VELIKA ŠKRTICA

Humani iskorak u Velikoj Britaniji: Banke će vraćati novac klijentima koji su sami autorizirali plaćanje jer su bili žrtva prevare!

‘Odnosi se na situaciju kada žrtva, zbog neznanja, nasjedne na romantičnu prevaru‘

Obeštećenje će moći iznositi do 85 tisuća funti

 Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia/Andriy Popov/panthermedia/profimedia

Banke u Velikoj Britaniji morat će prema novim pravilima obeštećivati potrošače koji su sami autorizirali neko plaćanje i potom bili žrtve prevare. Dosad je to pravilo vrijedilo samo u slučajevima u kojima su potrošači bili prevareni za novac, a da nisu osobno odobrili plaćanje - primjerice, kada bi ostali bez novca jer im je ukradena kartica, ali sada je obeštećenje prošireno i na situacije u kojima se prevara dogodila uz njihovu autorizaciju.

Recimo, to se donosi na situacije gdje žrtva, zbog neznanja, nasjedne na romantičnu prevaru i prevarantu pristane poslati novac, vjerujući da mu treba za kartu ili, pak, kada povjeruje u lažnu SMS poruku od banke te prevarantima otkrije detalje svojeg računa.

Nova pravila i obveza obeštećenja vrijedit će za sve financijske institucije, ne samo banke, njima će biti pokriveni potrošači, mikropoduzetnici i dobrotvorne udruge, a vrijedit će isključivo za nacionalna plaćanja te će biti moguće dobiti obeštećenje najviše u iznosu do 85 tisuća funti. Kad su u pitanju banke, u obeštećenju će sudjelovati i banka vlasnika kartice, jednako kao i banka vlasnika računa na kojemu je završio novac iskamčen prevarom.

Također, pravila neće vrijediti za situacije u kojima je prevareni potrošač bio dio prevarantskog lanca.

Prema podacima za UK, autorizirane prevare danas su jedan od najčešćih tipova online prevara, a njihova vrijednost lani iznosila je 459 milijuna funti.


Imate prijedlog za Veliku škrticu?

Pišite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Uključite se u Facebook grupu Velika škrtica, povežite se s najvećom zajednicom potrošača i saznajte odgovore na sva pitanja o kojima drugi šute

image

Velika škrtica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. listopad 2024 08:28