ISPALJENE KAĆUŠE

Hezbollah tijekom noći zasuo Izrael s 50-ak raketa, aktivirala se ‘Željezna kupola‘, pogledajte snimke

Ovo je bilo u znak potpore palestinskom narodu u Pojasu Gaze te njihovom hrabrom i časnom otporu, izvijestio je Hezbollah

Izraelski sustav protuzračne obrane presreo je rakete ispaljene iz Libanona

 Jalaa Marey/AFP

Tijekom noći na nedjelju Hezbollah je ispalio 50-ak raketa iz Libanona prema gornjoj Galileji. Snimke pokazuju kako se izraelski sustav protuzračne obrane "Željezna kupola" (Iron Dome) odmah rano ujutro aktivirao na nebu iznad Izraela.

U izjavi, u kojoj je preuzeo odgovornost za raketni napad, Hezbollah je jasno dao do znanja da to nije bio odgovor na ubojstvo njihovog višeg zapovjednika. Libanonski Hezbollah, šijitska militantna skupina iza koje stoji Iran, tvrdi da je to zapravo bio odgovor na izraelske napade u kojima su ubijeni civili u dva sela na jugu Libanona, prenosi Sky News.

"U znak potpore našem postojanom palestinskom narodu u Pojasu Gaze te njihovom hrabrom i časnom otporu, ovo je bio odgovor na napade izraelskog neprijatelja na sela Kafr Kile i Deir Siryana u kojima su ozlijeđeni civili", izvijestili su i dodali kako su raketama tipa kaćuša gađali naselje Beit Hillel. Mnoge je presreo "Iron Dome", no nekoliko njih navodno je uzrokovalo požare na tom području.

Od 8. listopada, snage predvođene Hezbollahom gotovo svakodnevno napadaju izraelske zajednice i vojne položaje duž granice, a skupina kaže da to čini kako bi podržala Gazu usred tamošnjeg rata.

Izrael još nije komentirao napad.

A nakon što je Pentagon u petak priopćio kako će rasporediti dodatne borbene zrakoplove i mornaričke ratne brodove na Bliski istok te nakon što su američki i britanski dužnosnici apelirali na svoje državljane da napuste Libanon, oglasio se i američki predsjednik Joe Biden. Rekao je kako se nada da će Iran odustati od prijetnji odmazdom Izraelu te tako spriječiti širenje rata na Bliskom istoku.

Napetosti u regiji dosegnule su vrhunac nakon što je visoki politički čelnik Hamasa, Ismail Hanija, ubijen u iranskoj prijestolnici, Teheranu. Iran je obećao osvetiti njegovu smrt i s Hamasom optužuje Izrael za spomenutu likvidaciju. Spomenuti atentat uslijedio je dan nakon što je izraelska vojska izvijestila da je ubila višeg zapovjednika Hezbollaha u Bejrutu.

image

Izraelski sustav protuzračne obrane presreo je rakete ispaljene iz Libanona

Mostafa Alkharouf/Anadolu Via AFP

I Francuska pozvala svoje građane da napuste Libanon

Francuska je pozvala francuske građane u Libanonu da napuste zemlju zbog opasnosti od vojne eskalacije na Bliskom istoku, priopćilo je u nedjelju ministarstvo vanjskih poslova, koje također savjetuje francuskim građanima da ne putuju u Libanon.

Prije Francuske, Sjedinjene Države i Velika Britanija pozvale su u subotu svoje državljane da napuste Libanon, zbog rastućeg straha od totalnog rata između Izraela i libanonskog Hezbollaha.

Veleposlanstvo SAD-a u Libanonu savjetovalo je Amerikancima da rezerviraju "bilo koju raspoloživu avionsku kartu" za napuštanje Libanona. Unatoč otkazivanju letova za Bejrut, "opcije komercijalnog prijevoza za napuštanje Libanona i dalje su dostupne", navodi se u priopćenju veleposlanstva.

Britanska vlada pozvala je svoje državljane da napuste Libanon "odmah", dok su komercijalne linije još dostupne.

“Napetosti su visoke i situacija bi se mogla brzo pogoršati. Moja poruka britanskim državljanima je jasna: ‘Krenite odmah‘”, izjavio je šef britanske diplomacije David Lammy.

Strah od pogoršanja situacije dodatno je ojačao u regiji, dok Iran i njegovi saveznici, uključujući libanonski Hezbollah, opetovano prijete Izraelu, optužujući tu zemlju da je odgovorna za smrt palestinskog čelnika Hamasa, Ismaila Hanije.

Proiranski libanonski šijitski pokret Hezbollah priopćio je rano u nedjelju da je prvi put lansirao desetke raketa kaćuša na područje Beit Hillel u sjevernom Izraelu. (Sanja Pucak/Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. kolovoz 2024 10:53