IZVAN KONTROLE

Gori na relaciji Budimpešta-Bruxelles, Orban radi novi show, procurio plan iz tri izvora: ‘Mi ne dolazimo!‘

Europski protuplan Orbánovu ‘trolanju‘ Europske unije objavio je Politico

Viktor Orban

 Sipa Usa/ddp Usa/profimedia/Sipa Usa/ddp Usa/profimedia

Nakon što je mađarski premijer Viktor Orbán iznenadio Bruxelles svojom mirovnom turnejom po svijetu, koju je počeo kad je Budimpešta preuzela predsjedanje Europskom unijom, Bruxelles, čini se, uzvraća udarac.

Naime, Mađarska je najavila veliki vanjskopolitički sastanak na vrhu u Budimpešti 28. i 29. kolovoza, a Bruxelles je sad odlučio u istom terminu održati vlastiti, pa zato predstavnici država članica neće moći prihvatiti Orbánov poziv i doći u Budimpeštu.

Najava bojkota Viktora Orbána nastavak je usijanih i loših odnosa između premijera zemlje predsjedateljice i Bruxellesa. Naime, Orbán je od 1. srpnja, kada je preuzeo predsjedanje, pokrenuo veliku turneju i, nikoga ne obavijestivši, počeo obilaziti svjetske prijestolnice brendirajući se kao mirotvorac u ratu u Ukrajini i koristeći utjecaj koji mu je dalo mađarsko rotirajuće predsjedanje.

Odletio je u Moskvu gdje se sastao s Vladimirom Putinom, ruskim liderom s kojim većina Europe gotovo i ne razgovara od početka njegove invazije na susjednu zemlju, ali zato Orbán održava prijateljske i tople odnose.

Orbán je posjetio i Peking, i to u vrijeme kad su se pojačale tenzije zbog kineskog jeftinog uvoza u EU, koji pogone nepoštenim državnim subvencijama i zbog čega se EU odlučila na carine. Viktor Orbán je bio i na summitu NATO-a u Washingtonu nakon kojeg se susreo s republikanskim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom.

Sada je Orbán zainteresiran za novi show u kojem bi on i njegov ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó vodili glavnu riječ, pokušavajući oblikovati europsku vanjsku politiku.

image

Viktor Orbán

Tayfun Salci/zuma Press/profimedia/Tayfun Salci/zuma Press/profimedia

Josep Borrell, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije, nije oduševljen Orbánovim nametanjem i uzurpacijom ovlasti.

"Mislim da, nažalost, nećemo moći doći u Budimpeštu kad u isto vrijeme summit organizira Borrell", rekao je jedan diplomat čiju je izjavu prenio Politico. Europski diplomati nadaju se da će tako izbjeći da postanu još jedan rekvizit u novom Orbánovu vanjskopolitičkom showu namijenjenom međunarodnoj konzumaciji.

Taj europski protuplan Orbánovu "trolanju" Europske unije objavio je Politico, pozivajući se na tri izvora koja su tražila da ostanu anonimna. Organizacija alternativnog događaja, na koji bi došli predstavnici članica, poslala bi "jasnu poruku svijetu da Orbán ne govori u ime EU".

Ovo je posljednji u nizu pokušaja da se Orbánu ne dopusti da iskoristi predsjedanje za vlastite partikularne interese. Bálint Ódor, mađarski izaslanik u EU, bio je nedavno na meti kolega zbog "mađarskog trolanja Unije".

A kada je Budimpešta nedavno organizirala prvi sastanak svojeg predsjedanja, na temu europske politike u području industrije, u Mađarsku je došlo samo sedam ministara. Nije došao niti jedan povjerenik.

Politico piše da se o planu alternativnog summita već neformalno razgovaralo s nekoliko država članica, uključujući Francusku i Njemačku. U srijedu bi, piše Politico, Borrellov tim trebao predstaviti plan stalnim predstavnicima 27 država članica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 16:23