RAT NA BLISKOM ISTOKU

Gaza u plamenu, prekinute sve veze‘; Jordan: ‘Izraelska kopnena ofenziva upravo je počela‘

Pratimo dramatična zbivanja od početka rata na Bliskom istoku iz minute u minutu

Izraelski napad na Gaza City

 -/Afp

Ključni događaji:

  • IDF: Hamas drži najmanje 229 talaca

  • Hamas: Ne možemo osloboditi taoce do prekida vatre

  • U američkim zračnim napadima u Siriji pogođeno je skladište oružja i streljiva

  • Egipatski mediji: Šest ozlijeđenih nakon pada rakete na Tabu

  • Hamas: U izraelskom bombardiranju poginulo 50 talaca
  • Jordan: ‘Izraelska kopnena ofenziva upravo je počela‘

  • Izrael najavio širenje operacija u Gazi
  • Gaza u plamenu, prekinute sve veze

  • Hamas: Traje sukob s izraelskim snagama u sjevernoj Gazi

  • Opća skupština UN-a glasala za hitno primirje u Gazi, Hrvatska među 14 zemalja koje su bile protiv

22:59

Jordanski šef diplomacije: Izrael je započeo kopnenu ofenzivu

Izrael je pokrenuo kopnenu ofenzivu u Pojasu Gaze, izjavio je jordanski ministar vanjskih poslova Aiman Safadi.

"Izrael je upravo pokrenuo kopneni rat protiv Gaze", napisao je Safadi na X-u, bivšem Twitteru, u petak navečer.

"Rezultat će biti humanitarna katastrofa epskih razmjera u godinama koje dolaze."

Izraelska vojska objavila je u petak navečer da će proširiti svoje kopnene operacije u Pojasu Gaze protiv Hamasa.

22:10

Hamas: Traje sukob s izraelskim snagama u sjevernoj Gazi

Vojno krilo Hamasa, brigade Al Qassam, priopćilo je da se suočava s kopnenim prodorom izraelske vojske u sjeverni dio Pojasa Gaze.

U priopćenju Hamasa navodi se da se "nasilni okršaji" odvijaju na terenu u blizini Beit Hanouna u sjevernoj Gazi i Bureija u središtu. Nisu dali dodatne pojedinosti o tome u kakvom su obliku sukobi bili.

BBC ne može potvrditi ove Hamasove tvrdnje, a dok je Izrael ranije večeras rekao da intenzivira svoje napade na Gazu, nije objavio nikakve detalje o tome što uključuje "proširenje" njegove kopnene operacije.

21:48

'Izraelci srljaju u katastrofu, Hamas samo to čeka'

Izraelske snage u opasnosti su da 'navuku same sebe na katastrofu' ako pokrenu kopnenu operaciju u Gazi, rekao je bivši načelnik Glavnog stožera Ujedinjenog Kraljevstva. Govoreći za Sky News, lord Dannatt je rekao da izgleda kao da će Izrael "održati svoju riječ" o pokretanju kopnenog upada, ali nije jasno hoće li to biti velika intervencija.

"Trebali bismo uopće sumnjati da je potencijal za eskalaciju, potencijal da situacija na Bliskom istoku izmakne kontroli, sve više zabrinjavajući", rekao je.

Objasnio je da se Hamas vjerojatno pripremao za kopneni napad, a on će se uglavnom odvijati u tunelima koje koristi ta militantna skupina.

"Komplikacija je u tome što se ovaj rat neće voditi na ulicama Gaze. Vodit će se uglavnom u tunelima ispod Gaze. Ovdje se drži više od 200 talaca", dodao je, rekavši da će to izazvati "veliku glavobolju" za Izraelce.

"Nisam baš siguran kako to uopće mogu učiniti, a da ne izazovu katastrofu za sebe, taoce i svoje obitelji", rekao je.

21:35

Trenutak istine?

U vezi današnjih događanja u Gazi oglasio se i glavni tajnik UN-a Antonio Gueterres. Samo je kratko napisao.

- Ovo je trenutak istine.

