NEZAPAMĆENI POKOLJ

FOTO U Makedoniji i dalje napeto:Pokopali ubijene mladiće, policija objavila prve rezultate istrage!

Na pet Makedonaca, koji su nađeni ubijeni blizu Skoplja, pucalo je više izvršitelja iz neposredne blizine, sa tri tipa oružja
Skoplje,130412.Petoro skopljanca su ubijeni jucer kod umjetnog jezera kraj Skoplja. Cetvorica ubijenih su mladici od oko 20 godina, a peta zrtva je sredovjecni mjestanin, ribic koji je najverojatnije ubijen jer je bio svjedok egzekucije mladica. Policija zasada nema osumnjicenih za ubojstvo. Prema nesluzbenim informacijama, svi su ubiejni hitcima u glavu. Mjestani iz skopskog sela Radisani, odakle su ubijeni mladici, danasu su blokirali autocestu kod Skoplja protestirajuci zbog ubojstva, za koje okrivljuju lokalne Albance. Za smirivanje tenzija MUP je poslao specijalne postrojbe koje trebaju spreciti vece nemire. Na udaru prosvjednika bili su i novinari koji su prijetli kamenjem i razbijanjem kamera.Na fotografiji: specijalna policija.Foto: Maja Zlatevska / CROPIX
 Maja Zlatevska / CROPIX

SKOPLJE - U skopskom naselju Radišani i dalje je napeto, nakon što su nađena tijela četvorice mladića i jednog starijeg muškarca iz tog mjesta, sa prostrijelnim ranama, javlja srpski B92.

U znak protesta zbog nezapamćenog pokolja, građani su postavili barikade zahtijevajući hitno pronalaženje krivaca, a pojačan je i broj policajaca. Makedonski mediji javili su da su se danas pokopala petorica ubijenih, kao i da je skopska općina Butel današnji dan proglasila danom žalosti. MUP je potvrdio da su tijela petorice ubijenih, u četvrtak oko 22:30, pronašli ribiči u blizini umjetnog jezera kod sela Smiljkovci.

Na pet Makedonaca, koji su nađeni ubijeni blizu Skoplja, pucalo je više izvršitelja iz neposredne blizine, sa tri tipa oružja.

Ministrica unutarnjih poslova Makedonije Gordana Jankulovska je na konferenciji za novinare u Skoplju iznijela je te podatke na osnovu dosadašnje analize čahura koje su pronađene na mjestu ubojstva, koje je dovelo do novog pogoršanja međuetničkih odnosa u Makedoniji, piše B92 .

Jankulovska je također rekla da se identitet počinitelja još ne može utvrditi i zbog toga apelirala na suzdržanost i prestanak špekulacija o etničkoj pripadnosti ubojica. Uputila je i poruku ubojicama da ne mogu izbjeći pravdu i zamolila građane da okupljanja povodom Uskrsa ne iskoriste za eskalaciju nereda.

Od danas makedonski MUP ima otvorenu posebnu telefonsku liniju 199 za prijavljivanje svih informacija u vezi s ovim slučajem, a službe u susjednim državama su u kontaktu sa makedonskim vlastima u cilju otkrivanja počinitelja ubojstava. Jankulovska je rekla da je u tijeku jučerašnjeg dana i danas napravljena analiza na osnovu podataka o putničkim vozilima koja bi mogla biti povezana sa ovim slučajem.

Podsjetimo, na mjestu ubojstva bilo je čahura, krvi, a na tijelima ubijenih prostrijelnih rana, ali oružje nije pronađeno. Četvorica mladića su pronađeni pored zemljanog puta, a muškarac stotinjak metara dalje.

Ubijeni su Aleksandar Nakjovski, Cvetance Acevski, Kire Tričkovski i Filip Slavkovski koji su se spremali za proslavu mature, kao i 45-godišnji Borče Stevkovski koji nije bio u njihovom društvu, već je sam oko 17 sati došao na jezero na pecanje. Stanovnici okolnih sela su izjavili da su negdje oko 20 sati čuli pucnjavu. Navodno, likvidirani su jedan po jedan.

- U iščekivanju forenzičkih nalaza, za sada ostaje nerazjašnjeno tko ih je ubio. Policija je privela 50 osoba, a građani očekuju da im se danas obrati policija se nekim konkretnijim informacijma. Svi apeliraju na suzdržanost, kako se ne bi rasplamsali i tako krhki odnosi Makedonaca i Albanaca, posebno nakon špekulacija da su počinitelji albanskog porijekla i da se radi o osveti zbog ubojstva dvojica Albanaca od prije nekoliko mjeseci u Gostivaru, koje je ubio policajac zbog svađe u vezi sa parking prostorom, kaže za B92 iz Skoplja Darko Čekerovski.

U skopskoj općini gdje su živjeli ubijeni, proglašen je dan žalosti. Sve puteve koji vode do mjesta zločina, blokirala je policija.

Iz policije mole sve građane koji imaju informacije o slušaju da ih obavijeste te apeliraju na građane i medije da se suzdrže od spekulacija koje podižu etničke napetosti, javlja srpski B92.

Naime, neki mediji javljaju da su tijekom prosvjeda oštećena tri vozila i jedan gradski autobus te da je kamenovano nekoliko kuća Albanaca.

Najgore nasilje od sukoba 2001.

Sve političke stranke izrazile su sućut obiteljima žrtava, zatražile brzu istragu i pozvale građane da budu mirni i suzdržani, a tako su postupile i misija Europske unije u Skoplju, OESS te američko veleposlanstvo.

Napetost između Makedonaca i makedonskih Albanaca koju će ova ubojstva uoči Uskrsa po Julijanskome kalendaru samo pojačati, počela je u veljači kad je jedan makedonski policajac dok nije bio na dužnosti ustrijelio dvojicu mladih Albanaca u gradu Gostivaru na sjeverozapadu zemlje. Nakon toga počelo je najgore nasilje od 2001. kad je zemlja za dlaku izbjegla građanski rat.

U prvoj polovici ožujka bande mladića napadale su autobuse u glavnome gradu i drugim mjestima, te ozlijedili najmanje 15 ljudi. Policija je tada uhitila više od 30 sumnjivaca i nasilje se počelo smirivati. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 09:30