POVREDA PRIVATNOSTI

Google optužen za kriminalnu aktivnost zbog StreetViewa

 AP Photo

Google će se 'gotovo sigurno' naći na optuženičkoj klupi zbog prikupljanja podataka sa neosigurani bežičnih mreža, navodi Privacy International (PI), neprofitna organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja 'nadzire' upade vlada i korporacija u privatnost građana.

Kako piše BCC, internetski se div našao pod temeljitom istragom zbog sakupljana wi-fi podataka tijekom projekta StreetView .

S druge strane, i sam Google je započeo nezavisnu istragu oko spornog dijela koda koji se prema njihovoj izjavi u programima SteetViewa našao greškom. No, PI je uvjeren kako je upravo ta nezavisna istraga dokaz 'kriminalnog djela'.

- Istraga Googleovih sustava pokazuje kako je sustav koji pokreće StreetView namjerno odvajao nešifrirane podatke ('surfanje' korisnika) od sistemskih te ih zapisivao na čvrste diskove. Ovo je poput prisluškivanja telefona bez odobrenja ili sudskog naloga - navodi PI u priopćenju.

Dodaju kako ovo postavlja Google u sukob s temeljnim zakonima o ljudskim pravima u više od 30 zemalja gdje se provodio StreetView projekt.

- Nijemci će sigurno tužiti Google jer je prikupljanje podataka izvedeno namjerno. Nemaju drugog izbora - objasnio je Simon Davies, čelnik PI-a.

U Velikoj Britaniji također pod povećalom promatraju Googleovu istragu, no za sada nemaju planove za pokretanje tužbe, no PI će slučaj predstaviti policiji.

- Ne vidim nikakvu alternativu nego sve podatke dostaviti Scotland Yardu - izjavio je Davies.

Otkriće da je Google prikupljao tu vrstu podataka natjeralo je njemačkog povjerenika za informacije da zatraži tvrde diskove od StreetViewa kako se pregledalo koje su informacije prikupljene. Njegov zahtjev još nije prihvaćen te je povjerenik odgodio rok za predaju.

I australskoj je policiji naređeno da istraže potencijalnu povredu privatnosti od strane Googlea.

Prema Googleu, kod koji je omogućio prikupljane podataka je dio eksperimentalnog wi-fi projekta pokrenutog od strane neimenovanog inženjera kako bi se poboljšala usluga vezana uz lokaciju korisnika. Također, nikada nije planirano da se taj dio programa nađe u projektu StreetView.

- Kao što smo više puta istaknuli, došlo je do pogreške. Izvještaj navodi kako Google doista jest prikupio i pohranio podatke sa nešifriranih wi-fi mreža, ali ne i s onih zaštićenih. Nastavljamo surađivati s odgovornim institucijama kako bi što prije odgovorili na pitanja - izjavio je Googleov glasnogovornik.

Dodao je i kako ovo velik nesporazum između i unutar Googleovih timova.

No, PI demantira takvo objašnjenje.

- Ideja da je za sve kriva jedna osoba ne drži vodu. Radi se o kompleksom kodu i za tako nešto je sigurno bio potreban određeni proračun te nadzor. Uostalom, Google cijelo vrijeme napominje kako su svi njegovi projekti strogo kontrolirani. Smatramo kako je u pitanju ogroman propust kompanije - zaključio je Davies.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:14