20:37

Humanitarna organizacija izgubila kontakt s timom iz Gaze

Palestinska humanitarna organizacija Crvenog polumjeseca kaže da je potpuno izgubila kontakt sa svojim operativnim centrom u Pojasu Gaze.

- Duboko smo zabrinuti za sposobnost naših timova da nastave pružati svoje hitne medicinske usluge, posebno jer ovaj prekid utječe na središnji broj hitne pomoći '101' i ometa dolazak vozila hitne pomoći do ranjenika i ozlijeđen - priopćili su.

Organizacija kaže da je također zabrinuta za sigurnost svojih timova koji rade u Pojasu Gaze i upućuje poziv svijetu da 'izvrši pritisak na izraelske vlasti da pruže trenutnu zaštitu nedužnim civilima, medicinskim ustanovama i našim timovima'.

20:10

Ratni reporter: 'Izrael je ovo prvi puta napravio. To nije dobar znak'

- U Gazi trenutno vlada potpuno zamračenje interneta i komunikacija. Bolničari su nedostupni. Izrael provodi teške napade kakve nikada prije nismo vidjeli - napisao je na X-u jedan od ratnih reportera.

- Ovo je prvi put da je Izrael prekinuo cijelu telefonsku mrežu. To nije dobar znak - zaključuje isti reporter.

20:05

IDF: Hamas ima kontrolno središte skriveno pod bolnicom u Gazi

Islamistička skupina Hamas, koja vlada Pojasom Gaze, koristi najveću kliniku u obalnom području kao svoje zapovjedno i kontrolno središte, prema izraelskoj vojsci.

"Teroristi Hamasa djeluju i pod bolnicom Šifa", rekao je novinarima u petak glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari.

Tuneli vode do podzemne baze izvana kao i kroz ulaz unutar bolnice, dodao je. Hamas je također koristio različite odjele same bolnice da naređuje i kontrolira "terorističke aktivnosti" i lansiranje raketa, rekao je Hagari.

Druge klinike su također korištene u svrhe Islamističke organizacije, rekao je. "Hamas vodi rat iz bolnica", dodao je glasnogovornik, naglasivši također da se gorivo sladišti u bolnicama u Gazi. "Hamas to koristi za svoju terorističku infrastrukturu."

Nakon Hamasova napada na Izrael 7. listopada, stotine naoružanih napadača upale su u Šifa bolnicu da se sakriju, prema Hagariju, koji se pozvao na izraelska obavještajna izvješća, vojne satelitske slike i druge dokaze kojima je podržao te tvrdnje.

20:02

Odbor UN-a zabrinut zbog porasta izraelskog govora mržnje prema Palestincima

Odbor Ujedinjenih naroda za rasizam je u petak izrazio zabrinutost zbog "naglog porasta dehumanizacije i rasističkog govora mržnje" Izraelaca, uključujući više dužnosnike, usmjerenog prema Palestincima od napada Hamasa 7. listopada.

Izraelska diplomatska misija u Ženevi je kritizirala priopćenje za koje tvrdi da je "iznevjerilo sve žrtve masakra 7. listopada i žrtve antisemitskih napada diljem svijeta".

Izrael tvrdi da je otprilike 1400 ljudi smrtno stradalo i više od 220 oteto kada su pripadnici palestinske islamističke skupine Hamas napali jug Izraela, koji je odgovorio višetjednim zračnim napadima na Pojas Gaze. Ministarstvo zdravstva u Gazi, kojom upravlja Hamas, reklo je da je više od 7000 Palestinaca poginulo u zračnim napadima.

Izrael je također pojačao svoje djelovanje protiv islamističkih organizacija na Zapadnoj obali.

Od početka sukoba došlo je do porasta antisemitskih i islamofobnih incidenata, među ostalim u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Ženevski odbor je rekao da je "veoma zabrinut" zbog nedavnih komentara, uključujući izjave viših izraelskih dužnosnika, političara i javnih osoba te je pozvao Izrael da osudi govor mržnje, provede istrage i kazni takvo postupanje.

