NOVI DETALJI

Hezbollah napravio fatalnu grešku, Izraelci mijenjali plan, stručnjak pregledao pejdžere: ‘Evo kako su ih prisilili da pritisnu kobnu tipku‘

Čini se da je Hezbollah počeo sumnjati da se nešto sprema i Izrael je morao krenuti u akciju

Eksplodirale su tisuće dojavljivača u Libanonu i Siriji

 Balkis Press/abaca/abaca Press/profimedia/Balkis Press/abaca/abaca Press/profimedia

Iza eksplozije dojavljivača (pejdžera) koji su gotovo istodobno u utorak eksplodirali diljem Libanona i u Siriji i ubili najmanje 12 osoba - uključujući dvoje djece - te ranili njih nekoliko tisuća, među kojima je velik dio pripadnika militantnog libanonskog pokreta Hezbollah, kojeg podržava Teheran, stoji Izrael, odnosno, kako procjenjuju mnogi, njihova obavještajna služba Mossad. Hezbollah i libanonska vlada okrivili su vrlo brzo nakon eksplozija Izrael za ono što se smatra sofisticiranim napadom na daljinu.

No, prema novim informacijama, koje neprestano cure, ova akcija Izraela zapravo nije izvedena po prvotnom planu. Naime, izraelski i američki izvori rekli su Axiosu da su eksplozije dojavljivača, koji su navodno nabavljeni prije nekoliko mjeseci, planirane kao početni korak u sveobuhvatnoj ofenzivi protiv Hezbollaha. Ipak, posljednjih dana u Izraelu se pojavila zabrinutost da je Hezbollah možda postao svjestan da postoji neki plan i da bi mogli otkriti njihovu tajnu operaciju pa su dojavljivače ranije detonirali. "Bio je to trenutak iskoristi ili izgubi (use it or lose it moment)", rekao je američki dužnosnik za Axios, govoreći o obrazloženju koje je Izrael dao SAD-u o tajmingu napada.

Hezbolah - koji je odbacio mobilne telefone i počeo se koristiti zastarjelom tehnologijom dojavljivača za koju nije potreban internet kako bi izbjegli izraelsko praćenje - priopćio je da su među žrtvama mnogi pripadnici njegovih vojnih jedinica i institucija te je zaprijetio Izraelu osvetom.

Bivši izraelski dužnosnik upoznat s operacijom potvrdio je da su izraelske obavještajne službe planirale iskoristiti dojavljivače koje su uspjele podmetnuti u Hezbollahove redove kao iznenađujući početni udarac u sveobuhvatnom ratu protiv oružane skupine, a da su izraelski čelnici postali su zabrinuti da bi militanti mogla otkriti dojavljivače.

Hezbollah počeo sumnjati

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, njegovi najviši ministri i čelnici Izraelskih obrambenih snaga i obavještajnih agencija odlučili su upotrijebiti sustav u najkraćem mogućem vremenu umjesto da riskiraju da ga otkrije Hezbollah, rekao je američki dužnosnik.

O zabrinutosti Izraela koja je dovela do odluke o izvođenju napada prvi je izvijestio Al-Monitor, koji je naveo da su dva operativca Hezbollaha iznijela sumnje u vezi s dojavljivačima posljednjih dana, prenosi Axios. Kada je glavni savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena, Amos Hochstein, posjetio Izrael u ponedjeljak, Netanyahu, izraelski ministar obrane Yoav Gallant i drugi visoki izraelski dužnosnici okupili su se na višesatnim sigurnosnim konzultacijama oko problema potencijalne kompromitacije operacije. Kad su se sastali s Hochsteinom, nisu mu dali naslutiti što se događa iza kulisa, rekao je američki dužnosnik.

U utorak poslijepodne po lokalnom vremenu, nekoliko minuta prije nego što su dojavljivači počeli eksplodirati diljem Libanona, Gallant je nazvao američkog ministra obrane Lloyda Austina i rekao mu da će Izrael uskoro izvesti operaciju u Libanonu, ali je odbio otkriti bilo kakve konkretne detalje. Američki dužnosnik rekao je da Izraelci nisu SAD-u govorili o specifičnostima operacije, ali je dodao da je Gallantov poziv bio pokušaj da se izbjegne držanje SAD-a u potpunom neznanju. Unatoč tome, američki dužnosnici kažu da Gallantov poziv ne smatraju ozbiljnom ranijom obavijesti. "Nismo bili svjesni ove operacije i nismo bili uključeni", rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller novinarima u utorak.

