JEDNA OSOBA MRTVA

Golemi požar sve bliže Ateni, vatra je udaljena samo 14 km od centra grada: ‘Vjetar će danas ojačati‘

Potaknuta olujnim vjetrovima, vatra je u ponedjeljak iz šumovitog područja prešla u predgrađa, zagušivši grad dimom i pepelom
 Angelos Tzortzinis/Afp

Jedna osoba je poginula u najgorem ovogodišnjem šumskom požaru u Grčkoj koji i dalje gori u predgrađu Atene u utorak, premda smanjenim intenzitetom zahvaljujući slabijem vjetru i naporima gasitelja, rekle su vlasti.

Stotine vatrogasaca uz potporu vatrogasnih vozila i vodenih bombi iz zrakoplova bori se s požarom koji je izbio u nedjelju u blizini sela Varnavasa 35 km sjeverno od Atene i zapalio kuće, vozila i dijelove suhe šume.

image
Angelos Tzortzinis/Afp

Potaknuta olujnim vjetrovima, vatra je u ponedjeljak iz šumovitog, brdovitog područja prešla u predgrađa, zagušivši grad dimom i pepelom i izazvavši paniku u četvrtima koje desetljećima nisu vidjele ovakav požar tako blizu središta.

Požar je u ponedjeljak stigao do Vrilissije, oko 14 km od središta Atene, gdje je jedna osoba pronađena mrtva, rekli su vatrogasci.

Uzrok šumskog požara još nije utvrđen.

image
Aris Oikonomou/Afp

Očekuje se da će vjetrovi ponovno ojačati kasnije tijekom dana u utorak, a zemlja će ostati na visokom stupnju opasnosti od požara do četvrtka, s jakim vjetrovima i prognozama da će temperature doseći i do 40 stupnjeva Celzijevih.

"Cjelokupna slika izgleda bolje, ali još uvijek postoje mnoge fronte u raznim područjima", rekao je dužnosnik vatrogasne postrojbe.

image
Angelos Tzortzinis/Afp

Požar je ostavio za sobom napuštene domove, spaljene automobile i pougljenjena polja. Lokalni list Proto Thema objavio je da je opožareno 100 četvornih kilometara, uključujući 100 kuća.

Grčka je aktivirala europski mehanizam civilne zaštite i očekuje pomoć zrakoplova i vatrogasaca iz Francuske, Italije i Češke. Španjolska i Turska također su ponudile pomoć.

image
Angelos Tzortzinis/Afp

Više od 30 područja bilo je primorano na evakuaciju, zajedno s najmanje tri bolnice, uz nestanke struje u dijelovima šire regije Atene. Putnički trajekti koji su išli prema luci Rafini sjeveroistočno od glavnoga grada bili su preusmjereni.

Policija je pomogla u evakuaciji više od 250 ljudi, a neki su stanovnici proveli noć u skloništima.

image
Aris Oikonomou/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. kolovoz 2024 11:24