Odbor je posebno istaknuo izjave izraelskog ministra obrane Yoava Gallanta koji je 9. listopada Palestince nazvao "ljudskim životinjama", za što je odbor rekao bi "moglo potaknuti genocidno djelovanje". Gallantove komentare su već osudili Palestinci i drugi.

Odbor je također ponovio raniju preporuku za palestinske vlasti da se bore protiv govora mržnje i poticanja na nasilje.

Izraelska diplomatska misija pri Ujedinjenim narodima u Ženevi je rekla da priopćenje odora zanemaruje porast antisemitizma, uključujući napade na židove i pozive prosvjednika da ih se ubije.

"Sve ovo je odbor cinično ostavio po strani", istaknula je misija.

Do komentara UN-ovog odbora je došlo nakon što je Izrael kritizirao glavnog tajnika organizacije Antonija Guterresa, kojeg je optužio za opravdavanje Hamasovih napada na Izrael. Guterres je odbacio optužbe Tel Aviva, nazvavši ih izvrtanjem njegovih riječi.

Odbor UN-a sastoji se od 18 nezavisnih stručnjaka, a zadaća mu je nadgledati pridržavanje sporazuma za borbu protiv rasizma iz 1965., koji su ratificirali i Izrael i palestinske vlasti.

19:50

'Nešto veliko događa se u Gazi'

Događaji koji se trenutno odvijaju u Gazi su 'veće veličine' nego što smo vidjeli u zadnjih nekoliko tjedana, kaže dopisnik Sky-a za Bliski istok Alistair Bunkall.

Bunkall kaže da ono što trenutno znamo jest da postoji 'veliko bombardiranje Gaze'.

Također kaže da su komunikacijske linije u Gazi prekinute.

'Pitanje je zašto, a vrlo je moguće da je to zato što večeras proširuju kopnene operacije', kaže on.

'To znači da nakon posljednje dvije noći u kojima smo vidjeli izraelsku vojsku da ulazi u Gazu na prilično ograničen način, to bi sugeriralo da se možda sprema nešto veće. Znači li to da će se kopnena invazija koju su obećavali svi od premijera naniže dogoditi? Možda', kaže Bunkall.

Dopisnik Sky-ja kaže da bi se iznenadio kada bi se dogodila kopnena invazija Benjamina Netanyahua budući da je izraelski premijer 'vrlo jasno' dao do znanja da bi to bila odluka za njega i ratni kabinet.

'Ono što vidimo večeras nešto je veće veličine nego što smo vidjeli u, rekao bih, nekoliko tjedana', zaključuje Bunkall.

19:45

Izraelska vojska: 'Zračne snage napadaju podzemne ciljeve'

- U posljednjih nekoliko sati povećali smo napade u Gazi. Zračne snage napadaju podzemne ciljeve i terorističku infrastrukturu. U nastavku napadnih aktivnosti koje smo provodili proteklih dana, kopnene snage večeras proširuju kopnene aktivnosti - rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagarija.

Rekao je da izraelske obrambene snage 'snažno rade' kako bi postigle svoje vojne ciljeve.

19:27

Izraelci večeras kreću?

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari na današnjoj press konferencije je rekao da izraelske kopnene snage 'večeras proširuju svoje operacije'. Ponovio je apel stanovnicima Gaze da krenu prema jugu.

Reporter BBC-a iz Aškelona (grada 10 kilometara udaljenog od Gaze) javlja da je u tijeku žestoko bombardiranje Gaze od strane zračnih snaga. Također, cijela Gaza je bez interneta.

17:31

Izraelska vojska optužila Hamas da "vodi rat iz bolnica" u Gazi

Izraelska vojska je u petak optužila palestinski islamistički pokret Hamas da "vodi rat iz bolnica" u pojasu Gaze i da se svojim stanovništvom koristi kao "ljudskim štitom".

"U bolnicama ima goriva kojim se Hamas koristi za svoju terorističku infrastrukturu", istaknuo je vojni glasnogovornik Daniel Hagari.

"Teroristi se slobodno kreću u bolnici al-Shifi" u gradu Gazi, najvećoj na palestinskom teritoriju i u drugim bolnicama, dodao je, opetujući izraelsku optužbu da se Hamas koristi stanovništvom Gaze kao "ljudskim štitom".

