31. siječnja kada Velika Britanija službeno napušta Europsku uniju jer u ponoć na subotu to njemačko selo geografski postaje središte Europske unije.

Točne koordinate Gadheima na jugu njemačke savezne pokrajine Bavarske su 9 stupnjeva, 54 minute, 7 sekundi istočne geografske dužine (95° 54' 07" E) i 49 stupnja, 50 minuta, 35 sekundi sjeverne geografske širine (49° 50' 35" N), navodi Nacionalni geografski institut Francuske.

Taj institut izračunao je geografski centar Europske unije. Prethodno je središte bilo u selu Westerngurng koje je, baš kao i Gadheim, smješteno u njemačkoj pokrajini Unterfranker.

Gadheim se odavna priprema za strategiju poslije Brexita i mjesecima prije očekivanog izlaska izvjesio je zastavu Europske unije.

Godine 2017. stanovnici Gadheima objavili su satirički video na YouTubeu kojim promiču svoje selo kao budući poduzetnički inkubator EU.

Njime pozivaju Škotsku neka ne raspisuje drugi referendum na kojem će se izjašnjavati o neovisnosti radi ostanka u Uniji, jer bi u tom slučaju Gadheim izgubio svoj specijalni status središta europskog bloka.

Stanovnici se šale da to seoce ima dovoljno prostora "za smještaj brojnih međunarodnih investicijskih bankaka koje će napustiti londonski City i svoja sjedišta preseliti u novo središte EU".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 05:54