image

Eksplodirale su tisuće dojavljivača u Libanonu i Siriji

Anwar Amro/afp/profimedia/Anwar Amro/afp/profimedia

Elijah J. Magnier, viši analitičar političkih rizika, navodi da je razgovarao s pripadnicima Hezbollaha koji su pregledali dojavljivače koji nisu eksplodirali. Kako kaže, čini se da je eksplozije izazvala poruka o grešci poslana svim uređajima, a koja je uzrokovala vibriranje, prisiljavajući korisnika da klikne tipku za zaustavljanje vibracije. Kombinacija naredbi izazvala je detonaciju male količine eksploziva skrivenog unutra i osigurala da korisnik bude prisutan u trenutku eksplozije, prenosi AP.

Nešto slično još u utorak je za CNN izjavio David Kennedy, bivši obavještajni analitičar američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA). On je ocijenio da se eksplozije koje prikazuju video zapisi čine "presnažne da bi se radilo o daljinskom i izravnom hakiranju koje bi preopteretilo dojavljivač i izazvalo eksploziju litijske baterije".

Prema jednoj od dvije teorije o načinu napada, koju je on zastupao, a o čemu je opširno jučer izvijestio Jutarnji list, u dojavljivače bi bio ugrađen eksploziv i vjerojatno bi detonirali jedino kada bi bila primljena određena poruka, rekao je on. "Složenost potrebna da se ovo izvede je nevjerojatna. To bi zahtijevalo mnogo različitih obavještajnih komponenti i izvedbi", rekao je on, istaknuvši da bi bio potreban i proboj u opskrbni lanac.

Zabrinutost u Hezbollahu

Libanonski sigurnosni izvori smatraju da je izraelska obavještajna služba umetnula eksplozivne sastojke u dojavljivače tijekom njihove proizvodnje, mjesecima prije nego što ih je uvezao Hezbollah.

Izrael ima dugu povijest izvođenja smrtonosnih operacija daleko izvan svojih granica. Samo ove godine su u odvojenim izraelskim zračnim napadima na Bejrut ubijeni visoki dužnosnik Hamasa Saleh Arouri i visoki zapovjednik Hezbollaha. U eksploziji u Iranu, za koju se također okrivljuje Izrael, ubijen je Ismail Haniyeh, vrhovni vođa Hamasa. Tel Aviv je u prošlosti ubijao militante palestinskog pokreta Hamas eksplozivnim mobilnim telefonima i vjeruje se da stoji iza napada računalnim virusom Stuxnet na iranski nuklearni program 2010. godine.

Napad eksplozivnim dojavljivačima, ocjenjuje AP, vjerojatno će izazvati zabrinutost Hezbollaha po pitanju sigurnosne i komunikacijske ranjivosti, dok izraelski dužnosnici prijete eskalacijom višemjesečnog sukoba. U gotovo svakodnevnim prekograničnim razmjenama vatre između Izraela i Hezbollaha ubijene su stotine osoba u Libanonu i nekoliko desetaka u Izraelu, a deseci tisuća su raseljeni s obje strane granice.

Izraelski i američki dužnosnici rekli su da bi Hezbollah nakon ovoga mogao pokrenuti veliki napad na Izrael iz osvete ili bi u kratkom roku mogao biti odvraćen mogućnošću da postoji još sigurnosnih propusta za koje skupina još ne zna i koje bi Izrael mogao iskoristiti.

Odbacivši telefone, Hezbollah je Izraelu otkrio sve

Izvori su za Reuters rekli da je Hezbollah još prošle godine počeo sumnjati da Izrael prati njihove telefone te je do veljače ove godine borcima skupine zabranjeno korištenje telefona u vrijeme izvođenja operacija. Visoki dužnosnici Hezbollaha također su izbjegavali nositi telefone na sastanke, a vođa militantne skupine je upozorio da su telefoni opasniji od izraelskih špijuna.

U govoru koji je prenosila televizija, Hassan Nasrallah rekao je pristašama da razbiju, zakopaju ili zaključaju svoje telefone u željeznu kutiju, prenio je BBC. Umjesto toga odlučili su koristiti dojavljivače. No, jedan analitičar navodi da je Hezbollahovo upozorenje pristaša o opasnosti od mobilnih telefona bilo previše javno.

"Hezbollah je u biti obznanio svijetu da se s mobilnih telefona vraća na dojavljivače", rekao je za Reuters Joseph Steinberg. "Vi u biti otkrivate protivniku i svim drugim protivnicima, kojih Hezbollah ima mnogo, koju vrstu tehnologije želite nabaviti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:09