Po glasnogovornikovim riječima, islamistički pokret se koristi bolnicama kao "zapovjednim stožerima i skrovištima", odakle imaju pristup u svoju mrežu podzemnih tunela.

U izraelskoj kampanji bombardiranja pojasa Gaze koju su potaknuli Hamasovi napadi na izraelski teritorij poginulo je 7.326 ljudi, među kojima više od 3.000 djece, navodi se u izvješću Hamasova ministarstva zdravstva objavljenom u petak.

Humanitarne organizacije svakodnevno upozoravaju na katastrofalnu situaciju u kojoj je oko 2,4 milijuna stanovnika tog malog palestinskog teritorija što je od 9. listopada pod potpunom blokadom.

Tek nekoliko humanitarnih konvoja poslano je od 21. listopada, što humanitarne organizacije smatraju nedostatnim.

15:41

Iran: Hamas je spreman osloboditi civilne taoce pod jednim uvjetom

Hamas je spreman osloboditi svoje civilne taoce pod uvjetom da se pusti i 6.000 Palestinaca koji se drže u izraelskim zatvorima, rekao je iranski ministar vanjskih poslova.

Govoreći na hitnom sastanku Opće skupštine UN-a u New Yorku, Hossein Amirabdollahian, rekao je da je Iran "spreman odigrati svoju ulogu u ovom vrlo važnom humanitarnom poduhvatu, zajedno s Katarom i Turskom".

Rekao je da svijet "treba podržati oslobađanje" palestinskih zatvorenika.

Izraelska vojska ranije je povećala broj ljudi za koje se vjeruje da su taoci militanata u Gazi na najmanje 229. Do sada su oslobođena četiri taoca.

15:20

Hamas: U zračnim napadima ubijeno 7.326 Palestinaca

Ministarstvo zdravstva, koje vodi Hamas, kaže da je najmanje 7326 Palestinaca ubijeno u izraelskim zračnim napadima na Gazu od 7. listopada.

Brojka uključuje i 3.083 djece, navodi se.

Više od 1400 ljudi ubijeno je u napadu Hamasa na Izrael prije gotovo tri tjedna.

14:47

IDF: Pogodili smo više od 250 Hamasovih ciljeva u 24 sata

U objavi na društvenim medijima, Izraelske obrambene snage (IDF) navele su da su pogodile "mrežu terorističkih tunela u Gazi", kao i da su eliminirale zapovjednika Hamasovog zapadnog bataljuna Khan Younis.

14:45

Peskov: Izaslanstvo Hamasa sastalo se s predstavnicima ministarstva, ali nisu imali kontakte s Kremljom

Kremlj je odlučio braniti svoju odluku da pozove izaslanstvo Hamasa u Moskvu, javlja Reuters. Odluka Rusije izazvala je gnjev Izraela, koji je poziv opisao kao "vrijedan žaljenja" i pozvao Rusiju da protjera delegaciju.

U petak je Kremlj izvijestio da Rusija vjeruje kako je potrebno održavati kontakte sa svim stranama u sukobu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se izaslanstvo sastalo s predstavnicima ruskog ministarstva vanjskih poslova, ali nije imalo kontakta s Kremljom.

12:54

U Gazu preko prijelaza Rafah ušli liječnici i deset kamiona

Liječnički tim i deset kamiona s humanitarnom pomoći ušli su u petak u Pojas Gaze preko prijelaza Rafah s Egiptom, noseći vodu, hranu i lijekove, rekao je palestinski granični dužnosnik za Reuters.

“Ovog petka ujutro skupina od deset stranih liječnika te deset kamiona ušli su u Pojas Gaze preko kopnenog prijelaza Rafah, noseći vodu, hranu i lijekove, što znači da je od početka rata ušlo samo 84 kamiona", rekao je dužnosnik.

Prije sadašnjeg sukoba u Pojas Gaze stizalo je oko 450 kamiona s humanitarnom pomoći dnevno. Većina od 2,3 milijuna njezinih stanovnika već tad je ovisila o pomoći.

