OTROVNI SLATKIŠI

Humanitarci beskućnicima podijelili hrpu bombona, odmah su se počeli osjećati čudno: ‘Kad smo shvatili što je unutra...‘

Količina metamfetamina u svakom slatkišu bila je do 300 puta veća od razine koju bi netko obično uzeo
 Handout/Afp

U Aucklandu, na Novom Zelandu, beskućnicima i osobama s niskim primanjima podijeljeni su bombone s velikom dozom metamfetamina.

Bombone je, nesvjesna potencijalne opasnosti, dijelila humanitarna organizacija. Slatkiše je ovoj organizaciji donirala nepoznata osoba.

Humanitarna organizacija Auckland City Mission sada je u potrazi za paketima hrane u kojima su se nalazili bomboni, koji su zapravo bili čvrsti blokovi metamfetamina zatvoreni u omotima slatkiša.

Metamfetamin je snažan stimulans koji izaziva jaku ovisnost i djeluje na središnji živčani sustav.

Količina metamfetamina u svakom slatkišu bila je do 300 puta veća od razine koju bi netko obično uzeo i može biti smrtonosna.

Policija je također pokrenula istragu.

Ben Birks Ang, glasnogovornik zaklade New Zealand Drug Foundation, rekao je da je maskiranje droge kao bezopasne robe uobičajena tehnika prekograničnog krijumčarenja i da je više takvih ‘slatkiša‘ moglo biti distribuirano diljem Novog Zelanda.

Iz udruge su objavili da su ljudi koji su uzeli bombon u usta osjetili gorak okus i osjećali su se neobično. Većina je ispljunula bombon zbog neugodnog okusa.

Prema vlastima u Novom Zelandu tri osobe koje su konzumirale bombone su nakratko hospitalizirane i kasnije otpuštene iz bolnice.

‘Slatkiši‘ su imali uličnu vrijednost od 1000 novozelandskih dolara (560 eura) po komadu, što sugerira da je donacija nepoznate osobe humanitarnoj organizaciji bila slučajnost, a ne namjeran napad, rekao je Birks Ang.

Auckland City Mission je izvijestila da prihvaća samo komercijalno proizvedenu hranu koju uključuje u svoje pakete s hranom te da su se bomboni takvima činili kada su donirani.

Iz grupe su rekli da su "šokirani" incidentom i da su počeli kontaktirati sve moguće primatelje kako bi ih obavijestili o problemu.

Bomboni su donirani negdje u proteklih šest tjedana. Nije jasno koliko ih je u to vrijeme podijeljeno, a koliko ih je napravljeno od metamfetamina.

Građanima Novog Zelanda je zasad preporučeno da uopće ne konzumiraju bombone Rinda s okusom ananasa, jer je moguće da još ima kontaminiranih paketića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2024 13:18