BRZA ODLUKA

Francuska ljevica tvrdi: ‘Spremni smo izabrati kandidata za premijera u roku od tjedan dana‘

Čelnik Socijalističke stranke kaže da treba donijeti brzu odluku kako bi se javnosti pokazalo da je koalicija spremna upravljati zemljom

Jean-Luc Mélenchon s drugim čelnicima ljevice

 Sameer Al-doumy/Afp

Francuska ljevičarska koalicija koja je nenadano pobijedila na izvanrednim parlamentarnim izborima održanim u nedjelju u Francuskoj, spremna je u roku od tjedan dana izabrati svojega kandidata za premijera, rekao je čelnik Socijalističke stranke Olivier Faure, kao i ostale najviše dužnosnike, objavili su u ponedjeljak.

Koaliciju pod nazivom Nova narodna fronta (NFP) čine socijalisti, zeleni, komunisti i Jean-Luc Mélenchonova radikalna ljevica, stranka Nepokorena Francuska. "Moramo biti u poziciji predstaviti svojega kandidata" za mjesto premijera u roku od tjedan dana, rekao je Faure televiziji France Info.

Kazao je i da treba donijeti brzu odluku kako bi se javnosti pokazalo da je koalicija spremna upravljati zemljom. Faure je otkrio da bi kandidat mogao biti izabran konsenzusom među stranačkim dužnosnicima ili stranačkim glasovima.

Mathilde Panot, čelnica parlamentarne skupine Napokorena Francuska za RTL je rekla da će NFP ovaj tjedan predstaviti premijera i vladu. Vjeruje da je radikalni ljevičar, politički veteran Mélenchon, koji je i kontroverzni utemeljitelj Nepokorene Francuske još uvijek u utrci za tu funkciju.

Zeleni za konsenzus

U intervjuu za France Inter čelnica Zelene stranke Marine Tondelier rekla je da se zalaže za konsenzusnu odluku. Dodala je da je puno važnije dogovoriti politike nego tko će obnašati premijersku dužnost.

Službeni rezultati koje je ministarstvo unutarnjih poslova objavilo u ponedjeljak pokazali su da je NFP pobijedio u drugome nedjeljnom krugu izbora. Macronov centristički blok Zajedno na drugome je mjestu.

Ekstremno desno orijentirano Narodno okupljanje (RN) Marine Le Pen, koje se smatralo favoritom nakon prvoga kruga glasanja treće je, objavilo je ministarstvo.

Zastupnici imaju rok do 18. srpnja za formiranje svojih zastupničkih klubova.

S obzirom na to da nijedan od blokova nije dobio apsolutnu većinu, nastojanja da se oformi nova vlada fokusirat će se na traženje potencijalnih saveza i pridobivanje pojedinih članova parlamenta iz drugih skupina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 20:51