Vode se detaljni pregovori s Izraelom u pokušaju da se osigura više humanitarnih prijelaza u palestinsku enklavu pod izraelskom opsadom, rekla je novinarima u Ženevi Lynn Hastings, UN-ova humanitarna koordinatorica za okupirano palestinsko područje.

Izrael izvodi neumoljive zračne napade u kojima su ubijene tisuće ljudi, kao odgovor na prekogranični napad Hamasovih naoružanih ljudi na jug Izraela 7. listopada.

"Uz tehnička i sigurnosna pitanja, postoje i politička pitanja. I postoji određena količina pritiska na izraelsku vladu u smislu njezine unutarnje politike", rekla je Hastings.

Još uvijek nema dogovora o dopremi goriva u Gazu, a UN-ova agencija za palestinske izbjeglice izvijestila je da su zbog nedostatka goriva ugrožene tamošnje humanitarne operacije spašavanja života.

Dužnosnici se također bore s pitanjem kako će raspodijeliti oskudnu pomoć.

“Svjesni smo da ima 1000 pacijenata koji trebaju dijalizu i više od 100 djece i beba u inkubatorima, stoga dajemo sve od sebe da pokušamo napraviti prioritete u skladu s najvećim potrebama”, rekla je Hastings.

11:48

WHO: 1000 tijela još su pod ruševinama u Gazi

Dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je da dobivaju procjene da je 1.000 tijela još uvijek zaglavljeno ispod ruševina u Gazi i da ih tek treba identificirati.

Oni nisu uključeni u brojke poginulih koje je dostavilo ministarstvo zdravstva kojim upravlja Hamas, rekao je dužnosnik.

"Također dobivamo ove procjene da je još više od 1000 ljudi pod ruševinama koji još nisu identificirani", rekao je Richard Peeperkorn, predstavnik WHO-a za okupirano palestinsko područje.

Prema ministarstvu koje vodi Hamas, više od 7.000 Palestinaca poginulo je u izraelskim zračnim napadima od 7. listopada.

10:24

IDF: Hamas drži najmanje 229 talaca

Hamas je 7. listopada oteo najmanje 229 ljudi - civila i vojnika - iz Izraela, rekao je glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari.

Hagari je također spomenuo izvješća o raketama koje su uzrokovale ozljede na egipatskom Sinajskom poluotoku. "U posljednjih nekoliko sati primijećena je zračna prijetnja u regiji Crvenog mora. Borbeni helikopteri su poletjeli kao odgovor na prijetnju i ovo se pitanje sada istražuje".

Izrael će surađivati s Egiptom i Sjedinjenim Državama i ojačati regionalnu obranu protiv prijetnji iz regije Crvenog mora, rekao je Hagari.

Dva izvora egipatske sigurnosne službe izvijestila su da je "projektil" pao na grad Nuweiba na Crvenom moru.

Oni su rekli novinskoj agenciji Reuters da vlasti još uvijek prikupljaju informacije.

Nije jasno kada se to dogodilo i odakle je projektil došao, a izvješća su neprovjerena.

Projektil je pao u dio grada koji je pustinja, rekli su izvori, a jedan svjedok rekao je Reutersu da se čula jaka eksplozija te da su se u daljini vidjeli oblaci prašine.

Nuweiba je odmaralište koje se nalazi se oko 60 km zračne linije južno od egipatske granice s Izraelom.

10:17

Predstavnik Hamasa u Moskvi: Nema oslobađanja talaca do prekida vatre

Član izaslanstva Hamasa u posjetu Moskvi kaže da taoci iz Izraela, koji su oteti tijekom Hamasovog iznenadnog napada 7. listopada, ne mogu biti oslobođeni dok se ne dogovori prekid vatre, javljaju lokalni mediji.

Ruski list Kommersant citira Abu Hamida, koji je rekao da Hamas treba vremena da locira sve one koje su otele različite palestinske frakcije.

"Zarobili su desetke ljudi, većinom civile, i treba nam vremena da ih pronađemo u Pojasu Gaze i potom oslobodimo", rekao je Hamid.

