TIJESNA UTRKA

Harris ili Trump? Odlučuju birači u sedam država, evo kako tamo stoje stvari

Pennsylvania je ključna jer ima najveći broj elektorskih glasova pa pobjeda u njoj olakšava postizanje potrebnih 270 glasova

Donald Trump i Kamala Harris

 Saul Loeb/AFP

Glasači u SAD-u 5. studenoga izlaze na izbore kako bi izabrali svog sljedećeg predsjednika - hoće li Sjedinjene Države dobiti prvu ženu, Kamalu Harris, na toj funkciji ili će Donald Trump osvojiti drugi mandat?

Tko trenutačno vodi u nacionalnim anketama?

Harris je imala malu prednost u odnosu na svog rivala otkako je krajem srpnja ušla u utrku. I dosad je, s 49 posto, uspjela ostala ispred njega (Trump je, naime, na 46 %). Ona je u prvih nekoliko tjedana svoje kampanje zabilježila skok u brojevima u anketama, što je bilo dovoljno da do kraja kolovoza pređe u vodstvo od gotovo četiri postotna boda.

Te brojke relativno su stabilne i od početka rujna, čak i nakon dosad jedine debate koju su kandidati imali 10. rujna i koju je gledalo skoro 70 milijuna ljudi.

Iako su nacionalne ankete koristan vodič i prilično jasno pokazuju koliko je koji kandidat popularan u cijeloj zemlji, one nisu nužno točan način za predviđanje rezultata izbora, piše BBC. To je zato što SAD koristi tzv. sustav izbornog koledža, u kojem svaka savezna država dobiva broj glasova otprilike u skladu s veličinom stanovništva. Ukupno se može osvojiti 538 glasova elektorskog koledža, tako da kandidat za pobjedu treba osvojiti 270.

SAD imaju 50 država, ali budući da većina njih gotovo uvijek glasuje za istu stranku, zapravo je svega nekolicina onih u kojima oba kandidata imaju šanse za pobjedu. To su mjesta na kojima će se izbori dobivati ​​i gubiti, a poznata su kao "države bojnog polja" ili tzv. swing države.

image

Donald Trump i Kamala Harris

Matthew Hatcher/AFP

A tko trenutačno pobjeđuje u anketama swing država?

Zasad su ankete u sedam saveznih država vrlo tijesne - naime, niti jedan kandidat nema odlučujuću prednost. U Arizoni, Georgiji i Sjevernoj Karolini vodstvo se nekoliko puta promijenilo od početka kolovoza, ali Donald Trump već nekoliko tjedana bilježi minimalnu prednost nad Harris. Slično je i u Nevadi, ali ondje je u vodstvu - Kamala.

U ostale tri države - Michiganu, Pennsylvaniji i Wisconsinu - Harris vodi od početka kolovoza, ponekad s dva ili tri boda, no posljednjih dana ankete su se znatno pooštrile. Navedene države bile su demokratske utvrde prije nego što ih je Trump "zacrvenio" na svom putu prema izbornoj pobjedi 2016. godine. Joe Biden ponovno ih je preuzeo 2020. i ako Harris to može ponoviti, bit će na dobrom putu da trijumfira na izborima.

A to koliko se utrka promijenila otkako je Harris postala demokratska kandidatkinja, dokazuje i činjenica da je Biden, prije nego što je odustao od utrke, za Trumpom u prosjeku zaostajao gotovo pet postotnih bodova u sedam tzv. swing država. U Pennsylvaniji je bio u minusu za 4,5 postotnih bodova, a upravo je ta savezna država ključna za obje kampanje jer ima najveći broj elektorskih glasova pa pobjeda u njoj olakšava postizanje potrebnih 270 glasova.

Može li se uopće vjerovati anketama?

Ankete u ovom trenutku pokazuju da su Kamala Harris i Donald Trump unutar nekoliko postotnih bodova jedno od drugog u swing državama - a kad je utrka tako tijesna, vrlo je teško predvidjeti pobjednike.

Iste te ankete podcijenile su potporu Trumpu i 2016. i 2020. godine. Tvrtke za ispitivanje javnog mnijenja pokušat će riješiti taj problem na više načina, uključujući i onaj da njihovi rezultati odražavaju sastav glasačke populacije. No te prilagodbe teško su ispravne, a anketari još uvijek moraju nagađati i o drugim čimbenicima poput toga tko će se zapravo pojaviti na izborima 5. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2024 09:09