NOVI ATENTAT

Hladno likvidiran jedan od čelnika najagresivnije antiameričke skupine, ali Amerikancima bi se to moglo obiti o glavu!

Ubijen je u preciznom napadu dronom dok se sa suradnikom vozio automobilom

Pripadnik iračkih Narodnih mobilizacijskih snaga reagira na smrt Muštaka Taliba al-Saadija za vrijeme al-Saadijeva sprovoda u Bagdadu

 Ahmad Al-rubaye/AFP

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena preuzela je odgovornost za likvidaciju Moštaka Taliba al-Saadija u glavnom iračkom gradu Bagdadu. Jedan od vođa šijitske militantne skupine Harakat al Nudžabe ubijen je u preciznom napadu dronom dok se sa suradnikom vozio automobilom u istočnom dijelu grada u četvrtak.

Riječ je o snažnoj poruci protiv daljnjih napada na američke snage u Iraku. Militantne skupine u regiji ne mogu nastaviti s napadima na američke snage i očekivati da neće biti reakcije, poručili su američki dužnosnici. Udarom na al-Saadija Sjedinjene Države nastoje suzbiti daljnje širenje sukoba u Gazi na ostatak regije, dodali su.

Prema informacijama iz američkih izvora, od Hamasova napada na Izrael 7. listopada zabilježeno je najmanje 120 napada skupina koje sponzorira Iran na američku vojsku i njezine položaje u Siriji i Iraku.

image

Kasim Sulejmani i Abu Mahdi al-Muhandis prikazani su na plakatu za vrijeme sprovoda ubijenog al-Saadija

Ahmad Al-rubaye/AFP

Opisujući skupinu Harakat al Nudžaba, Washingtonski institut za bliskoistočne politike navodi da je riječ o "najnepromišljenijoj terorističkoj skupini koju sponzorira Iran u regiji". To je najagresivnija antiamerička skupina u Iraku, navodi Militia Spotlight. Vođa grupe Akram Kaabi javno se pozicionirao kao lice oružanog otpora američkoj prisutnosti u Iraku. Iranska revolucionarna garda u više se navrata na javnim događajima pojavljivala u Kaabijevu društvu, a isto vrijedi i za visoke ruske dužnosnike koji su se s njim družili na događanjima u Moskvi. Za razliku od drugih šijitskih antiameričkih skupina u Iraku, ova nema političko krilo ili stranku.

Ubijeni al-Saadi bio je zamjenik šefa bagdadskih operacija Narodnih mobilizacijskih snaga, koalicije militantnih skupina koja obuhvaća i Harakat, a imao je ulogu i u 12. brigadi iste skupine. Vodio je distribuciju iranskog naoružanja na području Bagdada, navodi Militia Spotlight.

SAD je napadajući vozilo u kojem se al- Saadi kretao poslao poruku da može pratiti kretanja čelnika skupine. Američki analitičari opisali su udar kao "odvažan", a dužnosnici Bidenove administracije poručili da je cilj smanjiti tenzije u regiji.

Prema nekim analitičarima, najnovija u nizu likvidacija visokopozicioniranih igrača mogla bi izazvati suprotnu reakciju.

U Iraku je trenutačno raspoređeno oko 2500 američkih vojnika koji obučavaju iračke snage, najviše za borbu protiv terorističke skupine Islamska država. Ona je preuzela odgovornost za napad u Iranu u srijedu.

image

Čalnovi iračke skupine Hašed al-Šaabi ispred ulaza u svoje sjedište u Bagdadu

Ahmad Al-rubaye/AFP

Američki napad dronom očekivano je izazvao raspravu u Iraku oko američke prisutnosti u zemlji. Iračka vlada napad je nazvala "bezobraznim kršenjem suvereniteta i sigurnosti zemlje" dodajući da on potkopava "sporazume između iračkih snaga i koalicijskih snaga u zemlji". Napad na al-Saadija dogodio se dan nakon četvrte godišnjice atentata na Kasima Sulejmanija, šefa iranskih elitnih snaga na bagdadskom aerodromu za koji je zeleno svijetlo dala administracija Donalda Trumpa.

Američke reakcije na dosadašnje napade bile su suzdržane. Prvih nekoliko uzvratnih napada izvedeno je na skladišta i prostore za obuku boraca u Siriji. Napadi su bili kalibrirani tako da izazovu najmanje moguće žrtve, no poticali su sve jače protuudare. Militanti su napadali dronovima i raketama.

Američki pristup zaoštrio se početkom studenoga kad je američki ratni brod napao Kataib Hezbolah, istaknutu militantnu skupinu koju također sponzorira Iran. Bio je to odgovor na napad na vojnu bazu al-Asad u zapadnom Iraku, gdje su smještene američke snage. Amerika je još dvaput napala skupinu prije nego što je u četvrtak dronom likvidirala visokog dužnosnika grupe.

Kontekst u kojem je izveden prvi napad Bidenove administracije na neku od iranskih posredničkih skupina uključuje žestoke borbe u Gazi, u kojima je IDF-u trenutno jedan od glavnih ciljeva smaknuti šefove Hamasa. Izrael je ovoga tjedna likvidirao i palestinskog visokog dužnosnika u Bejrutu zbog čega je libanonski Hezbollah najavio "snažan odgovor".

Islamska država potom je izvela neočekivani i izuzetno smrtonosni napad u Iranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. listopad 2024 02:00