OBEZGLAVLJENA SKUPINA

Hezbolah potvrdio smrt čovjeka za kojeg se nagađalo da će biti njihov novi vođa: ‘Ubijen u izraelskom zračnom napadu‘

Objava je stigla dan nakon što je Izrael priopćio da je ubio Safieddinea u napadu ranije ovog mjeseca u južnom predgrađu Bejruta

(FILES) The head of the Executive Council of Hezbollah Hashem Safieddine attends a ceremony of the Lebanese militant group in Beirut‘s southern suburbs on May 24, 2024. Hezbollah confirmed on October 23, 2024 the killing of Hashem Safieddine, apparent successor of the group‘s slain leader Hassan Nasrallah, in an Israeli strike, without saying when or where it happened, a day after the Israeli army said it had killed him in an air strike on Beirut three weeks ago. (Photo by ANWAR AMRO/AFP)

 Anwar Amro/Afp

Šijitska libanonska proiranska militantna skupina Hezbollah priopćila je da je Hashem Safieddine, jedan od njihovih najviših dužnosnika za kojeg se nagađalo da će biti iduća vođa skupine, ubijen u izraelskom zračnom napadu, javlja AP.

Ova potvrda je stigla dan nakon što je Izrael priopćio da je ubio Safieddinea u napadu ranije ovog mjeseca u južnom predgrađu Bejruta.

Tijekom tog napada, tvrde u Izraelskim obrambenim snagama (IDF), ubijeno je čak 25 visokopozicioniranih čelnika Hezbolaha.

Nagađalo se da će Safieddine, moćni klerik unutar stranačkih redova, kao vođa naslijediti Hassana Nasrallaha, jednog od osnivača skupine, koji je također ubijen u izraelskom zračnom napadu prošlog mjeseca.

Tijekom proteklih nekoliko tjedana, u izraelskim napadima ubijen velik dio Hezbollahovog najvišeg vodstva.

Safieddine je bio jedan od Nasrallahovih rođaka po majci i opisivalo ga se kao tvrdokornijeg od Nasrallaha. On je bio na čelu izvršnog vijeća Hezbolaha i upravljao operacijama skupine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2024 16:52