Kommersant je prenio kako je rekao da je potreban mir da to izvrše.

Do sada je Hamas oslobodio četiri taoca, sve iz tzv. humanitarnih razloga. Majka i kći Judith i Natalie Raanan prve su oslobođene, 20. listopada, a nakon njih u ponedjeljak 85-godišnji Yocheved Lifschitz i 79-godišnji Nurit Cooper.

08:48

Anketa: Gotovo 49% Izraelaca želi odgodu kopnene operacije

Gotovo polovica izraelskih građana želi odustati od bilo kakve invazije na Gazu, pokazuje najnovija anketa koju je objavio list Maariv.

Na pitanje bi li izraelska vojska trebala odmah započeti kopnenu operaciju širokih razmjera u Gazi, potvrdno je odgovorilo 29% Izraelaca, dok je njih 49% odgovorilo da bi bilo bolje pričekati. Oko 22% ispitanih je neodlučno.

List Maariv navodi da su rezultati u suprotnosti s prošlotjednom anketom koja je pokazala potporu od 65 posto za kopnenu ofenzivu.

08:31

Hamas: U izraelskom bombardiranju poginulo 50 talaca

Hamas ne može osloboditi taoce dok se ne dogovori prekid vatre, izjavio je za ruski Kommersant predstavnik izaslanstva Hamasa u Moskvi Abu Hamid. Prema njegovim riječima, Hamas je od prvih dana rata iskazivao namjeru oslobađanja “civilnih zarobljenika”, da im treba vremena da pronađe sve koji su 7. listopada završili u Pojasu Gaze.

Također je rekao da je u izraelskom bombardiranju dosad poginulo 50 osoba, koje su zatočene u napadu 7. listopada.

Abu Hamid je također rekao da samo u mirnom okruženju, koje bi donio prekid vatre, mogu locirati sve zarobljenike koji su odvedeni z Gazi od strane različitih palestinskih frakcija.

08:21

Izraelci opet izveli kratki kopneni upad u Gazu, napali ciljeve Hamasa


Palestinski izvori za Al Jazeeru su ustvrdili da su izraelske snage tijekom noći izvele vrlo ograničen upad u predgrađe grada Beit Hanoon, sjeverno od Pojasa Gaze, kao i u izbjeglički kamp al-Bureij.

Izraelski vojni radio također je izvijestio o raciji unutar Gaze, ali nije bilo odmah jasno radi li se o istoj vojnoj operaciji.

Izraelski Haaretz također javlja o upadu u sjever Pojasa Gaze i napad na Hamasova uporišta. Cilj operacije bili su borci Hamasa i sustav protutenkovske obrane.

05:46

U američkim zračnim napadima u Siriji pogođeno je skladište oružja i streljiva

U noćnim napadima Sjedinjenih Država na Siriju pogođeno je skladište oružja i streljiva koje koriste policajci Iranske revolucionarne garde i skupine koje podupiru Iran, rekli su visoki američki dužnosnici novinskoj agenciji Reuters.

Nije jasno jesu li iranski državljani ubijeni u udarima, Reuters navodi riječi dužnosnika.

Dva borbena zrakoplova F-16 izvela su napade oko 4:30 ujutro po lokalnom vremenu u blizini Abu Kamala, blizu granice s Irakom, prema dužnosnicima.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u ranijem priopćenju da su "usko skrojeni udari odvojeni i različiti" od rata Izraela i Hamasa.

"Ovi precizni napadi samoobrane odgovor su na niz aktualnih i uglavnom neuspješnih napada na američko osoblje u Iraku i Siriji od strane skupina koje podupire Iran, a koji su započeli 17. listopada", rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin. "Ovi napadi protiv američkih snaga koje podržava Iran su neprihvatljivi i moraju prestati", rekao je Austin.

Udari su uslijedili nakon upozorenja Bijele kuće da će Washington odgovoriti na napade na svoje snage u Iraku i Siriji za koje je optužio skupine koje podržava Iran.

