DUBRAVKO GVOZDANOVIĆ

Hrvatski vještak za balistiku: ‘Nemoguće je da je netko Trumpa namjerno pogodio u uho s udaljenosti od 150 metara‘

Ističe da je metak mogao ubiti bivšeg predsjednika, u slučaju da ga je pogodio u vitalni dio tijela

Dubravko Gvozdanić; prizor atentatora na Trumpa kako leži na krovu

 TMZ/BACKGRID/Backgrid USA/Profimedia/privatna arhiva

Ukoliko je hitac zaista upućen s nekih 150 do 200 metara, nije moguće, ili je potpuno nevjerojatno da bi se radilo o fingiranju atentata koji bi Trumpa gađao u uho, kako bi ga samo ozlijedio, a ne ubio. Ta pretpostavka je suluda, kaže nam vještak za balistiku Dubravko Gvozdanović koji je i sam praktični strijelac i takmičar u gađanju u nekoliko disciplina.

"Osim samo daljine u obzir treba uzeti i dinamiku kretanja samog cilja, odnosno činjenicu da se tijelo mete nepredvidivo pomjera u prostoru. Jedno je takav hitac isporučiti u kontroliranim uvjetima u statičnu metu, a drugo je pucati u živu osobu koja se kreće. Ukratko, nemoguće je da je netko sa 150 do 200 metara ciljao baš uho ili želio okrznuti Trumpa, a nije pristao na posljedicu da ga ubije", kaže Gvozdanović, odbacujući sumnje da se radilo o fingiranom atentatu.

Prema prvim izvještajima američkih medija pored napadača, kojeg su nakon što je ranio Trumpa ubili snajperisti Tajne službe, pronađena je puška iz obitelji AR-15, što je najpopularnija poluautomatska puška koja se može naći na američkom tržištu. Premda postoje razne varijante pušaka iz porodice AR-15 u raznim kalibrima, daleko najčešće streljivo koje ta puška koristi je standardni 223 Remington.

"Premda je riječ o civilnom kalibru, on je dimenzijama ekvivalentan standardnom vojnom kalibru NATO-a 5,56 X 45, a radi se o izuzetno snažnom i ubojitom metku koji bi na udaljenosti od 150 do 200 metara svakako mogao ubiti Trumpa da ga je pogodio u neki vitalni dio tijela", kaže Gvozdanović.

Zaplijenjena puška

Istražitelji su zaplijenili pušku AR-15 nakon pokušaja atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na predizbornom skupu u Pennsylvaniji u subotu, piše dpa.

Vjeruje se da je to oružje korišteno za pokušaj atentata, izvijestili su New York Times i Washington Post.

Trump se izvukao s lakšom ranom na uhu nakon pokušaja atentata u Butleru, gradiću sjeverno od Pittsburgha. Jedan je muškarac poginuo, a još su dvojica zadobila teške ozljede.

AR-15 je poluautomatska puška koju uglavnom proizvodi Colt.

Puška je izgledom gotovo identičan jurišnoj pušci M16 koju koristi američka vojska.

Za razliku od vojne verzije, AR-15 nije sposoban za kontinuiranu paljbu, ali iskusni strijelci ipak mogu ispaliti veliki broj hitaca u vrlo kratkom vremenu.

Vatrena moć puške varira ovisno o proizvođaču.

To se oružje u Sjedinjenim Državama može kupiti online za oko 1000 dolara.

AR-15 pokazao se kontroverznim u posljednjim desetljećima nakon što je korišten u nekoliko masovnih pucnjava u SAD-u.

Oružje je bilo zabranjeno nekoliko godina, ali je dostupno od 2004. godine.

Aktivisti za pravo na nošenje oružja tvrde da milijuni Amerikanaca koriste oružje kao lovačku pušku, za samoobranu ili u streljanama.

Unatoč tome, njegova uporaba u pokušaju atentata na bivšeg predsjednika Trumpa, koji se natječe za svrgavanje svog nasljednika predsjednika Joea Bidena na izborima u studenom, zasigurno će potaknuti ponovnu raspravu o kontroli oružja u SAD-u. (Tomislav Kardum/Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. srpanj 2024 17:05