KAKO JE PRONAĐEN?

Glave ga je koštao običan vojnik 450. bataljuna. Uočio ga je pokrivene glave, u roku nekoliko minuta alarmiran je cijeli IDF!

U 15 sati snage IDF-a su pomoću drona identificirale tri osobe koje su napuštale zgradu...

Yahya Sinwar

 /Profimedia/Idf

Izrael je u četvrtak u Gazi ubio čelnika Hamasa Yahyu Sinwara, što je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz nazvao „pobjedom za cijeli slobodni svijet”.

Vodeći izraelski dnevni list Ynet opisao je detaljno kako se odvijala operacija izraelskih snaga u Rafahu u kojoj je ubijen jedini preostali vođa Hamasa, kojeg se smatra glavnim odgovornim za planiranje krvavog masakra 7. listopada 2023. godine.

Sinwar je ubijen nakon što se zgrada u kojoj se nalazio urušila te nakon eksplozije šrapnela dviju vrsta streljiva: tenkovske granate Merkava Mark 4 koju je ispalila 460. brigada i rakete Matador.

Incident je započeo u 10 sati ujutro kada je vojnik 450. bataljuna uočio sumnjivu osobu kako ulazi i izlazi iz zgrade. Upozorio je svog zapovjednika, koji je naredio otvaranje vatre.

U 15 sati snage IDF-a su pomoću drona identificirale tri osobe koje su napuštale zgradu, pokušavajući se kretati od kuće do kuće. Dvije osobe bile su prekrivene dekama, hodale su ispred Sinwara kako bi raščistile put.

Zapovjednik 450. bojne otvorio je vatru na skupinu, zbog čega su se razbježali. Dvojica su pobjegla u jednu zgradu, a Sinwar u drugu.

Sinwar se popeo na drugi kat zgrade, a IDF je odgovorio ispaljivanjem tenkovske granate.

Kad je postrojba IDF-a počela pretraživati ​​zgradu, na njih su bačene dvije granate - jedna je eksplodirala, druga nije. Vojnici su se povukli i poslali dron, koji je otkrio ozlijeđenog Sinwara, pokrivenog lica, kako sjedi u sobi i pokušava štapom srušiti dron.

Situacija se smirila, a onda je u zoru opet krenulo. Izraelske trupe su otkrile tijelo s prepoznatljivim obilježjima, što je dovelo do procesa identifikacije, koji je dovršen u večernjim satima.

"Znali smo otprilike gdje se Sinwar nalazi, već neko vrijeme, unatoč visokoj razini tajnosti koju je Hamas uspijevao održati oko njega. Znali smo da je bio u Rafahu i usredotočili smo se na otkrivanje tamošnje podzemne infrastrukture kako bismo ga pronašli", rekao je dužnosnik IDF-a.

IDF je također otkrio da je "prije nekoliko tjedana, u sličnoj podzemnoj operaciji, otkrivena soba s dokazima koji sugeriraju da je Sinwar bio u istom kompleksu.

"Čak ni jučer nismo bili sigurni je li Sinwar pobjegao u Khan Younis. Ovo je značajno postignuće koje bi trebalo pretočiti u strateško", ističe IDF.

IDF još uvijek istražuje identitet dvojice terorista koji su bili sa Sinwarom, a ostaje nejasno je li jedan bio zapovjednik bataljuna Hamasa.

"Hamas je nastavio djelovati čak i kada Sinwar nije bio dostupan. Postoje druge visoke osobe unutar Hamasa i oni imaju strukturiran lanac zapovijedanja. Postoji Hamas u inozemstvu i Sinwarov brat, Mohammed," primijetio je vojni dužnosnik.

Zapovjednik koji je vodio akciju čišćenja i identificirao Sinwara ranjen je na početku rata kada se pridružio borbi na granici Gaze, izgubivši vojnike u istoj bitci. Tijekom sukoba u srijedu koji je doveo do Sinwarove smrti, vojnik iz 450. bataljuna teško je ozlijeđen vatrenim oružjem. Počinitelji su dvojica terorista koji su pobjegli u obližnju zgradu.

Ranjeni vojnik, stanovnik sela Druze u sjevernom Izraelu, evakuiran je u medicinski centar Soroka u Be‘er Shevi, gdje se trenutno nalazi na intenzivnoj njezi.

IDF i Shin Bet istaknuli su da je "Sinwar ubijen nakon godinu dana skrivanja među civilnim stanovništvom Gaze, kako iznad zemlje tako i u Hamasovim tunelima".

"Deseci operacija koje su izveli IDF i Shin Bet tijekom prošle godine, a posebno u zadnjih nekoliko tjedana, ograničili su Sinwarovo kretanje i doveli do njegove eliminacije", poručili su.

"Sinwar je uništio vaše živote. Rekao vam je da je lav, ali u stvarnosti se sakrio u mračnu jazbinu—i ubijen je dok je u panici bježao od naših vojnika. Njegov eliminacija označava važnu prekretnicu u padu Hamasove vladavine zla.", poručio je premijer Izraela Benjamin Netanyahu u obraćanju stanovnicima Gaze,

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 12:13