05:44

Egipatski mediji: Šest ozlijeđenih nakon pada rakete na Tabu

Šest je osoba ozlijeđeno u egipatskom turističkom mjestu Taba na Crvenom moru, koje se nalazi u blizini izraelske granice, nakon što je projektil pogodio tamošnju zdravstvenu ustanovu u petak rano ujutro, objavila je egipatska televizijska postaja Al Qahera.

Prema Al Qaheri, projektil koji je pogodio Tabu povezan je s borbama u pojasu Gaze, koji se nalazi oko 220 kilometara dalje, a gdje se izraelske snage pripremaju na kopnenu invaziju, no nije poznato koja od zaraćenih strana ga je ispalila.

Taba se nalazi odmah preko granice s Izraelom, a u blizini je izraelski grad Eilat.

Od egipatske vlade nema službene potvrde incidenta.

05:43

Džamija uništena u smrtonosnom izraelskom napadu zapadno od grada Gaze

Više ljudi je ubijeno i ozlijeđeno u još jednom izraelskom zračnom napadu, koji je također uništio džamiju, prema palestinskoj novinskoj agenciji WAFA.

U izvješću se navodi da su višestruki udari u zoru u petak pogodili područje u izbjegličkom kampu al-Shati, zapadno od grada Gaze, uništivši stambene zgrade i obližnju Bijelu džamiju.

Prema WAFA-i, pogođeno je i nekoliko drugih ciljeva u blizini grada Gaze, uključujući četvrti al-Zaytoun i al-Shujayea.

Točan broj žrtava nije odmah poznat.

05:42

Izraelske snage uhitile najmanje 19 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali

Najmanje 19 Palestinaca, uključujući jednu ženu, uhitile su izraelske snage nakon još jedne racije na okupiranoj Zapadnoj obali u petak prije zore.

U Ramallahu i pokrajini al-Bireh, izraelske snage uhitile su četiri građanina tijekom napada na grad Ni’lin, zapadno od Ramallaha, javlja palestinska novinska agencija Wafa.

U Hebronu, među uhićenima je i dr. Farouk Ashour, prema objavi Al Jazeere Arabic na platformi X, bivšem Twitteru.

Još četvorica uhićena su u selu Kafr Ni’am također u Ramallyju, a još četvorica u okupiranom istočnom Jeruzalemu. Ostali uhićeni bili su iz Nablusa, Jericha i pokrajine al-Aghwar.

05:40

Napad na Siriju

Dopisnica Al Jazzere iz Pentagona, Patty Culhane, piše kako je zanimljivo što Lloyd Austin napominje kako ovo nije promjena u pristupu sukobu između Izraela i Gaze, već da je to usko skrojen udar u samoobrani.

'Očito je predsjednik pod pritiskom, posebice desnice, da odgovori na napade. Mnogi umirovljeni generali su se oglasili i rekli da će se ovo nastaviti događati ako ne odgovore.

Dosad nisu željeli odgovoriti jer je najveća zabrinutost unutar Bidenove administracije i američkog naroda da će to dovesti do šireg sukoba.'

05:25

Biden naredio napad na iranske saveznike u Siriji

Sjedinjene Države izvele su u četvrtak napade na dva objekta u Siriji koje navodno koriste iranska Revolucionarna garda i skupine koje podupire Iran, rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin.

Napade je naredio predsjednik Biden kao odgovor na napade na američko osoblje u Siriji ovog tjedna.

Jedan američki poduzetnik umro je tijekom jednog od napada nakon što je doživio srčani udar dok se skrivao, a 21 američki pripadnik je ozlijeđen.

“Sjedinjene Države ne žele sukob i nemaju namjeru niti želju sudjelovati u daljnjim neprijateljstvima, ali ovi napadi protiv američkih snaga koje podržava Iran su neprihvatljivi i moraju prestati”, stoji u priopćenju.

“Ovi usko skrojeni udari u samoobrani bili su namijenjeni isključivo zaštiti i obrani američkog osoblja u Iraku i Siriji. Oni su odvojeni i različiti od tekućeg sukoba između Izraela i Hamasa i ne predstavljaju promjenu u našem pristupu sukobu između Izraela i Hamasa”, dodaje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 08:46